Na czym polega dieta antyrakowa dr Budwig? Przykładowy jadłospis diety dr Budwig

W obecnych czasach, kiedy choroby nowotworowe są niemal epidemią, można znaleźć wiele informacji na temat diet, które mają im zapobiegać, a nawet pomagać w leczeniu. Jedną z nich jest słynna dieta dr Budwig, stworzona jako dieta antynowotworowa. Czy jednak stosowanie się do jej zasad faktycznie ma sens?

Co to jest dieta dr Budwig?

Dieta ta została stworzona przez dr Johanne Budwig, niemiecką chemik i aptekarkę, która przez wiele lat swojego życia pracowała jako konsultantka dla Federalnego Instytutu Badań nad Tłuszczami w Münster w Niemczech.

Czy wiesz że: Kwasy tłuszczowe omega-3 są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu? Pełnią istotną rolę w budowie tkanki mózgowej i błon komórkowych i mogą przyczynić się do obniżania poziomu cholesterolu.

Była również ekspertem od tłuszczów i leków w Ministerstwie Zdrowia (Federal Health Office) i zajmowała się lekami przeciwnowotworowymi. Jej sposób żywienia był skierowany przede wszystkim dla pacjentów z nowotworami, jednak skuteczność potwierdzono w ponad 50 różnych innych schorzeń. Dieta dr Budwig jest dietą, której podstawą są produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty.

Zasady diety dr Budwig

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Dieta dr Budwig jest dietą białkowo – tłuszczową. Można ją stosować bez ograniczeń czasowych, zarówno u zdrowych jak i chorych osób. Zawiera duże ilości warzyw i owoców i eliminuje tłuszcze zwierzęce. Kształtuje także zdrowe nawyki żywieniowe.

Podstawą jest stosowanie oleju lnianego, autorka zaleca połączenie go z twarogiem i codzienne spożywanie w postaci pasty. Nasiona lnu są cenionym produktem leczniczym. Zawierają wiele składników o działaniu bioaktywnym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie kwas α-linolenowy z grupy omega 3)  czy przeciwutleniacze. Olej lniany tłoczony jest na zimno z ziaren  i dlatego nie traci tych właściwości. Olej spożywamy zawsze na surowo, nie podgrzewamy go, nie używamy do smażenia. Ważne jest również  jak go przechowujemy, zawsze w ciemnej butelce, najlepiej w lodówce, wtedy nie straci swoich cennych wartości. W diecie nie spożywa się innych tłuszczów, w tym tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.  Nie zaleca się więc:

  • masła,
  • mięsa,
  • wędlin,
  • konserw,
  • tłustych serów (żółtych, pleśniowych czy topionych).

Ogranicza się spożycie cukru, dżemów, pieczywa cukierniczego czy owoców w puszce. Większość produktów w diecie powinno pochodzić z upraw ekologicznych i ma być jak najmniej przetworzone, aby w miarę możliwości unikać wszelkich pestycydów, konserwantów czy innych substancji chemicznych. Podstawą diety są następujące produkty:

  • miód,
  • olej lniany (4-8 łyżek dziennie),
  • siemię lniane mielone bezpośrednio przed spożyciem (4-6 łyżek dziennie),
  • ser biały odtłuszczony – 120-200 g dziennie,
  • ryby morskie,
  • sok z kiszonej kapusty,
  • świeżo wyciskany sok z marchwi,
  • sok z ananasa i papai,
  • drożdże liofilizowane (źródło witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, białka),
  • surowe i suszone owoce,
  • surowe i suszone warzywa,
  • kasze bez glutenu (jaglana, gryczana),
  • produkty mleczne fermentowane (jogurt, kefiry, maślanka),
  • płatki owsiane,
  • świeże i suszone zioła.

Do picia głównie woda, herbaty (zielone, czarne i ziołowe). Dozwolony jest także alkohol –  wino i szampan bez konserwantów, piwo, wino i nalewki własnej roboty. Przepis na pastę dla 1 osoby na cały dzień:

Sposób przyrządzenia:

Olej lniany należy dokładnie zmiksować z twarogiem, aż do zemulgowania i powstania gładkiej pasty. Według Dr Budwig olej jest wtedy lepiej przyswajalny i chroniony przed utlenianiem (czyli stracie swoich właściwości prozdrowotnych). Pastę należy spożywać codziennie, najlepiej rano, jako osobny posiłek lub jako dodatek. Można spożyć ją naraz, a także spożywać w kilku porcjach w ciągu dnia.

Przykładowy jadłospis diety dr Budwig

Przed śniadaniem: świeżo zmielone siemię lniane z jogurtem lub kefirem

Śniadanie: Musli pełnoziarniste, z miodem, świeżymi owocami + kilka łyżek pasty

Przed obiadem: szklanka świeżo wyciśniętego soku z marchwi

Obiad: Gotowany na parze kalafior i brokuł, brązowy ryż, ryba z ziołami na parze + pasta jako sos. Surówka: sałata, rzodkiewka, kalarepa.

Deser: świeże owoce z dodatkiem pasty

Napój popołudniowy: szklanka soku owocowego z siemieniem lnianym i miodem

Kolacja: wywar warzywny z kaszą jaglaną

Wady diety dr Budwig

Niestety dieta dr Badwig ma także swoje wady. Jakie?

  • Przede wszystkim cena: dobrej jakości, ekologiczne produkty często bywają drogie.
  • Wysoka cena oleju lnianego
  • Problem z dostępnością produktów, zwłaszcza w małych miastach
  • Dieta wymaga również częstego spożywania posiłków i regularnego gotowania, ponieważ wszystko powinno być jak najbardziej świeże
  • Smak oleju lnianego – specyficzny, nie dla każdego akceptowalny
  • Możliwe niedobory żelaza i witaminy B12 – ze względu na wyeliminowanie z diety mięsa

Efekty diety dr Budwig

Dieta dr Budwig jest polecana zarówno dla osób zdrowych, jak i z różnymi schorzeniami. Na forach dyskusyjnych można przeczytać o przypadkach, w których dieta pomogła pozbyć się m.in zaparć, podwyższonego poziomu cholesterolu, problemów hormonalnych czy nadwagi. Pomogła także poprawić wygląd skóry i włosów. 

Zapamiętaj: Dieta dr Budwig należy do diet wysokotłuszczowych, w której spożycie węglowodanów jest znacznie ograniczone.

Nie ma jednak badań udowadniających skuteczność w walce z rakiem. Dieta dr Budwig bez wątpienia uczy jednak zdrowych nawyków i poprzez wyeliminowanie przetworzonej żywności na pewno w jakiś sposób pomaga wrócić nam do zdrowia.

Podsumowując, dieta może być stosowana w nowotworach, jednak jej skuteczność nie jest udowodniona. Jest oparta na świeżych i nieprzetworzonych produktach i nie wymaga wielu restrykcji, więc można być uważana jako codzienny sposób odżywiania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *