Pomidor – właściwości, witaminy i wartości odżywcze. Jakie są rodzaje pomidorów?

Dostępność, dobry smak, niska cena i wyraźne korzyści zdrowotne to unikalne cechy, które sprawiają, że pomidor to jedno z najpopularniejszych warzywo wśród konsumentów. Ta niepozorna roślina jest źródłem wielu witamin, składników mineralnych i substancji bioaktywnych. Jakie korzyści niesie za sobą regularne spożywanie pomidorów?

Jakie są rodzaje pomidorów?

Możemy wyróżnić kilkaset odmian pomidorów, które podzielone są ze względu na sposób uprawy i wielkość owoców. Zależnie od rodzaju różnią się budową i kolorem. Oprócz standardowego, czerwonego i malinowego koloru obserwować możemy żółte, pomarańczowe, czarne, a nawet białe. Do najpopularniejszych odmian należą pomidory: malinowe, daktylowe, koktajlowe, bawole serca i wiele innych.

Pomidor – właściwości odżywcze

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Średniej wielkości pomidor dostarcza ok. 37 kcal i śladowe ilości makroskładników. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość potasu – ok. 330 mg/ sztukę, przy niskiej zwartości sodu, dlatego polecany jest osobom z nadciśnieniem. Odpowiednie spożycie potasu jest niezbędne do prawidłowo funkcjonującego układu krążenia. Główne substancje bioaktywne to związki fenolowe oraz karotenoidy m.in. B-karoten i likopen odpowiedzialny za czerwony kolor pomidora. Po zjedzeniu zielonych, niedojrzałych warzyw obserwować możemy objawy zatrucia, ze względu na toksyczne działanie substancji antyodżywczej – tomatyny.

Jakie witaminy ma pomidor?

Zjadając jedną sztukę, dostarczamy organizmowi ok. 30 mg witaminy C. To ona odpowiedzialna jest za ochronę organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dodatkowo wspomaga syntezę kolagenu, dbając nie tylko o elastyczną skórę, ale także odpowiedni stan naczyń krwionośnych. W znacznie mniejszych ilościach dostarczymy witamin z gr. B, witaminy K i A.

Pomidory – właściwości zdrowotne

Regularne spożywanie pomidorów może przynieść szereg korzyści dla organizmu, które zawdzięczamy przede wszystkim obecnym w nich likopenie i witaminie C. Do najważniejszych należą właściwości przeciwnowotworowe i ochronne w stosunku do układu sercowo-naczyniowego. Wysokie spożycie pomidorów związało się ze zmniejszonym ryzykiem śmiertelności z powodu nowotworów, zwłaszcza raka prostaty.

Czy wiesz że:przetworach pomidorowych tj. ketchup, przecier, suszone pomidory, znajdziemy 2-3 razy więcej likopenu niż w świeżych warzywach?

Obecne przeciwutleniacze mogą skutecznie poprawiać funkcję naczyń krwionośnych. Witamina C wpływa na produkcję kolagenu i tym samym elastyczność naczyń krwionośnych – odpowiednia sprężystość żył zapobiega ich uszkodzeniom. Mikrouszkodzenia żył są przyczyną powstawania zmian miażdżycowych, którym tworzeniu zapobiega likopen. Ekstrakty z pomidorów zmniejszają także stan zapalny w organizmie i mają pewne właściwości przeciwzakrzepowe, a potas reguluje ciśnienie krwi.

Pomidory w ciąży – czy jest dozwolony?

Pomidory są bezpieczne dla kobiet w ciąży. Należy zawsze sięgać po dojrzałe warzywa, ze względu na toksyczną substancję w nich zawartą – tomatynę. Konsekwencje spożycia niedojrzałych, zielonych części pomidorów to wymioty, biegunka, ból brzucha i senność, które są niebezpieczne dla kobiet w ciąży. W trakcie trwania ciąży wskutek zwiększenia ciśnienia w jamie brzusznej, a także rozluźniających właściwości progesteronu dochodzić może do wystąpienia refluksu. Pomidory, a w szczególności zawarte w nich kwasy organiczne – jabłkowy i cytrynowy, są najsilniejszymi wyzwalaczami refluksu kwasowego u osób z grup ryzyka. Należy więc dostosować spożycie pomidorów w ciąży do osobistej tolerancji i pamiętać o unikaniu tych niedojrzałych.

Czy można łączyć pomidory z ogórkiem?

W obiegu krąży mit mówiący o zakazie łączenia pomidora i ogórka ze względu na „toksyczne” oddziaływania i niekorzystne wpływ na organizm. Jaka jest prawda? Ogórek zawiera enzym askorbinazę, która inaktywuje witaminę C w pomidorze. Nie oznacza to jednak, że nie należy ich ze sobą łączyć. Pomidor nie jest jedynym źródłem witaminy C i dostarczyć możemy ją w innych produktach, np. dodając natkę pietruszki czy paprykę. Jeśli jednak chcemy zachować cenne składniki wystarczy dodać sok z cytryny – enzym przestaje działać w kwaśnym środowisku.

Zapamiętaj: Średniej wielkości pomidor dostarcza ok. 37 kcal i śladowe ilości makroskładników.

Biorąc pod uwagę dostępności i niską cenę warto włączyć większą ilości produktów pomidorowych do codziennej diety. Przyniesie to szereg korzyści m.in. wyrównanie ciśnienia krwi, zmniejszenie ryzyka chorób układu sercowego i niektórych nowotworów.
Czy wiesz, że

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *