Mleko skondensowane – rodzaje właściwości, wartość odżywcza i zastosowanie. Mleko zagęszczone a mleko skondensowane

Mleko skondensowane to produkt, który większość osób pamięta z okresu dzieciństwa. Stosuje się je jako dodatek do deserów, zup, napojów czy sosów. Można wyróżnić mleka w puszce, kartoniku czy tubce. Jakie właściwości odżywcze ma mleko odżywcze i czy każdy może je spożywać?

Co to jest mleko skondensowane?

Mleko skondensowane (nazywane też mlekiem zagęszczonym) to produkt mleczarski, który powstaje poprzez odparowanie wody z mleka w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Produkcja opiera się na oczyszczeniu mleka, pasteryzacji, ochłodzeniu, normalizacji zawartości tłuszczu i usunięciu ewentualnych drobnoustrojów. Kolejnym etapem jest zagęszczenie mleka i jego homogenizacja (rozdrobnienie cząstek tłuszczu, aby zapobiec jego wytrącaniu na powierzchni). Końcowym procesem jest chłodzenie i mieszanie koncentratu, pakowanie i dystrybucja produktu.

Właściwości mleka skondensowanego

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Mleko skondensowane ma podobne właściwości co mleko krowie. Jednak występują pewne różnice, które zależą od tego, czy takie mleko jest słodzone czy też nie. Mleko słodzone ma większą kaloryczność, posiada również więcej białka oraz tłuszczu (głównie nasyconych kwasów tłuszczowych). Dodatkowo, przez dużą zawartość cukru, mleko skondensowane jest produktem o wysokiej zawartości węglowodanów łatwoprzyswajalnych.

Wartość dla 100 gr produktu
Kilokalorie321 kcal
Białko8 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany54 g
Woda27 g
Sód127 mg
Wapń284 mg
Fosfor253 mg
Potas371 mg
Selen15 ug
Witamina A267 IU
Witamina B20,416 mg
Witamina B120,44 ug

Wartość odżywcza mleka skondensowanego

Mleko skondensowane słodzone to produkt zasobny w kilokalorie, węglowodany, tłuszcz, witaminę B2, wapń, potas i fosfor. W poniższej tabeli przedstawiono wartości odżywcze dla 100 gramów produktu (szklanka mleka ma około 230 g). Mleko skondensowane jest źródłem niezbędnych aminokwasów takich jak: tryptofan, izoleucyna, lizyna, fenyloalanina, histydyna, treonina, leucyna, walina i metionina. Są one niezbędne do tworzenia białek w organizmie i do jego prawidłowego wzrostu. Mleko zawiera również duże ilości fosforu, który jest pierwiastkiem utrudniającym wchłanianie wapnia w organizmie. Ten fakt jest szczególnie istotny dla osób cierpiących na osteoporozę, osteomalację czy tężyczkę. Produkt zawiera również dużo nasyconych kwasów tłuszczowych (około 5,5 g), których nadmiar nie jest pożądany w diecie. Zbyt duże spożycie tego rodzaju tłuszczu może prowadzić do chorób układu krążenia m.in. miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca.

Zastosowanie mleka skondensowanego

Mleko skondensowane ma wiele zastosowań. Sprawdza się jako dodatek do kawy, herbaty, deserów, lodów,, ciast, kremów, sosów, czekolad, batonów, koktajli czy mas. Jest również głównym składnikiem masy kajmakowej czy krówek. Takie mleko można szybko przygotować samodzielnie w domu- dzięki temu pozbywamy się z produktu niezdrowych dodatków do żywności. Wersja niesłodzonego mleka skondensowanego znajduje również swoje zastosowanie jako dodatek do potraw mięsnych, głównie w kuchni azjatyckiej.

Rodzaje mleka skondensowanego

Można wyróżnić kilka rodzajów mleka skondensowanego. Różnice opierają się w głównej mierze na zawartości cukru w produkcie.

  • mleko skondensowane słodzone – składa się głównie z mleka oraz sacharozy (cukier stołowy)
  • mleko skondensowane niesłodzone – zawiera około 8% tłuszczu. W jego składzie można znaleźć również stabilizatory (fosforany i cytryniany sodu)
  • mleko skondensowane light – zawiera dużo mniej kilokalorii (do 150 kcal) oraz tłuszczu (około 4%). Często zawiera niewielki dodatek magnezu
  • mleko skondensowane w tubce – najbardziej kaloryczna wersja produktu, może zawierać nawet 500 kilokalorii w opakowaniu. Wyróżnia się różne warianty smakowe: waniliowy, karmelowy czy czekoladowy

Mleko zagęszczone a mleko skondensowane?

Mleko skondensowane to inne określenie na mleko zagęszczone – powstaje ono przez częściowe odparowanie wody z mleka, dzięki czemu, staje się ono gęste.

Czy wiesz że: mleko skondensowane jest używane do przygotowania deseru Affogato, czyli lodów zanurzonych w gorącym espresso?

Jak długo gotować mleko skondensowane?

Mleko skondensowane najłatwiej przygotować poprzez ugotowanie go w garnku. Puszkę mleka zalewa się wodą, a następnie gotuje 2,5-3 godzin. W tym czasie należy sprawdzać poziom wody i dolewać ją w razie konieczności, aby puszka była całkowicie w niej zanurzona. Po ugotowaniu, należy odstawić produkt do ostygnięcia. Nie zaleca się otwierania gorącej puszki, bo masa może nas poparzyć.

Zapamiętaj: Mleko skondensowane jest składnikiem deseru popularnego w kuchni azjatyckiej składającego się z: czarnego ryżu, mleka kokosowego, słodkiego ziemniaka, cukru oraz masła.

Mleko skondensowane nie powinno być częstym produktem w diecie ze względu na wysoką kaloryczność, zawartość węglowodanów i dodatków do żywności. Najlepiej jeśli będzie okazjonalnie pojawiać się w jadłospisie. Badania wykazują, że nadmierne spożycie tego produktu może przyczyniać się do otyłości, stanów zapalnych, chorób układu krążenia, cukrzycy czy insulinooporności. Mleko skondensowane nie jest zatem polecane osobom na dietach odchudzających, otyłych, cierpiących na choroby układu pokarmowego, układu krążenia oraz dla diabetyków. Nie powinny go również spożywać osoby stosujące dietę bezmleczną oraz kobiety, u których zdiagnozowano cukrzycę ciążową.
Mleko skondensowane to też produkt niewskazany dla dzieci. Towarzystwa pediatryczne zalecają ograniczanie ilości cukru w diecie dzieci, gdyż nadmiar cukru w diecie od najmłodszych lat, może prowadzić do szybszego rozwoju nadwagi, otyłości oraz chorób metabolicznych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *