Owoce kiwano – właściwości, zastosowanie, wartości odżywcze. Jak owoce kiwano wpływają na zdrowie?

Kiwano w krajach afrykańskich jest owocem, który zapewnia szereg składników odżywczych witaminy, potas, magnez, wodę (80% miąższu zawiera wodę), kwas linolowy i oleinowy inne niezbędne dla zdrowia człowieka składniki. Ze względu na kolor pomarańczowy dojrzałego owocu nazywany też ,,rogaty melon”. Roślina jest uprawiana w różnych krajach świata, nawet w Polsce warunki uprawy powinny być suche, a temperatura w granicach 20-25 stopni Celsjusza. Dzięki składnikom odżywczym posiada szerokie zastosowanie w chorobach układu krwionośnego, pokarmowego, nerwowego, kostnego i innych.

Co to są owoce kiwano?

Mało znany owoc, jakim jest kiwano, zwany też ogórkiem afrykańskim lub kolczastym (cucumis metuliferus) pochodzi z południowej i środkowej Afryki. Obecnie uprawiany również w Izraelu, Nowej Zelandii, Kenii oraz Stanach Zjednoczonych. Kiwano to owoc rośliny jednorocznej, ma charakterystyczny wygląd podobny do zwykłego zielonego ogórka, jednak owoce mają silnie wyrośnięte kolce. Dojrzały owoc jest koloru pomarańczowego, miąższ jest miękki z dużą ilością nasion. Egzotyczny smak – lekko słodkawy i orzeźwiający wykorzystywany przez szefów kuchni. Posiada wiele właściwości prozdrowotnych.

Owoce kiwano – jakie mają wartości odżywcze?

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Ogórek kolczasty posiada dużo właściwości odżywczych głównie w swoim miąższu, ale również liściach i skórce. W składzie posiada białka, lipidy i węglowodany oraz składniki mineralne takie jak: potas (123 mg), magnez (40 mg), fosfor (37 mg), wapń (13 mg), sód (2 mg), cynk (0,48 mg), miedź (0,02 mg). Witaminy zawarte w składzie owocu to witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6), wit C, foliany, beta-karoten. W pestkach zawarte są tokoferol i beta-tokoferol organiczne formy witaminy E. Medycyna południowoafrykańska wykorzystuje wszystkie części rośliny świeże liście do przeżuwania ze względu na działanie energetyzujące oraz przeciwzmęczeniowe, można parzyć herbatki o działaniu przeczyszczającym, bądź przeciwzapalnym. Skórka jest suszona ze względu na swoje właściwości, podobnie jak nasiona kiwano przetwarzane na mąkę, która jest wykorzystywana do skutecznej mikstury na tasiemca i inne pasożyty.

Zapamiętaj: Kobiety w ciąży i karmiące powinny ograniczyć spożywanie owoców kiwano oraz uważać na gorzkie odmiany ogórka rogatego.

Jakie właściwości mają owoce kiwano?

Zawartość wielu składników odżywczych w miąższu i nasionach owoców wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Naturalnie występujące witaminy i składniki mineralne są lepiej przyswajalne przez organizm człowieka niż suplementy diety. Wysoka zawartość potasu, magnezu, wapnia, żelaza wspiera funkcję układu krwionośnego i nerwowego. Badania wykazują korzystny wpływ na parametry krwi – hemoglobinę, krwinki czerwone i białe. Niska zawartość cholesterolu i duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas linolowy i oleinowy) może być wykorzystywany w diecie diabetyków oraz pacjentów z nadwagą, oraz nadciśnieniem i chorobach sercowo-naczyniowych.

Czy wiesz że: owoce kiwano mogą zwiększać płodność u mężczyzn?

Zastosowanie owoców kiwano

Reasumując, zastosowania ogórek afrykański może być stosowany podczas diety odchudzającej, gdyż ma niską kaloryczność i dużą gęstość odżywczą. Posiada właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu zapobiega starzeniu się skóry i neutralizuje wolne rodniki. Poprawia i zapobiega chorobom wzroku tj. zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej, dzięki zawartości witaminy A. Wysoki poziom odmian tokoferolu może hamować demencję i zachować świeżość umysłu. Duża zawartość witaminy C wspomaga wchłanianie żelaza, co wspomaga transport tlenu przez układ krwionośny i wytwarzanie kolagenu w organizmie. Błonnik pokarmowy wspomaga układ pokarmowy i reguluje częstość wypróżnień, zapobiegając zaparciom. Zastosowanie kulinarne owoców to dodatek do koktajli, deserów, sałatek, ale również do spożycia na surowo. Warto spróbować i wprowadzić do diety ogórek rogaty ze względu na jego wysoką gęstość odżywczą i interesujące doznania smakowe.

Owoce kiwano a przeciwwskazania

Gorzkie owoce zawierają kukurbitacyny związki triterpenowe silnie toksyczne substancje, które niekorzystnie wpływają na wątrobę i nerki, dlatego nie powinny spożywać ich osoby z chorobami nerek lub wątroby. Wyniki badań wykazały wzrost parametrów fosfatazy alkalicznej w surowicy (ALP), aminotransferazy asparaginowej (AST) aminotransferazy alaninowej (ALT), białka całkowitego oraz azotu mocznikowego we krwi. Kobiety w ciąży i karmiące powinny ograniczyć spożywanie owoców kiwano oraz uważać na gorzkie odmiany ogórka rogatego.

Jak się je kiwano?

Każdy owoc przed spożyciem trzeba umyć i osuszyć, następnie przeciąć kiwano wzdłuż. Miąższ wyjmujemy łyżeczką do miseczki lub na talerz. Zielony i galaretowaty środek najlepiej smakuje z dojrzałego owocu pomarańczowej barwy. Nadaje się jako dodatek do sałatek z mango, bananami, ale również do grillowanego kurczaka czy dekoracji steków. Świetnie nadaje się do koktajli. Owoc kiwano należy przechowywać w temperaturze pokojowej – w chłodnych warunkach (lodówka) szybko się psuje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *