[responsive_menu]

Woda kokosowa- właściwości i zastosowanie. Czy woda kokosowa jest zdrowa? Woda kokosowa w ciąży

Autor: Maja Bińczak

Import produktów kokosowych w Polsce z roku na rok wzrasta. Ze względu na dużą różnorodność możemy je stosować na szeroką skalę podczas przygotowywania posiłków wytrawnych, jak i słodkich. Obecnie na rynku znajdziemy następujące wyroby: olej, owoce kokosa, wiórki, mąkę, wodę oraz cukier kokosowy. Wiele osób korzysta z prozdrowotnych właściwości wspomnianych produktów, szczególnie wody kokosowej. Co motywuje konsumentów do sięgania po ten produkt?

Co to jest woda kokosowa?

Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania pęcherza i dolnych dróg moczowychDowiedz się więcej >

Kokos to drzewo uprawiane w krajach tropikalnych, szczególnie w Polinezji oraz Azji południowo-wschodniej. Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, palmę kokosową określa się jako „Kalpavriksha”, czyli drzewo dające wszystko. Wewnątrz orzecha kokosa znajduje się woda kokosowa. Stanowi ona wodną część bielma (jadalna część kokosa), obfitującą w składniki odżywcze. Jest doskonałym, naturalnym napojem bogatym w składniki mineralne. W wielu miejscach na świecie jest wykorzystywana jako dobra alternatywa dla preparatów nawadniających. Oprócz tego wykazuje szereg właściwości prozdrowotne wynikające z jej specyficznego składu chemicznego. Należy pamiętać, że mleczko i woda kokosowa nie są produktami tożsamymi. Dlatego nie należy stosować tych określeń zamiennie. Mleczko kokosowe powstaje z miąższu i jest źródłem tłuszczu natomiast woda kokosowa wręcz przeciwnie.

Zapamiętaj:

Woda kokosowa jest produktem, który wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Ze względu na swój skład biochemiczny, wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwstarzeniowe oraz hipoglikemizujące.

Właściwości wody kokosowej

Najlepsze akcesoria gamingowe - sprawdź aktualne promocjeDowiedz się więcej >

Woda kokosowa wykazuje działanie prozdrowotne i lecznicze, dzięki obecności fitohormonów, aminokwasów, składników mineralnych oraz enzymów.

Do szczególnych właściwości wody kokosowej należą:

  • działanie przeciwbakteryjne, -pasożytnicze, -grzybicze, -wirusowe,
  • prewencja nowotworów,
  • funkcja hipoglikemizująca,
  • funkcja hepatoprotekcyjna,
  • działanie immunostymulujące,
  • działanie przeciwzapalne.

Obecność licznych bioaktywnych składników w wodzie kokosowej gwarantuje jej hipoglikemizujące działanie. Badania pokazują, że związki zawarte w wspomnianym produkcie powodowały obniżenie stężenia glukozy we krwi oraz zmniejszenie stresu oksydacyjnego. Dość istotnym związkiem wchodzących w skład wody kokosowej jest L-arginina. Zmniejsza wytwarzanie wolnych rodników tlenowych, których nagromadzenie w organizmie powoduje uszkodzenia komórek (szczególnie błon komórkowych oraz DNA). Woda kokosowa dostarcza również witaminy C. Dzięki temu działa antyoksydacyjnie, czyli neutralizuje wolne rodniki tlenowe.

Czy wiesz że:

podczas II wojny światowej woda kokosowa była wykorzystywana jako krótkotrwały dożylny płyn nawadniający?

Woda kokosowa jest dobrym płynem nawadniającym. Stężenie określonych składników mineralnych: magnezu, sodu, potasu i wapnia, jest zbliżone do stężenia występującego we krwi człowieka. Z wspomnianych właściwości wody kokosowej mogą korzystać z powodzeniem sportowcy, u których utrata elektrolitów podczas jednostki treningowej jest duża i istnieje konieczność systematycznego uzupełniania danych strat. Poprzez obecność licznych cytokin (fitohormony) w wodzie kokosowej, wykazuje ona działanie przeciwstarzeniowe, -nowotworowe, -zakrzepowe. Związki te hamują agregację płytek krwi (przyleganie do siebie), a tym samym powstawaniu zakrzepów. Wiele badań wskazuje na istotną rolę czynników oksydacyjnych na rozwój nowotworów. Ze względu na silne właściwości przeciwutleniające kinetyny (cytokinina) zawartej w wodzie kokosowej, można jej przypisać działanie antykancerogenne.

Ile kalorii ma woda kokosowa?

Preparat na układ krążenia, z koenzymem Q10, wzmacniający serceSprawdź ofertę >

Woda kokosowa posiada najmniej kilokalorii spośród wszystkich produktów kokosowych. Głównym jej składnikiem jest woda(94%). Jej wartość energetyczność wynosi 19 kcal/100g. Woda kokosowa zawiera również pewne ilości składników odżywczych, tj. białka, węglowodanów i tłuszczu. Jest źródłem potasu, magnezu, sodu i określonych aminokwasów. Dostarcza również witamin, głównie z grupy B oraz witaminę C.

Tabela 1. Wartość odżywcza wody kokosowej

Nazwa składnikaIlość w 100 g produktu
woda94,99
sucha masa5,01
wartość energetyczna19 kcal
białka0,72
węglowodany0,176
tłuszcz0,2
kwasy tłuszczowe nasycone0,176
kwasy tłuszczowe jednonasycone0,008
kwasy tłuszczowe wielonasycone0,002
wapń (Ca)24
żelazo0,29
magnez25
fosfor20
potas250
sód105
cynk0,1
miedź0,04
mangan0,142
selen0,001
witamina C2,4
witamina B10,03
witamina B50,043
witamina B60,032
kwas foliowy0

Źródło: Yong J.W.H. ,Liya Ge,Yan Fei Ng Y. F. and Tan S.N ”The Chemical Composition and Biological Properties of Coconut ( Cocos nucifera L.) Water”, Molecules 2009, 14(12), 5144-5164; https://doi.org/10.3390/molecules14125144 Received: 3 November 2009 / Revised: 3 December 2009 / Accepted: 8 December 2009 / Published: 9 December 2009

Co można zrobić z wody kokosowej?

Cynk organiczny - naturalne wsparcie Twojego zdrowiaDowiedz się więcej >

Woda kokosowa jest często wykorzystywanym produktem w kuchni. Można ją użyć do przygotowywania zup, koktajli oraz potraw z różnych części świata. Jedną z nich jest Nata de coco.To popularny na Filipinach deser, który powstaje na skutek fermentacji wody kokosowej. Ma postać galaretowatego deseru. Oprócz tego można ją wykorzystać jako doskonały izotonik, który będzie dobrym uzupełnieniem elektrolitów i płynów. Woda kokosowa ma szerokie zastosowanie również w kosmetyce. Dzięki swoim właściwością może zostać użyta jako tonik do twarzy. Pozostawia skórę odpowiednio nawilżoną. Jest składnikiem wielu produktów do codziennej pielęgnacji i kosmetyków. Ze względu na swoje właściwości przeciwstarzeniowe jest dodatkiem do preparatów opóźniających proces starzenia.

Czy woda kokosowa jest zdrowa?

Suplement diety opracowany specjalnie dla kobiet w ciąży od 13. tyg. do końca karmienia piersiąDowiedz się więcej >

Woda kokosowa jest zdecydowanie produktem prozdrowotnym. Wykazuje szereg korzystnych oddziaływań na zdrowie człowieka. Jest źródłem składników mineralnych: wapnia, magnezu, potasu oraz fosforu. Dodatkowo zawiera związki bioaktywne, dzięki którym może być użyta w prewencji chorób nowotworowych, sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy. Jednakże podczas analizy produktów kokosowych wykazano, że komercyjna woda kokosowa zawiera znaczne ilości Cb (kadm) oraz Pb (ołów). Stężenie metali ciężkich przekraczało limit prawnie dopuszczalny przez ANVISA (Brazylijska Agencja Nadzoru Zdrowia).

Woda kokosowa a odchudzanie

Przygotuj się na jesień - suplementy diety, oczyszczacze powietrza, narzędzia do porządków do domu i ogrodu i nie tylko...Sprawdź ofertę >

Woda kokosowa może być dobrym wyborem dla osób chcących zredukować nadmierną masę ciała. Nie posiada żadnych właściwości odchudzających, natomiast będzie dobrym zamiennikiem produktów, które ze względu na większą ilość kilokalorii przyczyniają się do zwiększenia masy ciała. Woda kokosowa zawiera jedynie 19 kcal/ 100 g produktu, stąd będzie dobrą alternatywą dla słodzonych napojów owocowych oraz gazowanych napojów pełnych konserwantów i barwników. Są to produkty, które oprócz tego, że dostarczają zbędnych kalorii oraz cukru, nie dają poczucia sytości oraz nie zaspokajają pragnienia. Zaś woda kokosowa jest naturalnym źródłem składników mineralnych, nie dostarcza konserwantów i barwników. Co więcej jako naturalny izotonik- doskonale nawadnia. Należy jednak wspomnieć, że na efektywność procesu odchudzania składa się wiele czynników, szczególnie zmiana nawyków żywieniowych. Nie ma produktów, które będą powodowały nagły spadek wagi. Redukcja masy ciała będzie możliwa tylko dzięki spożywaniu odpowiednich ilości energii i zachowaniu ujemnego bilansu energetycznego (podaży mniejszej ilości kilokalorii z pożywieniem), przez odpowiedni okres czasu.

Woda kokosowa w ciąży

Szeroka oferta artykułów medycznych i rehabilitacyjnychAktualne promocje >

Nie ma przeciwwskazań co do spożywania wody kokosowej przez kobiety ciężarne. Ze względu na swój skład chemiczny może być wręcz polecanym produktem. Zawartość składników mineralnych, witamin i związków bioaktywnych może korzystnie wpływać na organizm kobiety. W ciąży wzrasta zapotrzebowanie na składniki odżywcze i płyny, dlatego wprowadzenie wody kokosowej do jadłospisu ciężarnej uzupełni podaż niezbędnych w tym okresie związków. Co więcej jako naturalny izotonik, zmniejsza ryzyko wystąpienia odwodnienia, które stanowi zagrożenie nie tylko dla kobiety, ale również dla rozwijającego się płodu.

Woda kokosowa jest produktem, który wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Ze względu na swój skład biochemiczny, wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwstarzeniowe oraz hipoglikemizujące. Jako naturalny izotonik jest polecana sportowcom, u których straty elektrolitów muszą być stale uzupełniane. Z dobroczynnych właściwości wody kokosowej mogą korzystać również osoby nie uprawiające zawodowo sportu oraz kobiety ciężarne. Ze względu na dużą zawartość witamin, wapnia, potasu, fosforu oraz niewielkiej ilości kilokalorii mogą być doskonałym uzupełnieniem diety każdego człowieka. Woda kokosowa nie wykazuje właściwości odchudzających, natomiast może być lepszą alternatywą dla słodkich napojów, które mają wyższą energetyczność oraz dużą zawartość dodatków do żywności (barwniki, konserwanty).

Cynk organiczny naturalnie wspiera Twoje zdrowie.
Dowiedz się więcej >
Oceń wpis
Podoba mi sięNie podoba mi się Ilość głosów: 6, średnia: 5,00
Woda kokosowa- właściwości i zastosowanie. Czy woda kokosowa jest zdrowa? Woda kokosowa w ciąży

Loading...

BIBLIOGRAFIA:

Vigliar R., Sdepanian V.L., Fagundes-Neto U. “Perfil bioquímico da água de coco de coqueiros de região não litorânea”, Jornal de Pediatria Print version ISSN 0021-7557 On-line version ISSN 1678-4782 J. Pediatr. (Rio J.) vol.82 no.4 Porto Alegre July/Aug. 2006 Yong J.W.H, Ge L., Ng Y.F., Ngin Tan S. “The Chemical Composition and Biological Properties of Coconut (Cocos nucifera L.) Water” Molecules. 2009 Dec; 14(12): 5144–5164. Published online 2009 Dec 9. doi: 10.3390/molecules14125144 PMCID: PMC6255029 PMID: 20032881 Roopan S.M “An Overview of Phytoconstituents, Biotechnological Applications, and Nutritive Aspects of Coconut” (Cocos nucifera), Applied Biochemistry and Biotechnology volume 179, pages 1309–1324(2016) Published: 06 April 2016, Yong J.W.H. ,Liya Ge,Yan Fei Ng Y. F. and Tan S.N ”The Chemical Composition and Biological Properties of Coconut ( Cocos nucifera L.) Water”, Molecules 2009, 14(12), 5144-5164; https://doi.org/10.3390/molecules14125144 Received: 3 November 2009 / Revised: 3 December 2009 / Accepted: 8 December 2009 / Published: 9 December 2009 Dua K., Sheshala R., Ling T.Y, Ling S.H, Gorajana A.“Anti-inflammatory, antibacterial and analgesic potential of cocos nucifera linn.: a review”, Antiinflamm Antiallergy Agents Med Chem 2013;12(2):158-64. doi: 10.2174/1871523011312020007. Paixão L.B., Brandão G.C., Araujo R.G., Korn M.G.A “Assessment of cadmium and lead in commercial coconut water and industrialized coconut milk employing HR-CS GF AAS”, Food Chem, 2019 Jun 30;284:259-263. doi: 10.1016/j.foodchem.2018.12.116. Epub 2019 Jan 14. Richardson P.I.C, Muhamadali H., Lei Y., Golovanov A.P., Ellis D.I, Goodacre R.“Detection of the adulteration of fresh coconut water via NMR spectroscopy and chemometrics”, Analyst 2019 Feb 11;144(4):1401-1408. doi: 10.1039/c8an01964a. Jessa J., Hozyasz K.K “Wartość zdrowotna produktów kokosowych”, April 2015 Pediatria Polska 90(5) DOI: 10.1016/j.pepo.2015.03.001 Zulaikhah S.T “Health benefits of tender coconut water (TCW)” IJPSR, 2019; Vol. 10(2): E-ISSN: 0975-8232; P-ISSN: 2320-5148 Preetha P.P, Devi V.G, Rajamohan T. “Hypoglycemic and antioxidant potential of coconut water in experimental diabetes”, Food Funct 2012 Jul;3(7):753-7. doi: 10.1039/c2fo30066d. Epub 2012 Jun 27. Preetha P.P, Devi V.G, Rajamohan T “Mature coconut water exhibits antidiabetic and antithrombotic potential via L-arginine-nitric oxide pathway in alloxan induced diabetic rats”, J Basic Clin Physiol Pharmacol 2015 Nov;26(6):575-83. doi: 10.1515/jbcpp-2014-0126. Heil S.P., Maleck W., Petroianu G.“Influence of coconut water on hemostasis”, The American Journal of Emergency Medicine Volume 19, Issue 4, July 2001, Pages 287-289

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wszystkie prawa zastrzeżone.