Orzechy laskowe, czyli dlaczego warto je jeść? Właściwości i zastosowanie orzechów laskowych. Orzechy laskowe w ciąży

Orzechy często kojarzone są z wysoką wartością energetyczną, a co za tym idzie, koniecznością wykluczenia ich z diety kiedy jej celem jest redukcja masy ciała. Za każdym rodzajem orzechów kryją się ich inne właściwości, wobec czego ich eliminacja może nie być dobrym krokiem. Jak na tle wszystkich orzechów wypadają orzechy laskowe? Czy warto je spożywać, zamiast z nich rezygnować, nawet jeśli staramy się schudnąć?

Orzechy laskowe w naturze

Orzechy laskowe są jadalnymi owocami pochodzącymi z różnych odmian krzewu leszczyny. Krzew ten zaczyna kwitnąć na przełomie lutego i marca, a zbiory dojrzałych orzechów zwykle odbywają się we wrześniu. Owoce z różnych krzewów dojrzewają w różnym tempie, co wpływa na fakt, że ich zbiory mogą trwać kilka tygodni. Orzechy laskowe rosną w twardych brązowych łupinach, które przed spożyciem należy rozłupać. Łupiny te są naturalną barierą ochronną orzechów przed działaniem temperatury, światła, wilgoci oraz tlenu, skutkującym zmniejszeniem ich wartości odżywczej. Dzięki temu tłuszcz zawarty w orzechu nie utlenia się, a sam orzech nie psuje się tak szybko jak orzech przechowywany bez łupiny.

Właściwości orzechów laskowych

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Mimo że w niektórych kręgach osób uważa się, że stosując dietę redukcyjną, konieczna jest rezygnacja ze spożycia orzechów, większość społeczeństwa powinna je włączyć do codziennej diety. Orzechy laskowe, tak jak i inne orzechy uważa się za produkty prozdrowotne, a ich regularne spożycie może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, co jest efektem ich wysokiej wartości odżywczej. Warto dodać, że indeks glikemiczny orzechów laskowych jest niski (IG=15), przez co mogą być bez problemu spożywane przez osoby z zaburzoną gospodarką węglowodanową, to jest cukrzycą oraz insulinoopornością.

Zapamiętaj: Ze spożywania orzechów laskowych w szczególności muszą zrezygnować osoby ze stwierdzoną alergią na orzechy.

Wartość odżywcza orzechów laskowych

W składzie orzechów laskowych, jak w przypadku wszystkich orzechów przeważa tłuszcz, który występuje w nich w ilości 60 g/100 g. W większości są to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, których ilość dostarczana wraz z dietą powinna być największa wśród wszystkich kwasów tłuszczowych. Orzechy laskowe również zawierają dużą ilość białka, tj. 15 g/100 g oraz błonnika, w ilości aż 9,7 g/100 g. 100 gramów orzechów dostarcza 628 kcal, dlatego, aby zachować umiar i nie doprowadzić do nadwyżki energetycznej, zalecana dzienna porcja orzechów to garść (30 g). Orzechy te są również bogatym źródłem składników mineralnych, w szczególności potasu, magnezu, żelaza, fosforu i manganu oraz witamin, głównie witaminy E, B1, B6 i folianów. W przypadku witaminy E występuje ona w orzechach laskowych w ilości 15 mg/100 g, podczas gdy dzienne zapotrzebowanie na nią jest równe 8 mg dla kobiet i 10 mg dla mężczyzn. Orzechy laskowe obfitują także w polifenole, przede wszystkim kwas galusowy i katechiny.

Właściwości lecznicze orzechów laskowych

Orzechy laskowe przez swoją wartość odżywczą uznawane są za jedne z najzdrowszych orzechów. Regularne spożywanie zalecanej dziennej porcji orzechów, tj. 30 gramów w postaci owoców leszczyny może pozytywnie wpływać w szczególności na profil lipidowy krwi. Uważa się, że ze względu na swoje właściwości włączenie do diety orzechów laskowych może odgrywać rolę w profilaktyce występowania nadciśnienia i chorób serca, głównie poprzez regulowanie stężeń cholesterolu we krwi. Naukowcy powiązali regularne spożywanie orzechów laskowych z istotnym obniżeniem poziomu cholesterolu frakcji LDL (tzw. “złego”) w organizmie oraz cholesterolu całkowitego. Liczne badania wskazują na zależność pomiędzy spożyciem orzechów, a zapadalnością na choroby układu sercowo-naczyniowego. W tym przypadku świetnie mogą sprawdzić się właśnie orzechy laskowe, które ze względu na wysoką zawartość witaminy E, będącej przeciwutleniaczem dodatkowo mogą wpływać na niwelowanie stresu oksydacyjnego w organizmie oraz zapobiegać tworzeniu się skrzepów krwi prowadzących do zawału serca. Dodatkowo tokoferole licznie zawarte w orzechach laskowych wykazują działanie przeciwnowotworowe.

Zastosowanie orzechów laskowych

Orzechy laskowe mogą być spożywane zarówno jako przekąska, jak i mogą być wykorzystane jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek, deserów, owsianek, jogurtu naturalnego, koktajli, wypieków, musli oraz lodów i pieczonych mięs. Na bazie orzechów laskowych można także przygotowywać kremy do smarowania, np. pastę orzechową lub domowy odpowiednik kremu czekoladowego. Aby nadać orzechom głębszego smaku warto je przed spożyciem podprażyć na suchej patelni. Olej z orzechów laskowych nadaje natomiast potrawom na zimno, przede wszystkim sałatkom, charakterystycznego, niepowtarzalnego smaku.

Orzechy laskowe w kosmetyce

Owoce leszczyny są znane nie tylko z ich pozytywnego wpływu na zdrowie przy włączeniu ich do codziennej diety, lecz także z ich właściwości wykorzystywanych w przemyśle kosmetycznym. Wyciąg z orzecha laskowego ze względu na dużą zawartość antyoksydantów oraz skład tłuszczowy jest wykorzystywany do produkcji kosmetyków do cery naczyniowej, suchej i wrażliwej, a także tych przeznaczonych dla osób cierpiących na atopowe zapalenie skóry. Kremy na bazie orzechów laskowych nadają cerze jędrność i ukojenie. Oprócz kosmetyków do pielęgnacji cery olej z orzecha laskowego jest wykorzystywany również do produktów przeznaczonych do włosów, głównie szamponów oraz odżywek do włosów suchych i pozbawionych blasku. Takie produkty mogą wpłynąć na wzmocnienie włosów, dłuższe zachowanie ich koloru w przypadku włosów farbowanych oraz odżywienie tych szczególnie zniszczonych.

Orzechy laskowe w ciąży

Orzechy laskowe ze względu na swoją wartość odżywczą, a konkretnie zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz ilość witaminy E, witamin z grupy B, kwasu foliowego, magnezu i potasu są w szczególności zalecane kobietom w ciąży. Mogą one przede wszystkim wpływać na odpowiednie funkcjonowanie układu krwionośnego oraz nerwowego, a także układu rozrodczego, tym samym zapewniając prawidłowy rozwój płodu i zdrowie matki.

Czy wiesz że: za najsmaczniejsze orzechy laskowe uważa się te pochodzące z Turcji? To właśnie Turcja aktualnie jest największym eksporterem orzechów laskowych.

Czy orzechy laskowe mają przeciwwskazania?

Ze spożywania orzechów laskowych w szczególności muszą zrezygnować osoby ze stwierdzoną alergią na orzechy. Konieczne jest to ze względu na możliwość wystąpienia poważnych objawów u alergików, którzy spożyją produkt zawierający ten alergen. Oprócz takich objawów jak pokrzywka czy duszności i obrzęki, spożycie orzechów u takich osób prowadzić może do wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego, który może prowadzić do stanu zagrażającego życiu. Ze spożycia orzechów laskowych powinny także zrezygnować osoby, które z różnych względów stosują dietę lekkostrawną, szczególnie tę z ograniczeniem tłuszczu. Dotyczy to w szczególności osób z przewlekłym zapaleniem i kamicą woreczka żółciowego, przewlekłym zapaleniem trzustki, chorobami miąższu wątroby oraz w okresie zaostrzenia choroby we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Orzechy laskowe jak większość innych orzechów mogą stanowić problem dla osób, które mają problemy z gryzieniem oraz połykaniem twardych pokarmów. Z tego względu, aby uniknąć zadławienia zaleca się, aby orzechów laskowych nie spożywały małe dzieci oraz osoby, które mają ograniczone możliwości połykania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *