Jagody goji – właściwości i zastosowanie. Gdzie występują i jak jeść jagody goji?

Niewielkie czerwono – pomarańczowe owoce jagody goji zaliczane są do żywności ,,superfoods” dzięki wysokiej zawartość związków przeciwutleniających, karotenoidów, witamin czy aminokwasów. Łatwo dostępne pod różną postacią np. całych owoców, proszku, tabletek, kapsułek. Mikroelementy zawarte w owocach są łatwo przyswajalne dla organizmu, gdyż są pochodzenia naturalnego.

Co to są jagody goji?

Jagody goji to nic innego, niż owoce krzewu o nazwie kolcowój szkarłatny (Lycium barbarum), bądź kolcowój chiński (Lycium chinense) należący do rodziny roślin psiankowatych. Dwie odmiany wykazujące wysoko prozdrowotne właściwości dzięki aktywności biologicznej szeregu cennych składników. W medycynie chińskiej znane od 2000 tysięcy lat. Jagody goji zalicza się do listy produktów ,,superfoods” zawierających wysoce dużą zawartość witamin, przeciwutleniaczy, białka, błonnika i innych składników działających prozdrowotnie. Jagody mają słodko-cierpki smak i jaskrawą, pomarańczowo – czerwoną barwę oraz charakterystyczny podłużny kształt. Dopiero po wysuszeniu nadają się do spożycia jako dodatek do deserów, napojów czy też potraw mięsnych. Najcenniejsze składniki, jakie posiada to karotenoidy, polisacharydy, aminokwasy, polifenole i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Gdzie występują jagody goji?

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Owoce kolcowoju pochodzą z Azji – północno wschodnie Chiny, Mongolia, Tybet tam też jest największa jego uprawa. Roślina potrzebuje gleby dobrze przepuszczalnej oraz umiarkowanego i wilgotnego klimatu jest odporna na niskie temperatury, oraz suszę. Ponadto krzew ten uprawiany jest w Afryce Południowej oraz na terenach Ameryki Południowej (Argentyna, Chile) i Ameryki Północnej. W Europie stosunkowo niedawno również uprawia się kolcowój ze względu na właściwości jego owoców. Główne miejsca uprawy to Włochy, Rumunia, Bułgaria i Portugalia.

Właściwości jagód goji

Prozdrowotne działanie owoców kolcowoju to głównie przeciwutleniacze – polifenole (22,7 mg GAE w 1g ekstraktu), flawonoidy i witamina C. Zapobiegają starzeniu się komórek, wspomagają układ odpornościowy, zapobiega rozwojowi nowotworów, poprawia zdolność uczenia się i zapamiętywania, posiada działanie hipoglikemiczne, stymuluje wydzielanie insuliny, przeciwdziała zapaleniu jelita grubego. Wspomaga wydzielanie choliny, co działa korzystnie w prewencji Alzheimera. Spośród kwasów tłuszczowych najliczniej występują: kwas heksadekanowy, kwas linolowy oraz kwas mirystynowy, które stymulują produkcję kolagenu, nadając zdrowy wygląd skórze dzięki odpowiedniemu wewnętrznemu nawilżeniu. Kompleks polisacharydowy zawarty w jagodach goji jest najliczniejszą grupą związków i najbardziej przebadaną substancją czynną. Około 5-8% suchej masy suszonych owoców to polisacharydy lub ich glikokoniugaty. Frakcja ta ma strukturę glikopeptydu i posiada 17 aminokwasów, 6 monosacharydów (ramnozę, galaktozę, glukozę, arabinozę, mannozę i ksylozę). Cyperon (sekswiderpen) substancja zawarta w owocach łagodzi dolegliwoci miesiączkowe i jest wykorzystywany w leczeniu raka szyjki macicy oraz wywiera korzystny wpływ na serce i ciśnienie krwi. Zawiera również śladowe ilości cynku, miedzi i selenu.

Zawartość w 100g produktu:

  • kalorie 343 kcal
  • białko 14,3 mg
  • węglowodany 64 mg
  • tłuszcz 0,4 mg
  • wapń 102 mg
  • potas 1132 mg
  • beta-karoten 7 mg
  • cynk 2 mg
  • błonnik 13mg
  • żelazo 6,8 mg

Witaminy w jagodach goji

Jagody goji zawierają najwięcej witaminy A (więcej niż marchew), która działa korzystnie na nasz wzrok poprawia widzenie szczególnie u osób starszych. Zapobiega zaćmie, retinopatii cukrzycowej czy powstawaniu zwyrodnienia plamki żółtej. Duża zawartość witaminy C silnego przeciwutleniacza działa korzystnie walce z wolnymi rodnikami, starzeniem się skóry, a także poprawie układu krążenia i wiele innych prozdrowotnych właściwości. Owoce zawierają również witaminy z grupy B (B1, B2, B6) i witaminę E.

Zawartość witamin w 100g:

  • Wit C – 42 mg
  • Wit A – 8047 μg

Zapamiętaj: Owoce kolcowoju pochodzą z Azji - północno wschodnie Chiny, Mongolia, Tybet.

Jagody goji na odchudzanie

Superfoods są jak najbardziej polecane podczas diety odchudzającej. Owoce kolcowoju ze względu na swoje działanie przeciwnowotworowe i przeciwutleniające wspiera proces odchudzania. Polecane również do spożycia w chorobach cywilizacyjnych tj. cukrzycy typu 2, chorobach układu krążenia czy hiperlipidemii. Można dorzucić 5 – 10 g tego owocu do jadłospisu w celu wspomagającym odchudzanie i podkręcenia metabolizmu. Spożywanie jagód goji wpływa na poprawienie jakości życia i samopoczucia oraz hamowaniu rozwoju chorób neurodegeneracyjnych czy powstawania wolnych rodników i starzeniu się.

Jak jeść jagody goji?

W kuchni chińskiej suszone owoce są gotowane przed spożyciem. Następnie dodawane do ryżu, zup, kurczaka, dodaję do warzyw. W Europie spożywane są jako przekąska, dodatek do deserów, koktajli, herbaty lub jako napar z jagód goji. Wykorzystanie jagód jest nieograniczone, można je dodawać do śniadań czy obiadu. Rano do owsianki, smoothie, herbaty w południe natomiast do sałatek, dań mięsnych, warzywnych czy deserów i wypieków.

Eliksir młodości – koktajl z guaraną i jagodami goji

  • pół szklanki borówek
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • garść jagód goji
  • 1 łyżeczka mielonej guarany
  • szklanka wody niegazowanej

Wszystko wymieszaj w blenderze i delektuj się smakiem. Gwarantowana energia na cały dzień.

Czy wiesz że: osoby leczące się warfaryną lekiem przeciwzakrzepowym oraz kobiety w ciąży i karmiące nie powinny spożywać owoców kolcowoju?

Jagody goiji mogą działać alergizująco, może też wystąpić alergia krzyżowa z pomidorami i białkami innych produktów spożywczych. Osoby z alergią pokarmową również powinny nie jeść tychże jagód.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *