Biała herbata – właściwości i zastosowanie

Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów zarówno Polsce, jak i na świecie. Większość osób spożywa ją przynajmniej raz dziennie. Bardzo wiele słyszy się obecnie o dobroczynnych właściwościach herbaty. Czym charakteryzuje się biała herbata i co powinniśmy wiedzieć na jej temat?

Czym jest biała herbata?

Wyróżniamy kilka typów herbaty, które dzieli się ze względu na proces fermentacji (czyli rozkładu przy udziale organizmów żywych), jakiemu poddawane są liście rośliny z rodzaju Camellia. Czarna herbata poddawana jest pełnej fermentacji, czerwona – częściowej, zaś zielona herbata w ogóle nie jest poddawana temu procesowi technologicznemu. Z kolei mniej znana – biała herbata otrzymywana jest z liści, które jeszcze nie do końca się rozwinęły. Pąki nierozwiniętych liści pokryte są charakterystycznym, delikatnym białym meszkiem, od czego pochodzi nazwa tego rodzaju herbaty. Biała herbata, podobnie jak herbata zielona nie jest poddawana procesowi fermentacji.

Właściwości białej herbaty

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Biała herbata zawiera dużą ilość katechin, czyli związków należących do polifenoli, zdolnych do neutralizowania wolnych rodników tlenowych, które prowadzą do starzenia się organizmu. Uważa się, że biała herbata zawiera o wiele więcej katechin niż herbata czarna, co wynika z poddawania herbaty czarnej procesowi fermentacji, w którym związki polifenolowe ulegają rozkładowi. Polifenole wykazują działanie przeciwzapalne oraz wzmacniające procesy odpornościowe. Co więcej, biała herbata posiada więcej polifenoli, niż herbata zielona, co wynika z otrzymywania białej herbaty z bardzo młodych liści.

Czy wiesz że: biała herbata jest ma znacznie delikatniejszy smak w porównaniu z zieloną herbatą?

Biała herbata zawiera również dużą ilość kofeiny – jest to ilość nawet 2 razy większa w porównaniu do herbaty zielonej, oraz około 4 razy większa w porównaniu do herbaty czarnej. Dzięki temu herbata ta ma działanie pobudzające, poprawia koncentrację i dodaje energii. Może więc stanowić alternatywę dla kawy.

Biała herbata – zastosowanie

Ze względu na zawartość polifenoli, spożywanie białej herbaty prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu w organizmie. Obniżenie poziomu cholesterolu sprawia, że biała herbata, podobnie jak herbata zielona – uważana za napój, który obniża ryzyko zgonu z powodu chorób serca i naczyń – na przykład zawału serca, czy udaru mózgu. Z powyższych względów, biała herbata może być polecana osobom, które mają problemy z gospodarką lipidową organizmu.

Zapamiętaj: Biała herbata zawiera dużą ilość katechin, czyli związków należących do polifenoli, zdolnych do neutralizowania wolnych rodników tlenowych, które prowadzą do starzenia się organizmu.

Polifenole zawarte w herbacie przeciwdziałają również rozwojowi niektórych chorób układu nerwowego. Mowa tutaj o chorobie Parkinsona, która objawia się przede wszystkim drżeniem, spowolnieniem ruchów oraz sztywnością mięśniową. Uważa się, że polifenole mogą mieć korzystny wpływ na krążenie w obrębie mózgu.

Biała herbata w ciąży

W ciąży powinno się unikać picia nadmiernej ilości herbaty, ze względu na zawartość kofeiny. Ogólnie najbezpieczniejsze jest picie do 2 szklanek słabego naparu z herbaty dziennie – czerwonej, czarnej, czy zielonej. Ze względu na dużą zawartość kofeiny w białej herbacie, w czasie ciąży lepiej jest wybierać inne typy herbaty. Jeśli chodzi o spożywanie kawy i herbaty, to w ciąży powinnyśmy ograniczyć się w sumie do dwóch filiżanek – łącznie.

Ze względu na niekorzystne działanie kofeiny na rozwijający się płód, kobietom w ciąży zaleca się ograniczenie produktów zawierających kofeinę do 200‒300 mg na dobę – jest to dawka zawarta w 2-3 filiżankach kawy.

Czy biała herbata jest zdrowa?

Herbaty ogólnie są zdrowymi naparami. Duża ilość polifenoli sprawia, że biała herbata przeciwdziała procesom starzenia się organizmu, poprzez neutralizowanie wolnych rodników tlenowych. Jeśli odpowiada nam smak białej herbaty, to zdecydowanie warto sięgać po nią co jakiś czas.

Biała herbata – przeciwwskazania

Herbaty są ogólnie bezpiecznymi napojami. Mimo wielu zalet, z jakimi wiąże się picie białej herbaty istnieją także przeciwwskazania do jej spożywania w większych ilościach. Znajdujące się w herbacie (nie tylko białej) polifenole wiążą żelazo i zmniejszają jego wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Dlatego właśnie osoby z anemią (obniżeniem stężenia hemoglobiny we krwi, niedokrwistością) powinny unikać picia jakiejkolwiek herbaty wraz z posiłkami. W odniesieniu do herbaty czarnej – maksymalnie powinno się spożywać 8 filiżanek dziennie. Największe zdolności do wiązania żelaza ma właśnie herbata czarna. Z tego względu bezpiecznie będzie nie przekraczać tej liczby również w odniesieniu do herbaty białej.

Polifenole to najcenniejsze składniki, jakie możemy znaleźć w białej herbacie. Ich właściwości związane z zapobieganiem starzeniu są cenione przez wielu z nas. Jeśli nigdy nie próbowaliśmy białej herbaty, to warto sprawdzić, czy ten rodzaj naparu będzie nam odpowiadał i uczynić z niego alternatywę dla klasycznej, czarnej herbaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *