[responsive_menu]

Jagodlin wonny (ylang ylang) – zastosowanie oraz przeciwwskazania

Autor: Maja Węgrzyn

Medycyna niekonwencjonalna staje się coraz bardziej popularna na całym świecie.Coraz więcej substancji wykazuje działanie, które może wspomagać leczenie wielu chorób cywilizacyjnych. Jedną z nich jest jagodlin wonny, nazywany również ylang ylang. Jest to roślina wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym, głównie do produkcji olejków eterycznych. Tradycyjnie była stosowana do leczenia dolegliwości żołądkowych, reumatyzmu, astmy czy dny moczanowej. Ponadto, jagodlin wonny ma działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwcukrzycowe. Olejek eteryczny z tej rośliny jest wykorzystywany w aromaterapii i leczeniu depresji oraz lęku.

Co to jest jagodlin wonny (ylang ylang)?

Cynk organiczny - naturalne wsparcie Twojego zdrowiaDowiedz się więcej >

Jagodlin wonny (Cananga odorata Hook. F. & Thompson) to szybko rosnące drzewo, które naturalnie występuje w Azji i na wyspach Oceanu Indyjskiego (Madagaskar). Kwiaty tej rośliny rozwijają się od kwietnia do sierpnia, a owoce dojrzewają od października do marca. Drzewo może osiągać nawet 12 metrów, jego kora jest jasnoszara a liście owalne i podłużne. Owoce są ciemnozielone lub czarne i posiadają maksymalnie 12 nasion.

Gdzie występuje jagodlin wonny (ylang ylang)?

Preparat na układ krążenia, z koenzymem Q10, wzmacniający serceSprawdź ofertę >

Jagodlin wonny występuje głównie w klimacie tropikalnej Azji np. na Filipinach, w Malezji czy Indonezji. Można je również spotkać na niektórych wyspach Oceanu Indyjskiego- chociażby na Madagaskarze lub Komorach. Jest rozpowszechniony w uprawie w strefie klimatu równikowego i sprowadzony do Ameryki, Indii i Chin.

Czy wiesz że:

olejek ylang- ylang może hamować powikłania cukrzycy takie jak: retinopatia cukrzycowa, nefropatia czy zaćma?

Zastosowanie jagodlinu wonnego (ylang ylang)

Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania pęcherza i dolnych dróg moczowychDowiedz się więcej >

Jagodlin wonny to roślina o wielu zastosowaniach. Głównie wytwarza się z niej olejek eteryczny, który wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym oraz spożywczym. Suszone kwiaty są tradycyjnie stosowane do leczenia malarii, astmy, zapalenia płuc oraz chorób żołądka. Dodatkowo, wykazuje się jego zbawienne działanie w leczeniu depresji, lęków czy nerwicy. Ma również właściwości hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie krwi. Mieszkańcy Indii stosują tę roślinę do leczenia łupieżu oraz zmniejszania uporczywego swędzenia skóry. W Nowej Gwinei używa się wywaru z kory tej rośliny do leczenia dny moczanowej i problemów żołądkowych. Badania wykazują, że ylang-ylang może być też remedium na reumatyzm, wrzody żołądka oraz gorączkę.

Jagodlin wonny (ylang ylang) w aromaterapii

Najbezpieczniejszy, najszybszy i najbardziej wydajny depilator IPL do widocznego i długotrwałego usuwania włosków.Dowiedz się więcej >

Jagodlin wonny jest znany ze swojego olejku eterycznego (związek lotny o charakterystycznym zapachu). Aby otrzymać taki związek z tej rośliny, wykorzystuje się ekstrakcję parą wodną, hydrodestylację, destylację parową oraz ekstrakcję rozpuszczalnikiem. Dotychczas odkryto wiele związków lotnych w każdej części rośliny, jednak w największej ilości otrzymywane są one z kwiatu jagodlinu wonnego. W olejku eterycznym ylang-ylang znajdują się m.in.: p-metyloanizol, benzoesan benzylu i metylu, octan geranylu i benzylu, octan cynamylu i -farnezylu, geraniol, salicylan benzylu oraz linalool. Ostatni związek jest w głównej mierze odpowiedzialny za kwiatowy zapach rośliny. Badania wykazują, że olejek eteryczny ylang-ylang ma działanie uspokajające i hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi). Jedna z publikacji pokazuje, że wąchanie olejku jagodlinu wonnego obniża skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi oraz tętno. Dodatkowo, zaobserwowano znaczne zmniejszenie wskaźnika stresu u badanych z wysokiego na średni. Wykazano również zwiększenie uwagi, koncentracji oraz odprężenia. Badanie jednoznacznie wykazują, że olejki eteryczne mogą wpływać na nastrój człowieka. Olejek ylang-ylang wykazuje zatem działanie odprężające, zmniejszające lęki, nerwicę czy depresję. Ponadto, poprawia zdolność koncentracji i funkcje poznawcze.

Jagodlin wonny (ylang ylang) na włosy

Nawet w 2 minuty udrożnia nos, zwiększając swobodę w oddychaniuDowiedz się więcej >

Olejek z jagodlinu wonnego jest stosowany w przemyśle kosmetycznym i wpływa na stan skóry, włosów oraz jest składnikiem wielu perfum. Olejek ylang-ylang świetnie nadaje się do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Dzięki swoim właściwościom antyseptycznym reguluje produkcję łoju i zapobiega szybkiemu przetłuszczaniu się włosów. Dodatkowo, regularne stosowanie olejku wzmacnia słabe, suche i matowe kosmyki oraz wpływa na ich porost (hamuje również ich wypadanie). Ponadto, olejek ylang-ylang chroni włosy przed szkodliwym działaniem promieni UV, dlatego świetnie sprawdzi się w sezonie letnim i wiosennym.

Jagodlin wonny (ylang ylang) a przeciwwskazania

Walczy nawet z najbardziej uciążliwymi objawami grypy i przeziębienia (szybko zwalcza gorączkę i dreszcze).Dowiedz się więcej >

Olejek z jagodlinu wonnego nie powinien być stosowany u osób poniżej 12 roku życia, kobiet ciężarnych, u osób uczulonych na którykolwiek składników olejku oraz przy stanach zapalnych skóry. Przed zastosowaniem najlepiej skonsultować się z lekarzem.

Zapamiętaj:

W Indonezji kwiaty jagodlinu wonnego rozrzuca się na łożu nowożeńców.

Jagodlin wonny to roślina o dużym potencjale. Olejek eteryczny ylang- ylang wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, tętna, ma działanie antybakteryjne, antyseptyczne, przeciwzapalne oraz owadobójcze. Ponadto, wykazuje się jego działanie przeciwutleniające i przeciwcukrzycowe. Regularne stosowanie olejku pomaga w leczeniu lęków, nerwicy i depresji oraz poprawia nastrój i funkcje poznawcze. Związki lotne rośliny wpływają też na poprawę stanu skóry, włosów oraz paznokci.

Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania pęcherza i dolnych dróg moczowych
Dowiedz się więcej >
Oceń wpis
Podoba mi sięNie podoba mi się
Loading...

BIBLIOGRAFIA:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4534619/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16807875/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3836517/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25076278/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15303255/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17980945/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3055052/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3969689/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wszystkie prawa zastrzeżone.