Rukola – właściwości i zastosowanie. Rukola a roszponka – czym się różnią?

Roślina, która całkiem niedawno zagościła na polskich stołach ,coraz bardziej zyskuje na popularności i wiele osób sięga po rokiettę siewną tzw. rukolę. Posiada ciekawy pikantny smak, ładnie komponuje się w sałatkach i innych daniach jako dodatek lub podstawowy składnik dania. Częste spożywanie zielonych roślin korzystnie wpływa na układ krwionośny dzięki wysokiej zawartości folianów.

Co to jest sałata rukola?

Rokietta siewna (Eruca vesicaria), czyli tak zwana rukola pochodzi z rodziny warzyw kapustnych takich jak jarmuż, kalafior, brukselka czy brokuły. W smaku nieco pikantna i gorzka. Często dodawana do dań warzywnych, gdyż podnosi ich walory smakowe. Roślina łatwa w uprawie odporna na szkodniki i niskie temperatury. Sprzyjające warunki to miejsce lekko zacienione oraz żyzna i wilgotna gleba. Największe ilości rukoli uprawiane i spożywane są we Włoszech.

Pozytywne właściwości mają zarówno liście jak i nasiona, które posiadają olejki eteryczne wykorzystywane do produkcji olejów szczególnie w Indiach, który jest stosowanych do konserwacji warzyw. Jako roślina zielona rukola jest dobrym źródłem folianów (B9), chlorofilu, a także innych składników mineralnych.

Czy wiesz że: rokietta siewna jest wspomniana na kartach Biblii jako gorzkie zioła - werset Wj 12,8; Lb 9,11.?

Właściwości zdrowotne rukoli

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Mało rozpowszechniona w naszej społeczności rukola posiada wiele właściwości zdrowotnych. Odznacza się działaniem bakteriobójczym dzięki dużej zawartości aminokwasów siarkowych, które nadają jej charakterystyczny smak opisywany jako wyrazisty, pikantny i lekko gorzkawy. Kolejna wartość to zwiększenie odporności organizmu oraz ochrona przed nowotworami dzięki zawartości antyoksydantów i glukozynolanów związków charakterystycznych dla warzyw krzyżowych (brokuły, biała kapusta, jarmuż, brukselka). Rukola polecana jest przez lekarzy i dietetyków na poprawę apetytu, regulację procesów trawiennych oraz wzdęcia i nadkwasotę żołądka. Pomaga w trawieniu ciężkostrawnych dań mięsnych.

Jaka jest wartość odżywcza rukoli?

W 100g zielonej rukoli to 25 kcal oraz witaminy:

  • Wit. z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9) 16,34 mg
  • niacyna – 0,305 mg
  • Wit. K – 108,6 mg
  • Wit. C – 15 mg
  • Wit A – 1,4 mg
  • Wit E – 0,43 mg

Zawartość składników mineralnych w 100g:

Makroelementy

  • Wapń 160 mg
  • Magnez 47 mg
  • Sód 27 mg
  • Potas 369 mg
  • Fosfor 52 mg

Mikroelementy

  • Żelazo 1,46 mg
  • Cynk 0,47 mg
  • Miedź 0,076 mg
  • Mangan 0,321 mg

Jakie jest zastosowanie rukoli?

Warzywo, jakim jest rukola, dostępne jest cały rok na półkach sklepowych. Najczęściej dodawana jest do sałatek w połączeniu z mixem sałat, bądź surówek, kanapek, zup, sosów, omleta czy pizzy. Sałatka z rukolą powinna być częścią zdrowej diety.

Czy wiesz że: rokietta siewna jest wspomniana na kartach Biblii jako gorzkie zioła - werset Wj 12,8; Lb 9,11.?

Pesto z rukoli:

Duża garść rukoli, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki startego parmezanu, 3 łyżki pestek z dyni, ząbek czosnku, pieprz i sól. Wszystko miksujemy na gładki sos i doprawiamy do smaku.
Świetny dodatek do kanapek i makaronów.

Zapamiętaj: Jest uważana za silny afrodyzjak, ponieważ zwiększa męską potencję, dlatego zakazano jej uprawy w klasztorach.

Rukola, a roszponka – czym się różnią?

Roszponka należy do rodziny sałat o drobnych, ciemnych liściach. Smak lekko orzechowy, który często jest wykorzystywany do nadania smaku mniej wyrazistym sałatkom. Roszponka jest dobrym źródłem potasu, cynku i wapnia, a także, witaminy C, B1, B2, B6 oraz wit. A przeciwutleniacza wspomagającego wzrok i piękny wygląd skóry. Rukola i roszponka nie należą do tej samej grupy roślin, mimo podobnego smaku i zielonego wyglądu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *