[responsive_menu]

Grapefruit – właściwości i zastosowanie. Jak grapefruit wpływa na proces odchudzania?

Autor: Anna Rychlik

,,Rajski owoc” tak po angielsku nazywany jest grapefruit (Citrus paradisi). Owoc prawdopodobnie powstał jako mieszaniec Pomelo – pomarańczy olbrzymiej i innego gatunku cytrusów. Rośliny cytrusowe charakteryzują się zawartością olejków eterycznych w kwiatach, liściach i owocach rośliny. Olejki cytrusowe posiadają bardzo przyjemny i zróżnicowany zapach. Właściwości te są wykorzystywane do celów kulinarnych (cukiernictwo, likiernictwo), farmakologicznych oraz w kosmetologii (perfumy, kremy, produkty do mycia)

Grapefruit – wartości odżywcze

Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania pęcherza i dolnych dróg moczowychDowiedz się więcej >

Szczególną uwagę należy zwrócić na dużą zawartość witaminy C, bioflawonoidów, ale również innych składników odżywczych, które znajdują się głównie w miąższu i soku z owocu. W 100g grejpfruta znajduje się 550 mg bioflawonoidów. Natomiast w soku znajdują się związki fenolowe w formie glikozydów tj. hesperetyna, neohesperetyna, narirutyna, naringina, kwercetyna. W miąższu w postaci aglikonu, naryngenina, kwercetyna, kemferol. Związki te posiadają działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwwirusowe i przeciwzakrzepowe.

Grapefruit – właściwości zdrowotne

Najlepsze akcesoria gamingowe - sprawdź aktualne promocjeDowiedz się więcej >

Spożywanie surowych owoców – soku czy innych przetworów z grejpfruta korzystnie wpływa na zdrowie. Jednak obróbka termiczna zmniejsza 20-krotnie zawartość polifenoli w produkcie z grejpfrutów np. dżemach. Naryngina to silny antyutleniacz zawarty w dużej ilości w grejpfrutach wykazujący działanie estrogenne, przeciwzapalne, przeciwwrzodowe, rozkurczowe, ochronne na skórę, obniżające poziom cholesterolu całkowitego. Związek ten ma zastosowanie w farmakologii, wykorzystuję się go również do suplementów diety.

Grapefruit – właściwości lecznicze

Preparat na układ krążenia, z koenzymem Q10, wzmacniający serceSprawdź ofertę >

Spożywanie produktów z tego cytrusa oddziaływuje na układ immunologiczny, neurologiczny, krwionośny, w otyłości, a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe, anty- i proostdacyjne dzięki zawartości kwercetyny. Kwercetyna związek z grupy flawonoidów roślinnych odznaczający się właściwościami antyoksydacyjnymi, przeciwzapalnymi i immunomodulującymi. Badania wykazały, iż może być lekiem w chorobach neurodegeneracyjnych, a także w chorobach nowotworowych skutecznie indukuje proces apoptozy, dzięki czemu eliminuje komórki zainfekowane lub nieprawidłowe.

Czy grejpfrut pomaga na odchudzanie?

Cynk organiczny - naturalne wsparcie Twojego zdrowiaDowiedz się więcej >

Rajski owoc stosowany w diecie odchudzającej ma korzystne oddziaływanie na redukcję tkanki tłuszczowej. Badania z ostatnich lat pokazują, iż właściwości przeciwutleniające wpływają na kontrolowanie tkanki tłuszczowej poprzez indukcję apoptozy komórek tłuszczowych – adipocytów.

Czy wiesz że:

w 100g grejpfruta znajduje się 550 mg bioflawonoidów?

Jak grapefruit wpływa na serce?

Suplement diety opracowany specjalnie dla kobiet w ciąży od 13. tyg. do końca karmienia piersiąDowiedz się więcej >

Związki fenolowe wykazują działanie przeciwutleniające i modyfikujące enzymy co korzystnie wpływa na układ immunologiczny i karcynogenezę. Wiele z tychże związków zapobiega chorobom układu krążenia, hamują agregację płytek (zakrzepica) oraz napięcie mięśni, otaczających tętnice. Dzięki działaniu przeciwnowotworowemu związki te ograniczają uszkodzenia DNA oraz proliferację komórek. Natomiast połączenie witaminy C i flawonoidu stosowanie jest w leczeniu schorzeń żył oraz zaburzeń w mikrokrążeniu. Przeciwutleniacze z grejpfruta uczestniczą we wzmacnianiu naczyń krwionośnych poprzez łączenie się i tworzenie wiązań z kolagenem, zapobiegając powstawaniu histaminy uszkadzającej ściany naczyń krwionośnych oraz wykazują właściwości hamowania utleniania cholesterolu. Proces hamowania utleniania cholesterolu ogranicza arteriosklerozę, czyli tworzenie się zatorów w naczyniach krwionośnych, miażdżycy i zawału serca.

Zapamiętaj:

Związki fenolowe wykazują działanie przeciwutleniające i modyfikujące enzymy co korzystnie wpływa na układ immunologiczny i karcynogenezę.

Cynk organiczny naturalnie wspiera Twoje zdrowie.
Dowiedz się więcej >
Oceń wpis
Podoba mi sięNie podoba mi się
Loading...

BIBLIOGRAFIA:

  1. WŁAŚCIWOŚCI PRODUKTÓW I SUROWCÓW ŻYWNOŚCIOWYCH. WYBRANE ZAGADNIENIA Tomasz Tarko, Aleksandra Duda-Chodak Mariusz Witczak, Dorota Najgebauer-Lejko (redaktorzy) MONOGRAFIA__WlasProd.pdf
  2. Oszmiański J. Prozdrowotne polifenole w chorobach serca i naczyń krwionośnych. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 2007, 7-8, 42 – 43
  3. Prozdrowotne polifenole w chorobach serca i naczyń krwionośnych (studylibpl.com)
  4. Prozdrowotna rola kwercetyny obecnej w diecie  człowieka*d16e72d7127f5692032492357be4397c5e04.pdf (semanticscholar.org)
  5. Naryngenina i jej pochodne – flawanony o wielokierunkowej aktywności farmakologicznej* • Postępy Fitoterapii 1/2006 • Czytelnia Medyczna BORGIS

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wszystkie prawa zastrzeżone.