Mangostan – czym jest i jakie ma właściwości? Jak jeść owoc mangostanu?

Liderem produkcji mangostanu (Garcinia mangostana L.) jest Tajlandia kraj tropikalny. Drzewo rośnie dość powoli, a owocuje po 8 -10 latach. Smak mangostanu porównuje się do manny z nieba, po prostu nie da się wyrazić w słowach walorów organoleptycznych tego owocu. Posiada wiele właściwości prozdrowotnych i skuteczność działania dzięki zawartości ksantonów. Silnych antyoksydantów wspierających układ odpornościowy i nerwowy, kondycję skóry, przemianę materii, ale przede wszystkim działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, przeciwpasożytniczo. Koenzym Q10 to również cenny składnik tej rośliny wpływający na wiele stanów chorobowych oraz pomaga w procesie odtruwania organizmu ze szkodliwych substancji środowiskowych.

Co to jest mangostan?

Garcinia mangostana owoc o wszechstronnych właściwościach mangostan właściwy znany również jako garcynia czy żółciecz. Gatunek drzewa z rodziny kluzjowatych, która liczy ponad 800 tys. gatunków. Pochodzący z Azji południowo-wschodniej, gdzie też znajdują się jego największe plantacje uprawowe. Obecnie jest bardzo pożądaną rośliną, a drzewa mangostanu można również spotkać w Brazylii, Birmie, północnej Australii, Indonezji, Indiach, Ameryce Środkowej, na Hawajach, Malezji, Sri Lance, Tajlandii, Wietnamie i innych krajach tropikalnych. Mangostan jest rośliną trudną do uprawiania i rozmnażania, najlepiej rozwija się w gorącym i wilgotnym klimacie.

Jak wygląda i jak smakuje mangostan?

Przydatne oraz przystępnie zaprezentowane informacje o tym, jak żyć zdrowo i dobrze się odżywiać.
Zapisuję się

Drzewo mangostanu jest wiecznie zielone o oliwkowej barwie liści, wysokością może sięgać nawet do 25 metrów. Czas, jaki musi upłynąć, aby drzewo zaczęło rodzić owoce to ponad 8-10 lat. Owoc mangostanu jest okrągły o wielkości od 4 do 7 cm. Jest podzielony na segmenty podobnie jak pomarańcze. Skórka owoców jest dość gruba i niejadalna, posiada ciemnofioletowe zabarwienia, natomiast miąższ jest biały.

Miąższ owocu jest miękki z zawartością nasion, biały delikatny i soczysty. Smak mangostanu opisywany jest jako słodki i silnie orzeźwiający. Podobny do ananasa, moreli czy pomarańczy, a czasem nawet słodkiego agrestu. Z relacji nieznanego podróżnika i żeglarza XIX wieku smak owocu mangostanu porównywany nawet do manny z nieba, po prostu nie da się wyrazić w słowach walorów organoleptycznych tego owocu. Szefowie kuchni zalecają spożywanie na surowo owoców mangostanu podawane w połówkach skórki do wydrążenia łyżeczką.

Jakie są właściwości mangostanu?

Wszechstronne działanie składników aktywnych mangostanu jest udowodnione naukowo w wielu badaniach. Owoce charakteryzują się wysoką zawartością składników odżywczych oraz właściwościami prozdrowotnymi i leczniczymi. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego frakcji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej, związków chitynowych, tiaminy, ryboflawiny, tokoferolu, beta-karotenu, wit. C oraz składniki mineralne: K, Na, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Cu. Przeciwutleniacze takie jak polifenole w tym flawonoidy – katechiny i stilbeny, a także ksantony, koenzym Q10, garbniki. Bogaty w substancje organiczne owoc mangostanu jest przebadany przez naukowców pod kątem przeciwnowotworowego działania substancji aktywnych na organizm człowieka.

Wartości odżywcze mangostanu

System rezerwacji wizyt online dla małej firmy.
Testuj 30 dni za darmo!

Kaloryczność jest niska 55 -76 kcal w 100 g owocu, woda stanowi 80,1% masy owocu. Ekstrakty z mangostanu mają wpływ na poziom frakcji LDL cholesterolu we krwi oraz prawidłową pracę wątroby. Badanie wykazały działanie immunomodulujące poprzez istotny spadek stężenia białka C-reaktywnego u osób badanych sokiem owocowym, którego głównym składnikiem był ekstrakt z owoców mangostanu. Spożywanie ekstraktów z zawartością mangostanu istotnie wpływa na spadek masy ciała, dlatego są polecane w procesie odchudzania.

Zapamiętaj: Miąższ owocu jest miękki z zawartością nasion, biały delikatny i soczysty. Smak mangostanu opisywany jest jako słodki i silnie orzeźwiający.

Działanie lecznicze mangostanu

Związki zawarte w owocach mangostanu są pomocne w leczeniu takich chorób, jak cukrzyca typu 1 obniżając poziom glukozy we krwi, a także zmniejszają oporność na insulinę. Owoce mangostanu charakteryzują się wysoką zawartością rzadkich antyoksydantów – ksantonów (z greckiego kolor żółty) heterocyklicznych związków trójpierścieniowych. Najbardziej znanymi ksantonami są alfa-mangostyna oraz kwas gambogowy. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze, przeciwgorączkowe, stosowany w leczeniu zmian skórnych, jako środek przeciwbólowy czy antyseptyczny. Do działań leczniczych należy również działanie hipotensyjne – obniżają ciśnienie tętnicze. Przeciwdziałają chorobom Alzheimera i Parkinsona wykazują również działanie przeciwdepresyjne. Stosowany w leczeniu bakterii helicobacter pylorii.

Czy mangostan może szkodzić?

Częste spożywanie ekstraktów z mangostanu może być szkodliwa dla osób mających problemy z krzepliwością krwi, ale również może wywołać reakcję alergiczną. Mangostan obniża krzepliwość krwi, co może prowadzić do krwotoków, których nie da się zatamować. Kobiety w ciąży i karmiące piersią również nie powinny spożywać tego owocu i ekstraktów.

Czy wiesz że: owoce mangostanu są trudne do przechowywania, dlatego są przetwarzane i powszechnie dostępne w formie soków, syropów i ekstraktów?

Jeden komentarz do “Mangostan – czym jest i jakie ma właściwości? Jak jeść owoc mangostanu?

  1. Mangostynki są pyszne, albo jeszcze bardziej niż pyszne. Niestety w Polsce nie można ich kupić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *