Grapefruit – właściwości i zastosowanie. Jak grapefruit wpływa na proces odchudzania?

,,Rajski owoc” tak po angielsku nazywany jest grapefruit (Citrus paradisi). Owoc prawdopodobnie powstał jako mieszaniec Pomelo – pomarańczy olbrzymiej i innego gatunku cytrusów. Rośliny cytrusowe charakteryzują się zawartością olejków eterycznych w kwiatach, liściach i owocach rośliny. Olejki cytrusowe posiadają bardzo przyjemny i zróżnicowany zapach. Właściwości te są wykorzystywane do celów kulinarnych (cukiernictwo, likiernictwo), farmakologicznych oraz w kosmetologii (perfumy, kremy, produkty do mycia)

Grapefruit – wartości odżywcze

Szczególną uwagę należy zwrócić na dużą zawartość witaminy C, bioflawonoidów, ale również innych składników odżywczych, które znajdują się głównie w miąższu i soku z owocu. W 100g grejpfruta znajduje się 550 mg bioflawonoidów. Natomiast w soku znajdują się związki fenolowe w formie glikozydów tj. hesperetyna, neohesperetyna, narirutyna, naringina, kwercetyna. W miąższu w postaci aglikonu, naryngenina, kwercetyna, kemferol. Związki te posiadają działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwwirusowe i przeciwzakrzepowe.

Grapefruit – właściwości zdrowotne

Przydatne oraz przystępnie zaprezentowane informacje o tym, jak żyć zdrowo i dobrze się odżywiać.
Zapisuję się

Spożywanie surowych owoców – soku czy innych przetworów z grejpfruta korzystnie wpływa na zdrowie. Jednak obróbka termiczna zmniejsza 20-krotnie zawartość polifenoli w produkcie z grejpfrutów np. dżemach. Naryngina to silny antyutleniacz zawarty w dużej ilości w grejpfrutach wykazujący działanie estrogenne, przeciwzapalne, przeciwwrzodowe, rozkurczowe, ochronne na skórę, obniżające poziom cholesterolu całkowitego. Związek ten ma zastosowanie w farmakologii, wykorzystuję się go również do suplementów diety.

Grapefruit – właściwości lecznicze

Spożywanie produktów z tego cytrusa oddziaływuje na układ immunologiczny, neurologiczny, krwionośny, w otyłości, a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe, anty- i proostdacyjne dzięki zawartości kwercetyny. Kwercetyna związek z grupy flawonoidów roślinnych odznaczający się właściwościami antyoksydacyjnymi, przeciwzapalnymi i immunomodulującymi. Badania wykazały, iż może być lekiem w chorobach neurodegeneracyjnych, a także w chorobach nowotworowych skutecznie indukuje proces apoptozy, dzięki czemu eliminuje komórki zainfekowane lub nieprawidłowe.

Czy grejpfrut pomaga na odchudzanie?

System rezerwacji wizyt online dla małej firmy.
Testuj 30 dni za darmo!

Rajski owoc stosowany w diecie odchudzającej ma korzystne oddziaływanie na redukcję tkanki tłuszczowej. Badania z ostatnich lat pokazują, iż właściwości przeciwutleniające wpływają na kontrolowanie tkanki tłuszczowej poprzez indukcję apoptozy komórek tłuszczowych – adipocytów.

Czy wiesz że: w 100g grejpfruta znajduje się 550 mg bioflawonoidów?

Jak grapefruit wpływa na serce?

Związki fenolowe wykazują działanie przeciwutleniające i modyfikujące enzymy co korzystnie wpływa na układ immunologiczny i karcynogenezę. Wiele z tychże związków zapobiega chorobom układu krążenia, hamują agregację płytek (zakrzepica) oraz napięcie mięśni, otaczających tętnice. Dzięki działaniu przeciwnowotworowemu związki te ograniczają uszkodzenia DNA oraz proliferację komórek. Natomiast połączenie witaminy C i flawonoidu stosowanie jest w leczeniu schorzeń żył oraz zaburzeń w mikrokrążeniu. Przeciwutleniacze z grejpfruta uczestniczą we wzmacnianiu naczyń krwionośnych poprzez łączenie się i tworzenie wiązań z kolagenem, zapobiegając powstawaniu histaminy uszkadzającej ściany naczyń krwionośnych oraz wykazują właściwości hamowania utleniania cholesterolu. Proces hamowania utleniania cholesterolu ogranicza arteriosklerozę, czyli tworzenie się zatorów w naczyniach krwionośnych, miażdżycy i zawału serca.

Zapamiętaj: Związki fenolowe wykazują działanie przeciwutleniające i modyfikujące enzymy co korzystnie wpływa na układ immunologiczny i karcynogenezę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *