Jedno z najbardziej znanych warzyw na świecie cebula zwyczajna (Allium cepa) z rodziny amarylkowatych. Wyróżnia się kilka odmian cebuli ze względu na kolor – czerwona, biała i żółta. Odmiany jasne charakteryzują się większą ostrością oraz większą zawartością siarki w porównaniu do odmian fioletowych – łagodniejszych w smaku i zapachu. Polska zajmuje pierwsze miejsce w Europie pod względem produkcji i eksportu cebuli do innych krajów.
Jakie są najważniejsze właściwości cebuli?
Cebula (Allium cepa L.) bylina dwuletnia z rodziny amarylkowatych. Uprawiana od kilku tysięcy lat, stosowana do celów spożywczych i terapeutycznych. Jedno z najważniejszych warzyw o pożądanych walorach smakowych oraz wartościach odżywczych. Spożywana na surowo oraz po obróbce termicznej. Oligosacharydowe fruktany zawarte w cebuli i innych roślin liliowatych (czosnek, por) korzystnie wpływa na zdrowie człowieka, gdyż zalicza się je do prebiotyków stymulują wzrost dobroczynnych bakterii występujących w jelicie grubym tj. Lactobacillus i Bifidobacterium. Efekt zdrowotny – prebiotyczny można uzyskać, spożywając dziennie 4-10 g/dobę/osobę. Ile kalorii ma cebula? Warzywo jest niskokaloryczne to tylko 39 kcal w 100g, jedna duża sztuka (200g) to 78 kcal.
Jakie witaminy ma cebula?
Zawartość poszczególnych witamin w 100g:
Witamina A 2 I. U.
Witamina E 0,02 mg
Witamina K 0,4 μg
Witamina C 7,4 mg
Witamina B1 0,046 mg
Witamina B2 0,027 mg
Witamina B3 0,116 mg
Witamina B6 0,120 mg
Kwas foliowy 0,19 μg
Kwas pantotenowy 0,123 mg
Wpływ cebuli na przeziębienie
Wysoka zawartość substancji siarkoorganicznych wyzwala działanie bakteriobójcze cebuli, dlatego nazywana jest naturalnym antybiotykiem. Niewielka zawartość pierwiastków np. cynku i magnezu korzystnie wpływa na poprawę odporności. W przypadku nieżytu błon śluzowych wzmaga wydzielanie śluzu z górnych dróg oddechowych i ich oczyszczanie.
Zapamiętaj: Źródło wielu cennych pierwiastków i witamin, jakim jest cebula, nie powinno być pomijane w diecie dzieci.
Jak cebula wpływa na wątrobę?
Badania laboratoryjne wykazały, iż niektóre związki aktywne cebuli mają zdolność obniżania poziomu triglicerydów we krwi oraz hamuje biosyntezę cholesterolu w wątrobie. Ekstrakty z cebuli wykazują aktywności hipolipidemiczne oraz nieznaczny wpływ na wskaźniki WBC (liczba białych krwinek) i RBC (liczba erytrocytów). Działanie przeciwdrobnoustrojowe i bakteriobójcze przyczynia się do obrony wątroby przed patogenami i pasożytami. Cebula pobudza apetyt i funkcje układu pokarmowego.
Cebula na opuchliznę
Opuchliznę wywołaną przez ukąszenie owadów (meszki, komary, pszczoły) można zneutralizować poprzez okłady z cebuli. Substancja zawarta w cebuli, jaką jest siarka, wykazuje aktywność wiązania niektórych toksyn zawartych w jadzie insektów.
Czy wiesz że: aby nie rozpłakać się przy krojeniu cebuli, przed krojeniem należy schłodzić ją w lodówce lub zimnej wodzie? Opóźni to proces utleniania się odpowiedzialny za łzawienie oczu. Używając ostrego noża, warzywo będzie mniej zgniatane i szybciej pokrojone.
Cebula – przeciwwskazania do spożywania
Pomimo tak wielu korzyści, jakie niesie ze sobą spożywanie cebuli, niektóre osoby nie powinny jej spożywać, ponieważ jest warzywem wzdymającym i ciężkostrawnym. Kto powinien unikać cebuli?
- pacjenci z ciężką chorobą nerek,
- wrażliwym przewodem pokarmowym (np. IBS),
- kobiety w ciąży z dolegliwością zgagi i mdłościami,
- osoby stosujące dietę lekkostrawną, bogatoresztkową, FODMAP,
- przy nadkwasocie żołądka, wrzodami żołądka i dwunastnicy.
Czy cebula powinna być spożywana przez dzieci?
Źródło wielu cennych pierwiastków i witamin, jakim jest cebula, nie powinno być pomijane w diecie dzieci. Dietetycy zalecają włączenie gotowanego warzywa w 7-8 miesiącu życia natomiast surową cebulę po skończonym 12 miesiącu. Ponadto wzmacnia odporność i florę bakteryjną dziecka.