Trufle – właściwości i zastosowanie. Jak smakują najdroższe grzyby świata?

Trufle wyglądem nie przypominają klasycznych grzybów – nie mają trzonu ani kapelusza. Budowa trufli przypomina małą twardą, zbitą i zdrewniałą bryłę czarną, brązową lub białą. Rosną pod ziemią na głębokości 5-10 cm. Obecnie do zbioru tych grzybów wykorzystywane są psy, dawniej to były udomowione świnie (zwierzęta muszą być wrażliwe na związki lotne produkowane przez trufle). Grzyby te stają się coraz bardziej popularne ze względu na swój unikalny aromat.…

Mangostan – czym jest i jakie ma właściwości? Jak jeść owoc mangostanu?

Liderem produkcji mangostanu (Garcinia mangostana L.) jest Tajlandia kraj tropikalny. Drzewo rośnie dość powoli, a owocuje po 8 -10 latach. Smak mangostanu porównuje się do manny z nieba, po prostu nie da się wyrazić w słowach walorów organoleptycznych tego owocu. Posiada wiele właściwości prozdrowotnych i skuteczność działania dzięki zawartości ksantonów. Silnych antyoksydantów wspierających układ odpornościowy i nerwowy, kondycję skóry, przemianę materii, ale przede wszystkim działa…

Brzoskwinia – właściwości i zastosowanie. Jakie witaminy mają brzoskwinie?

Wysoce odżywczy z omszoną skórką – letni owoc, jakim jest brzoskwinia o charakterystycznym soczystym smaku i aromacie. Barwa owocu jest intensywnie żółta z czerwonym rumieńcem. Dojrzewa w zależności od odmiany maj – październik. Posiada krótki okres przechowywania po zbiorach, w nieodpowiednich warunkach przechowywania ulega gwałtownemu zepsuciu i utracie składników odżywczych. Oprócz walorów sensorycznych jest dobrym źródłem cennych substancji odżywczych, które mogą pozytywnie wpływać na zdrowie…

Cebula jej właściwości i zastosowanie. Jakie witaminy ma cebula? Cebula w ciąży i dla dzieci

Jedno z najbardziej znanych warzyw na świecie cebula zwyczajna (Allium cepa) z rodziny amarylkowatych. Wyróżnia się kilka odmian cebuli ze względu na kolor – czerwona, biała i żółta. Odmiany jasne charakteryzują się większą ostrością oraz większą zawartością siarki w porównaniu do odmian fioletowych – łagodniejszych w smaku i zapachu. Polska zajmuje pierwsze miejsce w Europie pod względem produkcji i eksportu cebuli do innych krajów. Jakie są najważniejsze właściwości cebuli? Cebula (Allium…

Mango, jego właściwości i zastosowanie. Jak wybrać dojrzałe mango?

Ze względu na bogactwo witamin, składników mineralnych i licznych związków aktywnych o właściwościach prozdrowotnych- owoce są ważnym składnikiem diety. Nie bez powodu eksperci Instytutu Żywności i Żywienia umieścili tę grupę produktów spożywczych u podstawy Piramidy Zdrowego Żywienia. Obecnie rynek obfituje w różnego rodzaju owoce, które importowane są z odległych zakątków świata. Dość dużą popularnością, ze względu na swoją słodycz, orzeźwiający smak oraz egzotyczne korzenie, cieszy się mango. Jakie korzyści możemy odnieść…

Właściwości i zastosowanie kurkumy. Czy kurkuma jest dozwolona w ciąży?

Ostryż długi częściej nazywany kurkumą uprawiany jest na szeroką skalę. Silny żółty barwnik ma zastosowanie w wielu dziedzinach od kulinarnych po farmaceutyczne. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym nawet 10 razy większych od witaminy E, poprawia obronę komórkową organizmu, ponieważ aktywuje enzymy przeciwutleniające, eliminuje reaktywne formy tlenu, będące skutkiem hiperglikemii oraz hamuje peroksydację lipidów. Kurkuma jest dość dobrze tolerowana przez organizm i nie wykazuje poważnych skutków ubocznych. Połączenie…

Owoce kiwano – właściwości, zastosowanie, wartości odżywcze. Jak owoce kiwano wpływają na zdrowie?

Kiwano w krajach afrykańskich jest owocem, który zapewnia szereg składników odżywczych witaminy, potas, magnez, wodę (80% miąższu zawiera wodę), kwas linolowy i oleinowy inne niezbędne dla zdrowia człowieka składniki. Ze względu na kolor pomarańczowy dojrzałego owocu nazywany też ,,rogaty melon”. Roślina jest uprawiana w różnych krajach świata, nawet w Polsce warunki uprawy powinny być suche, a temperatura w granicach 20-25 stopni Celsjusza. Dzięki składnikom…

Jagody goji – właściwości i zastosowanie. Gdzie występują i jak jeść jagody goji?

Niewielkie czerwono – pomarańczowe owoce jagody goji zaliczane są do żywności ,,superfoods” dzięki wysokiej zawartość związków przeciwutleniających, karotenoidów, witamin czy aminokwasów. Łatwo dostępne pod różną postacią np. całych owoców, proszku, tabletek, kapsułek. Mikroelementy zawarte w owocach są łatwo przyswajalne dla organizmu, gdyż są pochodzenia naturalnego. Co to są jagody goji? Jagody goji to nic innego, niż owoce krzewu o nazwie kolcowój szkarłatny (Lycium barbarum), bądź kolcowój chiński (Lycium chinense)…

Co to jest i na czym polega dieta ketogeniczna?

W ostatnich latach dieta ketogenna zyskała dużą popularność jako doskonałe antidotum na nadmierną masę ciała. Natomiast rzadko mówi się o jej pierwotnym wykorzystaniu. W medycynie jest traktowana jako niefarmakologiczny sposób leczenia. W poniższym artykule chciałabym przedstawić mniej popularne oblicze diety ketogennej, która dla wielu małych pacjentów neurologicznych jest czasami jedynym sposobem leczenia. Co to jest dieta ketogeniczna? Klasyczna dieta ketogenna jest interwencją żywieniową…

Koperek – właściwości i zastosowanie. Jak wygląda koperek i czy można go jeść w ciąży?

Wzbogaca smak i aromat potraw rybnych, sałatek oraz sosów. Popularny w polskiej kuchni stosowany do dekoracji dań oraz bukietów. Wykorzystywany w suplementach diety, lekach przeciwwrzodowych i herbatach jako środek rozkurczowy. Kwitnie w miesiącach letnich, wysokością sięga 150 cm. Koper ogrodowy ma wiele zastosowań, ale najwięcej kulinarnych. Jak wygląda koperek? Roślina powszechnie uprawiana na całym świecie – koper ogrodowy (Anethum graveolens) to roślina jednoroczna. Łodyga jest sinozielona, żeberkowana…

Co to jest protokół autoimmunologiczny, do kogo jest kierowany i jakie są jego zasady? Czy protokół autoimmunologiczny jest bezpieczny?

Zdrowy układ odpornościowy pozwala na produkowanie przeciwciał, które niszczą obce komórki w naszym organizmie. Jednak u osób z zaburzeniami autoimmunologicznymi ma on tendencję do wytwarzania przeciwciał, które zamiast zwalczać infekcje, atakują zdrowe komórki i tkanki. Może to skutkować pojawieniem się wielu objawów, w tym bólu stawów, dolegliwości bólowych brzucha czy biegunki. Uważa się, że w ich złagodzeniu oprócz oczywiście właściwej terapii choroby może pomóc tak zwany protokół autoimmunologiczny. Co to jest…

Marchew jej właściwości i zastosowanie. Jakie witaminy ma marchew? Czy można jeść to warzywo bez ograniczeń?

Marchew stanowi jedno z najpopularniejszych warzyw w diecie Polaków. Znana ze swoich prozdrowotnych właściwości znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach i ponadto jest bogactwem witamin i składników mineralnych. Co ciekawe poza korzeniem marchwi również jej nać nadaje się do spożycia. Jest ona bogatym źródłem witaminy C. Marchew – właściwości Marchew ceniona jest za obecność flawonoidów, które wykazują działanie antyoksydacyjne. Odpowiednia ich ilość w diecie będzie mieć…

Grapefruit – właściwości i zastosowanie. Jak grapefruit wpływa na proces odchudzania?

,,Rajski owoc” tak po angielsku nazywany jest grapefruit (Citrus paradisi). Owoc prawdopodobnie powstał jako mieszaniec Pomelo – pomarańczy olbrzymiej i innego gatunku cytrusów. Rośliny cytrusowe charakteryzują się zawartością olejków eterycznych w kwiatach, liściach i owocach rośliny. Olejki cytrusowe posiadają bardzo przyjemny i zróżnicowany zapach. Właściwości te są wykorzystywane do celów kulinarnych (cukiernictwo, likiernictwo), farmakologicznych oraz w kosmetologii (perfumy, kremy, produkty do mycia) Grapefruit – wartości odżywcze Szczególną…

Morele – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dlaczego warto jeść morele?

Morela pospolita to owoc, który wywodzi się z Azji. Obecnie jest ona uprawiana w wielu krajach. Owoc ten ma wiele prozdrowotnych właściwości i można go spożywać zarówno na surowo, jak i pod postacią dżemów czy przetworów, a także w postaci suszonej. Co to są morele? Morela to gatunek drzewa lub krzewu z rodzaju śliwa osiągające wysokość ok. 8 m. Należy do roślin wieloletnich. Owoc moreli charakteryzuje się lekko pomarańczową skórką i delikatnym marcepanowym smakiem. Jego…

Rukola – właściwości i zastosowanie. Rukola a roszponka – czym się różnią?

Roślina, która całkiem niedawno zagościła na polskich stołach ,coraz bardziej zyskuje na popularności i wiele osób sięga po rokiettę siewną tzw. rukolę. Posiada ciekawy pikantny smak, ładnie komponuje się w sałatkach i innych daniach jako dodatek lub podstawowy składnik dania. Częste spożywanie zielonych roślin korzystnie wpływa na układ krwionośny dzięki wysokiej zawartości folianów. Co to jest sałata rukola? Rokietta siewna (Eruca vesicaria), czyli tak zwana rukola…