[responsive_menu]

Winogrona – właściwości, witaminy. Czy można jeść winogrona w ciąży?

Winogrona to owoce winorośli rosnące w kiściach i to właśnie z nich produkuje się wino już od starożytności. Oprócz wina, z winogron powstają również dżemy, rodzynki, soki, ocet i oleje z ich pestek, a także mają zastosowanie w kosmetyce (kremy, maseczki, peelingi). Jest wiele odmian winogron, ale najbardziej znane to białe (które najczęściej są zielone) i czerwone. Winogrona są bardzo słodkimi owocami i to dlatego często sięgamy po nie jako przekąskę. Natomiast oprócz smaku posiadają również szereg właściwości zdrowotnych.

Właściwości lecznicze i odżywcze winogron

Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania pęcherza i dolnych dróg moczowychDowiedz się więcej >

Czerwone winogrona mają więcej wartości odżywczych od białych, ze względu na większą ilość antyoksydantów. Czym są antyoksydanty? Antyoksydanty inaczej antyutleniacze lub przeciwutleniacze to grupa związków chemicznych, które mają zdolność niszczenia reaktywnych form tlenu, czyli wolnych rodników, które przyczyniają się między innymi do szybszego starzenia się organizmu i powstawania wielu chorób.

Winogrona (jak też ich pestki) w porównaniu do innych popularnych owoców, charakteryzują się wysokim całkowitym potencjałem antyoksydacyjnym. Przeciwutleniacze z owoców winogron chronią skórę przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych, w tym promieni UV, zmiatają wolne rodniki, zwiększają skuteczność innych korzystnych dla organizmu związków, hamują rozpad kolagenu i działają przeciwalergicznie. Dodatkowo antyoksydanty zawarte w nasionach winogron wzmacniają struktury kolagenowe i przyspieszają regenerację tkanek.

  • Resweratrol

Ten silny antyoksydant zwany resweratrolem występuje w skórce i pestkach winogron, a także w czerwonym winie. Wpływa korzystnie na układ krążenia, pobudzając płytki krwi, tak aby się nie zlepiały i nie dochodziło do zatorów, eliminuje także w płytkach wolne rodniki, co zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę. Chroni przed chorobami serca, pobudzając regenerację tkanki mięśnia sercowego. Resveratrol jest także pomocny w leczeniu cukrzycy, ponieważ zmniejsza stężenie glukozy we krwi, chroni komórki trzustki oraz zmniejsza insulinooporność tkanek. Liczne badania potwierdzają, że związek ten znajdujący się w owocach winogron wykazuje działanie antynowotworowe i oczywiście jest to uzależnione od dawek. Resweratrol chroni komórki nabłonka oddechowego przed toksycznym i kancerogennym działaniem wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) powstających z niecałkowitego spalania, np. drewna, papierosów czy spalin samochodowych.

  • Katechiny

Związki te znajdziemy przede wszystkim w czerwonym winie. Katechiny posiadają działanie przeciwmiażdżycowe, wynikające głównie z ich aktywności przeciwutleniającej, antypłytkowej i przeciwzapalnej. Wykazują także właściwości przeciwmutagenne i przeciwnowotworowe.

  • Antocyjany

Antocyjany to rozpuszczalne w wodzie barwniki roślinne o silnej aktywności biologicznej. Wyróżnia ich działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, a nawet przeciwnowotworowe. Badania pokazują, że dieta bogata w antocyjany odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia i nowotworów. Im bardziej kolorowy i ciemniejszy owoc lub warzywo, tym więcej zawiera prozdrowotnych antocyjanów, dlatego lepszym wyborem będą czerwone winogrona.

Jakie witaminy ma winogrono?

Cynk organiczny - naturalne wsparcie Twojego zdrowiaDowiedz się więcej >

Winogrona są bogate w witaminy z grupy B, witaminę E, A i sporo witaminy C, która jest silnym antyoksydantem.

  • Witamina B1, B2, B6 – znajdujące się w winogronach są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu, wpływają na układ pokarmowy, sercowo-naczyniowy oraz nerwowy. Warunkują także dobrą pracę mózgu, zapewniają lepsze samopoczucie, dobrą kondycję skóry.
  • Witamina E odgrywa ważną rolę w naszym organizmie, zapewnia prawidłową pracę mózgu, piękny i młody wygląd jaki i dobry wzrok. Chroni przed powstawaniem blaszek miażdżycowych i rozwojem miażdżycy. W dodatku ma wpływ ochronny na krwinki czerwone, przez co przyczynia się do zapobiegania chorobom serca i układu krwionośnego. Pobudza również układ odpornościowy, dzięki czemu jesteśmy mniej narażeni na infekcje.
  • Witamina A jest znana z tego, że warunkuje dobry wzrok, ale również wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Przyspiesza odnowę naskórka, poprawia jędrność, elastyczność oraz nawilżenie skóry. Ponadto witamina A, którą znajdziemy w winogronach działa przeciwnowotworowo oraz wpływa pozytywnie na płodność.
  • Witamina C jak było wspomniane wcześniej, jest silnym antyoksydantem, pobudza układ odpornościowy do działania, pomaga w wytwarzaniu kolagenu, przyspiesza proces gojenia się ran i zrastania kości. Ułatwia przyswajanie żelaza i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych, co zapobiega anemii.

Indeks glikemiczny winogrona

Ekspresy do kawy Melitta szeroki wybórSprawdź ofertę >

Indeks glikemiczny określa, jak gwałtownie po spożyciu danego produktu spożywczego wzrasta poziom glukozy we krwi. Jednostka ta pomaga w klasyfikacji pożywienia oraz w profilaktyce i leczeniu chorób związanych z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Produkty o niskim IG – ≤55, o średnim IG – 56-69, o wysokim IG – ≥70.

Czy wiesz że:

winogrona (rodzynki również) są szkodliwe dla psa? Zatrucie nimi może prowadzić do ostrej niewydolności nerek, co może skutkować nawet śmiercią pupila.

Indeks glikemiczny winogron waha się w zależności od odmiany i mieści się w przedziale 43-49, a to wskazuje na niskie IG, mimo wszystko winogrona są kalorycznymi owocami, garść winogron białych czy czerwonych to 50 kcal, a w dodatku zawierają łatwo przyswajalne węglowodany. a to oznacza, że osoby chore na cukrzycę powinny uważać, aby nie sięgać po nie za często.

Czy można jeść winogrona w ciąży?

Preparat na układ krążenia, z koenzymem Q10, wzmacniający serceSprawdź ofertę >

W ciąży powinno się spożywać jak najwięcej witamin, bez wątpienia winogrona są bogactwem witamin jak i minerałów, także jak najbardziej owoce te powinny pojawić się w diecie przyszłej mamy. Natomiast należy znać umiar ze względu na ich kaloryczność, szczególnie jeśli u kobiety rozpoznano cukrzycę ciążową, a także ze względu na bardzo dużą zawartość polifenoli, które mogą doprowadzić do wady serca płodu.

Od kiedy winogrona dla niemowlaka?

Energy Boost to linia, która rozświetli i rozjaśni skórę oraz pomoże w walce z przebarwieniami. Regularnie stosowana ujednolici koloryt oraz ochroni przed fotostarzeniemDowiedz się więcej >

Winogrona możemy podać dziecku już w trakcie rozszerzania diety, czyli około 6. miesiąca życia, jednakże w postaci papki, następnie gdy już zacznie jeść stałe pokarmy, możemy winogrono pokroić na kawałki. Należy jednak zaznaczyć, że winogrona, mimo że zdrowe, są słodkie, dlatego, aby dziecka nie przyzwyczajać od razu do smaku słodkiego na talerzu, powinny pojawić się w pierwszej kolejności różnorodne warzywa.

Zapamiętaj:

Czerwone winogrona mają więcej wartości odżywczych od białych, ze względu na większą ilość antyoksydantów. C

Winogrona jak wiemy są pyszną przekąską i lubimy je w postaci wina, ale oprócz smaku zawierają mnóstwo właściwości zdrowotnych, szczególnie ciemniejsze ich odmiany, dlatego powinniśmy chętnie sięgać po te owoce. Jednocześnie winogrona są kaloryczne i dlatego ograniczać powinna je osoby chore na cukrzycę i otyłość.

Cynk organiczny to naturalne wsparcie Twojego zdrowia
Więcej informacji >
Oceń wpis
Podoba mi sięNie podoba mi się
Loading...

BIBLIOGRAFIA:

Magdalena Rzeszotarska-Pałka; Tradycja winnych sadów na terenie Pomorza Zachodniego; Czasopismo Techniczne; 8-A, 2012Anna Nowak, Joanna Zielonka, Marcelina Turek, *Adam Klimowicz; Wpływ przeciwutleniaczy zawartych w owocach na proces fotostarzenia się skóry; Postępy Fitoterapii 2/2014, s. 94 - 95, 97-98. Marta Stępień, Paweł Bogdański, Joanna Suliburska, Anna Jabłecka, Danuta Pupek-Musialik; Wpływ resweratrolu na cukrzycę i choroby sercowo-naczynioweZYGMUNT ZDROJEWICZ , KINGA BELOWSKA−BIEŃ; Resweratrol – działanie i znaczenie kliniczneAgnieszka Kryszczyńska; Witaminy z grupy B - naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozyBożena Milanovic; Witamina E - co kryje świat takoferoli; Wydział Biochemii Biofi zyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego; 2016Halina Bojarowicz, Anna Płowiec; Wpływ witaminy A na kondycję skóry; 2010, 91(3): 352-356Dr inż. Ewelina Hallmann; Wartość odżywcza i zawartość związków bioaktywnych w warzywach i owocach z produkcji ekologicznej; Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji; Barzkowice 2014Instytut Matki i Dziecka; Pod redakcją Haliny Weker i Marty Barańskiej; Żywienie niemowląt i małych dzieci Kurosad A. 2010. Niektóre błędy dietetyczne popełniane w żywieniu psów. Weterynaria w Praktyce. 11-12, 74-79.Joanna Kołodziejczyk, Beata Olas; Pestki winogron jako cenne źródło związków chroniących układ krążenia; Katedra Biochemii Ogólnej Uniwersytetu Łódzkiego Kierownik Katedry: prof. dr hab. Barbara Wachowicz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wszystkie prawa zastrzeżone.