Dieta na cellulit – zasady, wskazania i przeciwwskazania. Co jeść na diecie antycellulitowej?

Cellulit jest problemem, który dotyka ok. 85% kobiet w różnym wieku. Nadwaga nie ma wpływu na tą przypadłość, bowiem może również dotyczyć ona osób szczupłych. Potocznie nazywany skórką pomarańczową, pojawia się zwykle w okolicach bioder, pośladków czy brzucha. Jak powstaje cellulit? Czy można poradzić sobie z nim specjalną dietą?

Co to jest cellulit?

Cellulit dotyka głównie kobiet, jednak może pojawić się również u niektórych mężczyzn. Cellulit objawia się na skórze zgrubieniami o nieregularnym kształcie, które swoim wyglądem przypominają skórkę pomarańczową. Skóra jest pofałdowana i nierówna. Cellulit zwykle zauważamy tam, gdzie tkanka tłuszczowa gromadzi się w większej ilości, czyli na biodrach, pośladkach, brzuchu czy ramionach. Jednak obraz kliniczny jest bardzo zróżnicowany, zależy od stadium zaawansowania i czasami nie jest tylko defektem estetycznym. 

Czy wiesz że: cellulit to nie to samo co cellulitis? Cellulit to zmiany tkanki podskórnej, niezwiązane z zapaleniem. Cellulitis oznacza zapalenie -  zwyrodnienie tkanki podskórnej.

Cellulit możemy podzielić na dwa główne typy: wodny (twardy) i tłuszczowy (miękki), w zależności od podłoża na którym występuje. Cellulit wodny powstaje na skutek zatrzymywania się wody w tkankach, a co za tym idzie powstawaniu obrzęków. W efekcie powstają nierówności skóry, głównie na nogach i pośladkach. Ten rodzaj cellulitu zwykle nie ma związku z masą ciała i powstaje nawet u osób bardzo szczupłych. Cellulit tłuszczowy natomiast powstaje z tkanki tłuszczowej podskórnej która rozkłada się nierównomiernie. Pojawia się brzuchu, biodrach i udach.  Występuje głównie u kobiet z nadmierną masą ciała lub takich u których nastąpiła szybka zmiana wagi. 

Przyczyny powstawania cellulitu

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Wiele osób zastanawia się skąd bierze się cellulit? Jakie są jego przyczyny? Oto kilka z nich:

  • ciąża;
  • uwarunkowania genetyczne;
  • zwiększona masa tkanki podskórnej;
  • zaburzenia hormonalne (np. nadmiar estrogenów);
  • niewłaściwa dieta (wysokokaloryczna, wysokowęglowodanowa, z dużą zawartością tłuszczów czy soli);
  • nieodpowiednie nawodnienie;
  • siedzący tryb życia;
  • długotrwały stres (nadmiar wolnych rodników, które powodują szybsze starzenie się skóry);
  • palenie papierosów;
  • okres dojrzewania czy menopauzy;
  • zażywanie niektórych leków (estrogeny, leki przeciwhistaminowe, przeciwtarczycowe, leki w chorobach serca, leki o działaniu odwadniającym).

Dieta na cellulit

Nie wszystkie przyczyny powstawania cellulitu są zależne od nas, jednak na niektóre mamy wpływ, m.in na to co jemy. Odpowiednia dieta może zapobiec powstawaniu i rozwojowi cellulitu. Dieta powinna składać się ze świeżych, jak najmniej przetworzonych produktów i bazować na zaleceniach zdrowego odżywiania zgodnego z aktualną piramidą żywności i żywienia. Należy spożywać minimum 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców (1 porcja to jedna sztuka lub 1 szklanka np. 1 pomidor, szklanka malin, szklanka świeżego szpinaku) oraz produkty pełnoziarniste.

Zapamiętaj: Cellulit to defekt kosmetyczno-estetyczny określany potocznie mianem pomarańczowej skórki.

W diecie należy uwzględnić również tzw. “dobre” tłuszcze, czyli oleje roślinne, orzechy czy nasiona i pestki. Bardzo ważne jest odpowiednie nawodnienie, gdyż od tego również zależy stan i wygląd naszej skóry. Warto zadbać o produkty o działaniu antyoksydacyjnym, które działają na wolne rodniki i tym samym opóźniają procesy starzenia. Niedobór witamin A, E i C może objawiać się przesuszeniem skóry i powodować utratę jej sprężystości i elastyczności. 

Jakie produkty należy ograniczyć w diecie? Przede wszystkim wszelkie produkty przetworzone: fast foody, słodycze, słone przekąski czy gotowe potrawy. Zawierają one zazwyczaj zbyt wiele soli i tłuszczów nasyconych, oraz konserwantów, czy sztucznych barwników. Będą one niekorzystne, ponieważ sprzyjają odkładaniu tkanki tłuszczowej oraz toksyn, a także zatrzymują wodę w organizmie co sprzyja obrzękom.

Co jeść na diecie antycellulitowej?

  1. Produkty pełnoziarniste – źródło węglowodanów złożonych, błonnika i witamin – pomocne w zachowaniu szczupłej sylwetki i regularnej pracy jelit (pełnoziarnisty makaron, razowe pieczywo, brązowy ryż, kasze).
  2. Warzywa i owoce, głównie świeże – źródło błonnika, witamin i składników odżywczych, jak i wody (ogórek, seler naciowy, pomidor). Warto spożywać również warzywa i owoce o dużej zawartości witaminy C, która wspomaga syntezę kolagenu: papryka, brokuły, pomidory, natkę pietruszki, kiwi, porzeczki i inne.
  3. Dobrej jakości tłuszcze, głównie tłuszcze roślinne, ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, głównie omega 3. Tłuszcze są ważne również dlatego, że w nich rozpuszczają się witaminy A,C i E i tym samym są lepiej przyswajane przez organizm (orzechy, pestki słonecznika, dyni, awokado, tłuste ryby).
  4. Nabiał, jaja, chude mięso.
  5. Należy również zadbać o odpowiednią ilość płynów w diecie i nawilżenie skóry od środka. Co warto pić? Wodę (minimum 1,5 l dziennie), zieloną herbatę, matchę – herbata, która zawiera katechiny (przeciwutleniacze, które chronią przed utratą kolagenu w skórze), herbaty ziołowe i owocowe np. pokrzywa, która ułatwia wydalanie wody i oczyszczanie organizmu, soki warzywne i owocowe.

Dla kogo jest wskazana dieta antycellulitowa?

Dieta skierowana jest przede wszystkim dla kobiet, które chcą zmniejszyć ryzyko pojawienia się nieestetycznej skórki pomarańczowej oraz zachować jędrność skóry. Może być stosowana również przez osoby, które już zmagają się z tym problemem i chcą poprawić stan skóry. Należy jednak pamiętać, że sama dieta nie wystarczy. Powinno uzupełnić się ją poprzez stosowanie odpowiednich kosmetyków i pielęgnację skóry, a także aktywność fizyczną.

Dieta antycellulitowa a przeciwwskazania

Dieta antycellulitowa jest oparta głównie na zaleceniach zdrowego odżywiania, dlatego raczej nie ma przeciwwskazań do jej stosowania. Dieta nie ogranicza restrykcyjnie żadnej z grup spożywczych, dlatego nie spowoduje również żadnych niedoborów. Jednak w zaawansowanym stadium cellulitu może być już nieskuteczna. 

Dieta antycellulitowa – przykładowy jadłospis

Śniadanie: płatki owsiane na mleku z truskawkami, kiwi i  orzechami włoskimi + zielona herbata

II śniadanie: koktajl ze świeżego szpinaku, soku pomarańczowego, malin i selera naciowego z siemieniem lnianym

Obiad: zupa krem z marchewki, ryż brązowy z pieczonym dorszem + gotowane warzywa: kalafior i brokuł z olejem lnianym + kompot wieloowocowy

Podwieczorek: galaretka truskawkowa z jogurtem naturalnym i płatkami migdałów + woda z cytryną i miętą

Kolacja: sałatka z rukoli, ogórka, arbuza, świeżej bazylii, z dodatkiem fety i pestek słonecznika, z sosem winegret na bazie oliwy. Pieczywo pełnoziarniste + herbata owocowo-ziołowa

Dieta antycellulitowa może być pomocna, jednak nie wyeliminuje całkowicie problemu. Odpowiednio skomponowana jest prawidłowo zbilansowana i dostarcza wszystkich składników, niezbędnych do zachowania zdrowia i dobrego stanu skóry.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *