Sok z buraka, jego właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Sok z buraka a ciąża i karmienie piersią. Jak zrobić sok z buraka?

Burak jest warzywem o wielu właściwościach prozdrowotnych. Ceniony za dużą zawartość witamin, składników mineralnych, błonnika, betaniny oraz antyoksydantów. Co ciekawe coraz więcej mówi się o korzystnym wpływie soku z buraka na zdrowie oraz sprawność fizyczną. Picie soku z buraka jest zalecane sportowcom przed podjęciem aktywności w celu poprawy ich zdolności wysiłkowych. Dodatkowo obecność wielu składników mineralnych będzie wspierać funkcjonowanie układu odpornościowego.

Jak pić sok z buraka?

Sok z buraka nie każdemu może od razu zasmakować. Jeżeli chcemy skorzystać z jego prozdrowotnych właściwości, można na samym początku zacząć pić rozcieńczony sok z wodą w mniejszych ilościach np. ½ szklanki, a następnie zwiększać jego ilość. Najlepiej, aby sok z buraka był świeżo przygotowany i wypity jeszcze tego samego dnia lub w przeciągu 2 dni. W kontekście aktywności fizycznej zaleca się picie soku z buraka na ok. 2-3 godziny przed treningiem w ilości ok. 500 ml.

Właściwości odżywcze soku z buraka

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

W 100 ml soku z buraka znajduje się ok. 50 kcal. Jest on bogaty w węglowodany – ok. 10 g w tym w cukry proste w ilości ok. 9 g. Jest to napój pozbawiony tłuszczu. W tej ilości natomiast znajduje się ok. 1 g białka.

Właściwości zdrowotne soku z buraka

Sok z buraka stanowi bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, który swoim działaniem wspiera pracę jelit. Zawiera również, takie składniki mineralne jak potas – regulujący pracę układu krążenia, czy też wapń, który stanowi budulec naszych kości. Poza tym sok z buraka jest źródłem wielu witamin o działaniu antyoksydacyjnym mi.in. witaminy C oraz witaminy E, a także witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego. To. co nadaje mocno bordowy kolor buraka to flawonoid betanina, która również jest antyoksydantem.

Co ważne, sok z buraka jest źródłem azotanów. W organizmie, przekształcają się one w tlenek azotu (NO), który wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych. Ma to istotne znaczenie w przypadku osób trenujących ze względu na fakt, iż przez rozszerzone naczynia krwionośne przepływa więcej krwi, która dostarcza do pracujących mięśni tlen i składniki odżywcze. Wpływa to znacząco na zwiększenie wydajności treningu.

Sok z buraka – przeciwwskazania

Pomimo szeregu korzystnych właściwości bywają przypadki, w których nie zaleca się picia soku z buraka. Ze względu na dużą zawartość szczawianów nie powinny go pić osoby z chorobami nerek, takimi jak np. kamica nerkowa, a także cierpiące na reumatoidalne zapalenie stawów czy też dnę moczanową. Zawiera on też węglowodany proste, dlatego picie może nie być wskazane w przypadku wahań glikemii. Co istotne, sok z buraka może wpływać na obniżenie ciśnienia. Z tego względu nie powinny po niego sięgać osoby, u których obserwuje się niskie ciśnienie tętnicze krwi.

Zastosowanie soku z buraka

Sok z buraka znajduje swoje zastosowanie wśród sportowców trenujących sporty drużynowe, szybkościowe czy też siłowe. Warto po niego sięgać w prewencji chorób układu pokarmowego ze względu na obecność błonnika. Wysoka ilość składników o charakterze antyoksydacyjnym może poprawiać naszą odporność.

Sok z buraka a ciąża

Bardzo często można się spotkać z opinią, iż sok z buraka jest korzystny dla kobiet w ciąży ze względu na obecność m.in. kwasu foliowego czy żelaza. Okazuje się, że żelazo, które jest zawarte w burakach zostaje utleniane przez azotany (III) – powstałe w organizmie z azotanów (V) obecnych w dużych ilościach w surowych burakach. Wynikiem tego jest skutek odwrotny do zamierzonego powodujący wystąpienie niedoboru żelaza. Ponieważ w ciąży bardzo ważne jest monitorowanie poziomu żelaza, nie zaleca się aby kobiety ciężarne piły sok z buraka w dużych ilościach.

Czy wiesz że: poza sokiem, z buraków można zrobić zakwas, który odznacza się probiotycznymi właściwościami?

Sok z buraka a karmienie piersią

Kobieta karmiąca powinna zwiększyć ilość wypijanych płynów o ok. 500 ml. W ciągu dnia powinna sięgać głównie po wodę, jednakże soki są również jak najbardziej zalecane. Należy jednak pamiętać, nie powinny one stanowić głównego źródła płynów w diecie ze względu na obecność węglowodanów prostych. W kwestii soku z buraka nie ma wielu przeciwwskazań do picia ich w niewielkich ilościach. Należy jednak zwrócić uwagę na opisany powyżej potencjalny wpływ na obniżanie poziomu żelaza we krwi.

Jak zrobić sok z buraka?

Sok z buraka najlepiej łączyć z innymi warzywami lub owocami np. marchewką, selerem czy jabłkiem w celu złagodzenia jego smaku. Umyte i pokrojone na kawałki części buraka i innych warzyw należy wrzucić do sokowirówki lub też blendera. Aby rozcieńczyć sok, można do niego dodać wodę.

Soki są elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Są źródłem błonnika, antyoksydantów oraz wielu innych prozdrowotnych składników. Na uwagę zasługuje fakt, że niektóre z nich mogą dostarczać bardzo dużych ilości węglowodanów prostych, co może być problematyczne dla osób odchudzających się, bądź borykających się z wahaniami cukru we krwi. W ich przypadku zaleca się ograniczanie spożycia soków. Nie inaczej jest z sokiem z buraka, który zawiera ich spore ilości. Co istotne picie soku z buraka jest korzystne w przypadku sportowców, u których po spożyciu go obserwowany jest wzrost możliwości wysiłkowych dzięki rozszerzeniu naczyń krwionośnych i lepszemu przepływowi składników odżywczych do komórek organizmu. Poza tym burak od zawsze jest kojarzony, jako bardzo dobre źródło żelaza. W przypadku soku pozyskanego z buraków okazuje się, że żelazo może nie być wykorzystane przez organizm we właściwy sposób ze względu na obecność azotanów, które przyczyniają się do jego utlenienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *