Trufle – właściwości i zastosowanie. Jak smakują najdroższe grzyby świata?

Trufle wyglądem nie przypominają klasycznych grzybów – nie mają trzonu ani kapelusza. Budowa trufli przypomina małą twardą, zbitą i zdrewniałą bryłę czarną, brązową lub białą. Rosną pod ziemią na głębokości 5-10 cm. Obecnie do zbioru tych grzybów wykorzystywane są psy, dawniej to były udomowione świnie (zwierzęta muszą być wrażliwe na związki lotne produkowane przez trufle). Grzyby te stają się coraz bardziej popularne ze względu na swój unikalny aromat.…

Mangostan – czym jest i jakie ma właściwości? Jak jeść owoc mangostanu?

Liderem produkcji mangostanu (Garcinia mangostana L.) jest Tajlandia kraj tropikalny. Drzewo rośnie dość powoli, a owocuje po 8 -10 latach. Smak mangostanu porównuje się do manny z nieba, po prostu nie da się wyrazić w słowach walorów organoleptycznych tego owocu. Posiada wiele właściwości prozdrowotnych i skuteczność działania dzięki zawartości ksantonów. Silnych antyoksydantów wspierających układ odpornościowy i nerwowy, kondycję skóry, przemianę materii, ale przede wszystkim działa…

Brzoskwinia – właściwości i zastosowanie. Jakie witaminy mają brzoskwinie?

Wysoce odżywczy z omszoną skórką – letni owoc, jakim jest brzoskwinia o charakterystycznym soczystym smaku i aromacie. Barwa owocu jest intensywnie żółta z czerwonym rumieńcem. Dojrzewa w zależności od odmiany maj – październik. Posiada krótki okres przechowywania po zbiorach, w nieodpowiednich warunkach przechowywania ulega gwałtownemu zepsuciu i utracie składników odżywczych. Oprócz walorów sensorycznych jest dobrym źródłem cennych substancji odżywczych, które mogą pozytywnie wpływać na zdrowie…

Owoce kiwano – właściwości, zastosowanie, wartości odżywcze. Jak owoce kiwano wpływają na zdrowie?

Kiwano w krajach afrykańskich jest owocem, który zapewnia szereg składników odżywczych witaminy, potas, magnez, wodę (80% miąższu zawiera wodę), kwas linolowy i oleinowy inne niezbędne dla zdrowia człowieka składniki. Ze względu na kolor pomarańczowy dojrzałego owocu nazywany też ,,rogaty melon”. Roślina jest uprawiana w różnych krajach świata, nawet w Polsce warunki uprawy powinny być suche, a temperatura w granicach 20-25 stopni Celsjusza. Dzięki składnikom…

Co to jest i na czym polega dieta ketogeniczna?

W ostatnich latach dieta ketogenna zyskała dużą popularność jako doskonałe antidotum na nadmierną masę ciała. Natomiast rzadko mówi się o jej pierwotnym wykorzystaniu. W medycynie jest traktowana jako niefarmakologiczny sposób leczenia. W poniższym artykule chciałabym przedstawić mniej popularne oblicze diety ketogennej, która dla wielu małych pacjentów neurologicznych jest czasami jedynym sposobem leczenia. Co to jest dieta ketogeniczna? Klasyczna dieta ketogenna jest interwencją żywieniową…

Co to jest antykoncepcja hormonalna i czy jest skuteczna?

Antykoncepcja jest metodą zapobiegania niepożądanych ciąż i jest podstawowym elementem kontroli urodzeń. Możemy wyróżnić antykoncepcję naturalną o wątpliwej skuteczności oraz antykoncepcję medyczną, w skład której wchodzą: antykoncepcja farmakologiczna, chirurgiczna i mechaniczna. Idealna antykoncepcja jest bezpieczna, skuteczna, odwracalna, łatwo dostępna oraz tania. Co to jest antykoncepcja hormonalna? Antykoncepcja hormonalna należy do medycznych metod antykoncepcji. Może być dwu- albo jednoskładnikowa. Tymi składnikami są, jak sama nazwa wskazuje hormony-…

Czym są emolienty i kiedy je stosować?

Skóra jest największym organem naszego ciała, który oddziela wnętrze organizmu od środowiska zewnętrznego. W naskórku zachodzą nieustanne procesy odbudowy i złuszczania. Zapewnienie odpowiednio wilgotnego środowiska pomaga mu stale się regenerować. Jest to szczególnie ważne, gdy skóra jest uszkodzona np. w wyniku działania bakterii czy alergenów. Obecnie na rynku farmaceutycznym możemy spotkać wiele produktów, które mają właściwości emolientów pozwalających odtworzyć prawidłową warstwę hydrolipidową skóry. W jakich przypadkach ich…

Wpływ diety na cykl menstruacyjny. Jak dieta odchudzająca wpływa na okres? Zanik miesiączki a dieta

Cykl menstruacyjny u kobiet jest regulowany przez współdziałanie układu hormonalnego i nerwowego. Prawidłowe wytwarzanie hormonów przez oś podwzgórze-przysadka-jajniki pozwala podtrzymać funkcje rozrodcze, a w konsekwencji zajście w ciążę. Coraz więcej badań wskazuje na dużą zależność między dietą a cyklem menstruacyjnym, między poszczególnymi fazami cyklu a zachowaniami żywieniowymi. Zatem dlaczego przed miesiączką tak ciężko oderwać się od kolejnej kostki czekolady? Jak się odżywiać, żeby “zdrowo miesiączkować”? I jakie konsekwencje niosą za sobą złe…

Co to jest owulacja, ile trwa i jakie są jej objawy? Owulacja a ciąża

Cykl miesiączkowy zachodzący w organizmie kobiety polega na cyklicznych zmianach w obrębie jajnika i błony śluzowej macicy, których rezultatem jest comiesięczne krwawienie nazywane menstruacją lub miesiączką. W każdym prawidłowym cyklu występujące przemiany mają na celu umożliwienie zapłodnienia i zagnieżdżenia zarodka w macicy. W cyklu miesiączkowym wyróżnia się trzy fazy folikularną, owulacyjną i lutealną. W poniższym artykule skupimy się na omówieniu owulacji. Co to jest owulacja? Owulacja jest jedną z trzech faz…

Bataty – właściwości i zastosowanie. Jaki indeks glikemiczny mają bataty?

Batat jest bardzo wartościowym warzywem, które ze względu na wyjątkowe właściwości odżywcze i funkcjonalne w ostatnich latach stało się przedmiotem wielu badań naukowych. Jest jednym z podstawowych surowców roślinnych stosowanych na Bliskim Wschodzie, Filipinach oraz w Chinach, stanowiąc podstawowy składnik najbardziej popularnych, codziennych potraw. Staje się on również coraz bardziej popularny w Polsce, jednak wciąż przez wielu konsumentów traktowany jest jako produkt, po który sięga się jedynie okazjonalnie.…

Co to jest piramida żywieniowa? Jak zrobić własną piramidę żywieniową

W 1995 r. Instytut Żywności i Żywienia opublikował pierwszą piramidę żywienia. Autorzy wzorowali się na piramidzie opublikowanej trzy lata wcześniej przez USDA (The United States Department of Agriculture). Wprowadzenie jej miało na celu usystematyzować oraz poprawić nawyki żywieniowe ludzi, które w dłuższej perspektywie będą miały wpływ na utrzymanie organizmu w zdrowiu, a także mogą zapobiec wielu chorobom wynikających z nieprawidłowego odżywiania. Na przestrzeni lat pojawiały się nowe i zaktualizowane…

Białko i jego rola w diecie. Jakie produkty są bogate w białko?

Białko stanowi podstawowy budulec tkanek organizmu. Składnik ten pozyskujemy z produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego, a także roślinnego. Do prawidłowego funkcjonowania organizm ludzki potrzebuje ok. 10-20 % energii pochodzących ze źródeł białkowych w ciągu dnia. W obecnych czasach, biorąc pod uwagę fakt wysokiej dostępności do powyższych źródeł, okazuje się, że większość osób pokrywa dzienne zapotrzebowanie na białko. Jaka jest rola białka w diecie? Składnik odżywczy, jakim jest…

Co to jest mikrobiom i jakie ma właściwości? Terapia mikrobiomu. Mikrobiom w kosmetyce.

Mikroorganizmy towarzyszą naszemu życiu już od chwili narodzin. To wtedy rozpoczyna się kolonizacja naszej skóry przez bakterie, które, jak wykazały liczne badania naukowe, pełnią wiele istotnych funkcji w naszym organizmie. Również wewnątrz każdego człowieka żyją biliony mikroorganizmów – bakterii, wirusów, grzybów i innych form życia, które wspólnie możemy określić jako mikrobiom. Ze względu na to, że widoczny jest on tylko pod mikroskopem to jego rola może być…

Skąd się bierze uczucie sytości, czyli co jeść aby być sytym?

Regulacja przyjmowania pokarmu jest istotna w kontekście utrzymaniu należnej masy ciała. Zaburzenie tego procesu może stanowić ryzyko rozwoju otyłości. Obecnie pokłada się duże nadzieje w poznaniu mechanizmów zwiększających sytość po posiłku i wykorzystanie ich, jako narzędzia pozwalającego skutecznie walczyć z ciągle rosnącym problemem otyłości wśród społeczeństwa. Co to jest głód? Głód jest fizjologiczną potrzebą jedzenia, która powstaje pod wpływem pobudzenia “ośrodka głodu”, zlokalizowanego w podwzgórzu.…

Co to jest podstawowa przemiana materii i jak ją obliczyć? Podstawowa a całkowita przemiana materii

Pojęcie podstawowej przemiany materii jest niezwykle istotne w wyliczaniu dziennego zapotrzebowania energetycznego. Odpowiada ona za ok. 45-70 % naszego dobowego wydatku energetycznego. Jej wartość zależy od wielu czynników, takich jak płeć, wiek, masa ciała oraz wzrost. Oznacza to również, że w ciągu życia może ona ulegać zmianom. Jej prawidłowe obliczenie jest pierwszym krokiem do stworzenia indywidualnego planu żywieniowego. Co to jest podstawowa przemiana materii? Podstawowa…