Co to jest i na czym polega dieta kopenhaska? Jak ułożyć plan diety kopenhaskiej?

Odchudzanie zwykle wiąże się z koniecznością zmiany nawyków żywieniowych przy jednoczesnym zwiększeniu aktywności fizycznej. Jest to proces długotrwały wymagający niemałej cierpliwości i zaangażowania. Jednak Ci mniej cierpliwi czasem szukają drogi na skróty i sposobu, który pozwoli na szybkie pozbycie się zbędnych kilogramów. Dieta kopenhaska obiecuje efekty już po 13 dniach. Jednak, czy  będą one długotrwałe i przede wszystkim nie zrujnują zdrowia?

Co to jest dieta kopenhaska?

Jest to dieta odchudzająca, zwana także dietą trzynastodniową. Powstała w jednym ze szpitali w Kopenhadze, stąd jej nazwa. Jej zasady są proste, ale i bardzo restrykcyjne. Należy do diet bardzo niskokalorycznych, niskowęglowodanowych i wysokobiałkowych. Wybór produktów jest znikomy, dlatego dieta jest monotonna i nudna, jednak daje szybkie efekty. Jest przeznaczona wyłącznie dla osób dorosłych, bez większych problemów zdrowotnych.

Na czym polega dieta kopenhaska?

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Dieta kopenhaska polega na jedzeniu ściśle określonych produktów przez 13 dni. Można ją stosować tylko raz na 2 lata. W ciągu dnia spożywa się trzy posiłki dziennie, w ściśle określonych porach. Podjadanie między posiłkami jest zabronione! W czasie trwania diety nie wolno pić alkoholu, a także żuć gumy. Należy o tym pamiętać, bowiem nawet najmniejsze odstępstwo powoduje zakończenie diety.

Menu diety kopenhaskiej

Jadłospis diety kopenhaskiej bazuje na warzywach chudym mięsie i rybach, jajkach a także niewielkich ilościach owoców i nabiału. Ważne jest również odpowiednie nawodnienie, w ciągu dnia należy wypić minimum 2 l wody niegazowanej, dopuszcza się także niewielkie ilości zielonej herbaty. Należy przestrzegać również odpowiedniej techniki spożywania dań, co ważne, potraw nie można doprawiać, zarówno solą jak i innymi przyprawami.

Czy wiesz że: dieta kopenhaska (zwana również zamiennie dietą szwedzką) została ułożona przez pracowników rządowego szpitala w Kopenhadze?

Ważne są tutaj pory spożywania posiłków. Stosując reguły diety kopenhaskiej śniadanie jemy między godziną 8 a 9, obiad między 12 a 14, a kolację do 18. Menu powtarza się w poszczególnych dniach, jest bardzo monotonne i bazuje na tych samych produktach. Poniżej przedstawiono schemat diety, a także wyliczoną wartość energetyczną dla wybranych dni.

 

Dzień 1 i 8

Śniadanie: kubek czarnej kawy + kostka cukru

Obiad: 2 jajka ugotowane na twardo, pół szklanki szpinaku lub brokułów + pomidor

Kolacja: Befsztyk wołowy + kilka listków sałaty z sokiem z cytryny i łyżką oliwy

Całość: 611 kcal, 60 g białka, 36 g tłuszczu, 9 g węglowodanów, 4,3 g błonnika

 

Dzień 2 i 9

Śniadanie: kubek czarnej kawy + kostka cukru

Obiad: Befsztyk wołowy + kilka listków sałaty z sokiem z cytryny i łyżką oliwy + owoc (jabłko, grejpfrut)

Kolacja: 100 g szynki drobiowej + ⅔ szklanki jogurtu naturalnego

 

Dzień 3 i 10

Śniadanie: kubek czarnej kawy + kostka cukru + grzanka z pieczywa

Obiad:  pół szklanki gotowanego szpinaku + pomidor + mały owoc

Kolacja: 2 jajka na twardo, 100 g szynki drobiowej, kilka listków sałaty z sokiem z cytryny i łyżką oliwy

 

Dzień 4 i 11

Śniadanie: kubek czarnej kawy + kostka cukru

Obiad: jajko na twardo + pomidor + małe opakowanie serka wiejskiego

Kolacja: pół szklanki kompotu z owoców + ⅔ szklanki jogurtu naturalnego

 

Dzień 5 i 12

Śniadanie: marchewka starta z sokiem z cytryny

Obiad: 300 g chudej ryby + sok z cytryny

Kolacja: Befsztyk wołowy + 5 listków sałaty + pół paczki brokułów

 

Dzień 6 i 13

Śniadanie: kubek czarnej kawy + kostka cukru + grzanka z pieczywa

Obiad: pierś z kurczaka (duszona lub gotowana) + kilka listków sałaty z sokiem z cytryny i łyżką oliwy

Kolacja: 2 jajka na twardo + starta marchewka

 

Dzień 7

Śniadanie: kubek herbaty zielonej bez cukru

Obiad: 1 grillowana pierś z kurczaka (150g) + owoc

Kolacja: nic

Całość: 449 kcal, 37, 6 g białka, 24 g tłuszczu, 18,2 g węglowodanów, 3,6 g błonnika

Jak widać menu jest bardzo ograniczone, a ilość spożywanych kilokalorii jest bardzo mała, średnio 440-610 kcal, gdzie zapotrzebowanie dla przeciętnej kobiety ważącej 60 kg i chcącej schudnąć to ok. 1800 kcal.

Jak powinien wyglądać nasz jadłospis po diecie kopenhaskiej?

Po skończonej diecie należy bardzo stopniowo zwiększać ilość spożywanych kilokalorii. Ważne jest spożywanie małych objętościowo posiłków, do których przyzwyczaił się nasz żołądek i stopniowym zwiększaniu objętości. Po prawie dwóch tygodniach dostarczania organizmowi tak niewielkiej ilości energii, należy również ostrożnie wprowadzać aktywność fizyczną, aby uniknąć osłabienia czy kontuzji.

Efekty diety kopenhaskiej

Efekty zazwyczaj są spektakularne, zwykle od 4 do 8 kilogramów, a nawet do kilkunastu straconych w przeciągu 13 dni. Taki spadek masy ciała nie dziwi, biorąc pod uwagę tak niską kaloryczność diety. Efekty mogą być krótkotrwałe, gdyż wracając do normalnego odżywiania szybko można odzyskać zrzucony nadbagaż. Dieta pokrywa jedynie zapotrzebowanie na witaminę A. Z uwagi na bardzo niska podaż błonnika (średnio 3 g, gdzie zalecana ilość dla zdrowego człowieka to 30g) mogą pojawić się również problemy z perystaltyką jelit i wypróżnianiem.

Zapamiętaj: Dieta kopenhaska jest bardzo restrykcyjną i wymagającą dietą - trwa 13 dni (niestety często powoduje efekt jojo), zanim spróbujemy tego sposobu odchudzania koniecznie odwiedźmy dietetyka.

Pomimo tego, że dieta ta wymaga wiele restrykcji, jest bardzo niskokaloryczna i niedoborowa wciąż wiele osób sięga po nią, aby w jak najkrótszym czasie osiągnąć widowiskowy efekt. W badaniu przeprowadzonym wśród 50 blogerek zajmujących się tematyką odchudzania, aż 13% z nich przeprowadziło i opisało ową dietę. Zanotowano u nich średni ubytek masy ciała 3,6 kg w ciągu tygodnia. Dla porównania przy zmianie nawyków żywieniowych ten ubytek wynosił tylko 0,5kg/tygodniowo.

Zastanawiając się nad zastosowaniem tej diety należy wziąć pod uwagę wszystkie zalety i wady. Entuzjaści diety podkreślają szybką utratę masy ciała, która jedna wynika głównie z odwodnienia. Z drugiej strony dieta może być niebezpieczna, bo wciąż brakuje badań na jej temat. Ma ona wiele efektów ubocznych, takich jak zasłabnięcia, wypadanie włosów, zawroty głowy, nudności czy ciągłe uczucie głodu i towarzysząca temu nerwowość. Dieta kopenhaska jest dietą niezbilansowaną i restrykcyjną, dlatego nie jest polecana przez dietetyków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *