Zatrzymanie wody w organizmie – objawy, przyczyny i sposoby leczenia. Dieta na zatrzymanie wody w organizmie

Ludzki organizm składa się z wielu układów narządów, które są wzajemnie od siebie zależne. Ich prawidłowa praca wynika z występowania w organizmie różnorodnych mechanizmów regulujących, które pozwalają m.in. na utrzymywanie równowagi wodno-elektrolitowej, a także odpowiedniego poziomów płynów. W tym artykule przyjrzymy się przyczynom i objawom retencji wody, a także sposobom jej leczenia. Co to jest zatrzymanie wody w organizmie? Zatrzymanie wody w organizmie występuje, gdy pojawia się problem z działaniem mechanizmów regulujących…

Pomidor – właściwości, witaminy i wartości odżywcze. Jakie są rodzaje pomidorów?

Dostępność, dobry smak, niska cena i wyraźne korzyści zdrowotne to unikalne cechy, które sprawiają, że pomidor to jedno z najpopularniejszych warzywo wśród konsumentów. Ta niepozorna roślina jest źródłem wielu witamin, składników mineralnych i substancji bioaktywnych. Jakie korzyści niesie za sobą regularne spożywanie pomidorów? Jakie są rodzaje pomidorów? Możemy wyróżnić kilkaset odmian pomidorów, które podzielone są ze względu na sposób uprawy i wielkość owoców. Zależnie od rodzaju różnią się budową…

Brokuły ich właściwości i zastosowanie. Jakie witaminy mają brokuły i jak je gotować? Brokuły w ciąży i dla dzieci

Brokuły są niezwykle wartościowym warzywem. Są bogactwem antyoksydantów, błonnika, karotenoidów, witamin i składników mineralnych. W zdrowej i zbilansowanej diecie powinnyśmy bazować przede wszystkim na warzywach, dlatego brokuły ze względu na swoje prozdrowotne właściwości powinny być często uwzględniane w jadłospisie. Co ważne w niektórych przypadkach niestety należy ograniczyć ich spożycie. Mowa tutaj o chorobach związanych z układem pokarmowych takich jak zespół jelita drażliwego ze względu na powodowanie wzdęć. Brokuły – jakie…

Co to są kumkwaty i jak smakują? Właściwości i zastosowanie kumkwatów. Kumkwaty w ciąży i dla dzieci

Na półkach sklepowych obserwować możemy różnorodne owoce z najdalszych zakątków świata. Korzystać możemy nie tylko z ich walorów smakowych, ale także z właściwości odżywczych. Przykładem są kumkwaty stosowane w medycynie ludowej w krajach azjatyckich. Co to są kumkwaty i jakie mają właściwości? Co to są kumkwaty? Kumkwat to tropikalne małe drzewo owocowe, jego nazwa oznacza złotą pomarańczę. Pochodzi z Chin, gdzie uprawiane jest od XII wieku, a obecnie rośnie niemal we wszystkich krajach Azji Środkowej i Południowej, a także…

Co to jest i na czym polega dieta wegetariańska? Czy dieta wegetariańska jest zdrowa? Co jeść na diecie wegetariańskiej

W ostatnim czasie diety roślinny zyskują ogromną popularność wśród społeczeństwa. Motywacja do przejścia na wegetarianizm zazwyczaj wynika z pobudek etycznych, religijnych, zdrowotnych oraz z troski o środowisko. Głównym założenie tego sposobu żywienia jest eliminacja produktów zwierzęcych. W związku z tym nasuwa się pytanie: czy diety roślinne są bezpieczne dla każdego? Oraz jak spełnić zapotrzebowanie na białko skoro jednym z założeń tych modyfikacji jest wykluczenie mięsa- głównego źródła tego makroskładnika?…

Orzechy laskowe, czyli dlaczego warto je jeść? Właściwości i zastosowanie orzechów laskowych. Orzechy laskowe w ciąży

Orzechy często kojarzone są z wysoką wartością energetyczną, a co za tym idzie, koniecznością wykluczenia ich z diety kiedy jej celem jest redukcja masy ciała. Za każdym rodzajem orzechów kryją się ich inne właściwości, wobec czego ich eliminacja może nie być dobrym krokiem. Jak na tle wszystkich orzechów wypadają orzechy laskowe? Czy warto je spożywać, zamiast z nich rezygnować, nawet jeśli staramy się schudnąć? Orzechy laskowe w naturze…

Morwa biała, jej właściwości i zastosowanie. Przeciwwskazania do stosowania morwy białej. Morwa biała w ciąży i dla dzieci. Tabletki z morwy białej.

Morwa to szybko rosnąca roślina liściasta o białych owocach występująca powszechnie na całym świecie. Ze względu na obecność cennych składników fitochemicznych uznawana jest przez niektóre kultury za roślinę leczniczą, która ma korzystny wpływ na wiele funkcji w organizmie. Jakie zastosowanie ma morwa biała? Skąd się wzięła morwa biała? Morwa to gatunek rozpowszechniony w wielu regionach świata. Oryginalnie wywodzi się z Chin, gdzie służyła jako pokarm dla jedwabników. Według tradycyjnej medycyny…

Sok z buraka, jego właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Sok z buraka a ciąża i karmienie piersią. Jak zrobić sok z buraka?

Burak jest warzywem o wielu właściwościach prozdrowotnych. Ceniony za dużą zawartość witamin, składników mineralnych, błonnika, betaniny oraz antyoksydantów. Co ciekawe coraz więcej mówi się o korzystnym wpływie soku z buraka na zdrowie oraz sprawność fizyczną. Picie soku z buraka jest zalecane sportowcom przed podjęciem aktywności w celu poprawy ich zdolności wysiłkowych. Dodatkowo obecność wielu składników mineralnych będzie wspierać funkcjonowanie układu odpornościowego. Jak pić sok z buraka? Sok…

Nasiona chia ich właściwości i zastosowanie. Nasiona chia dla dzieci i w ciąży. Jak jeść nasiona chia?

Jednym z fundamentów zdrowej diety jest zwracanie uwagi na jej urozmaicenie. Dzięki temu będziemy dostarczać odpowiednich ilości składników odżywczych wraz z pożywieniem. Obecnie mamy dostęp do szerokiej gamy produktów o prozdrowotnym działaniu na nasz organizm. Jednym z nich są nasiona chia, o których jeszcze nie tak dawno mówiło się bardzo niewiele. Dziś są często polecane przez dietetyków ze względu na ich walory żywieniowe. Co to są nasiona chia? Nasiona chia inaczej zwane szałwią hiszpańską…

Rzeżucha, jej właściwości, witaminy i zastosowanie. Rzeżucha w ciąży i dla dzieci

Rzeżucha w polskiej kulturze spożywana jest okazjonalnie, zazwyczaj w związku ze świętami Wielkanocnymi. Okazuje się, że zioło to, ze względu na wysoką zawartość związków bioaktywnych uznawane jest przez niektóre kultury za roślinę leczniczą. Jakie ma więc właściwości i zastosowanie? Co to jest rzeżucha? Rzeżucha to szybko rosnące roczne zioło pochodzące z zachodniej Azji i Egiptu, rozpowszechnione i stosowane do celów kulinarnych, a także leczniczych na całym świecie. Liście rzeżuchy wykorzystywane są do dekoracji lub spożywane w sałatkach ze względu…

Soja – właściwości i zastosowanie. Wartość odżywcza soi. Czy soja jest zdrowa i w jakich produktach ją znaleźć?

Soja znana jest jako roślina wzbudzająca wiele kontrowersji. Mimo wysokiego rozpowszechnienia w sklepach produktów na bazie soi wciąż wiele osób jest do niej uprzedzonych. Najczęstszym argumentem przeciw spożywaniu soi jest twierdzenie, że soja szkodzi tarczycy, a także zaburza gospodarkę hormonalną u mężczyzn. Jednak czy rzeczywiście jej spożycie może nieść ze sobą negatywne konsekwencje? Co to jest soja? Soja, tak samo jak groch, ciecierzyca, soczewica i fasola należy…

Dieta przy refluksie, czyli czego nie można jeść przy refluksie? Dieta antyrefluksowa dla dzieci

Choroba refluksowa jest stanem patologicznym, w którym kwaśna treść żołądkowa cofa się do przełyku. Przyczyną jest nieprawidłowe działanie zwieracza, znajdującego się w miejscu połączenia żołądka i przełyku. Narażenie śluzówki na kwas solny, enzymy trawienne i sole kwasów żółciowych powoduje nieprzyjemne dolegliwości takie jak zgaga – uczucie pieczenia lub palenia za mostkiem, puste odbijanie, a nieleczone może prowadzić do poważniejszych konsekwencji. Jedną z metod poprawy stanu zdrowia…

Co to jest roszponka i jakie ma właściwości? Rukola a roszponka

Zielone warzywa liściaste, jako magazyn cennych składników odżywczych, powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie. Ich wysokie spożycie jest w stanie zmniejszyć ryzyko wielu chorób. Przedstawicielem tej grupy jest roszponka, a jej właściwości prozdrowotne wynikają z obecności szeregu związków bioaktywnych. Co to jest roszponka? Roszponka coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych, dzięki temu zainteresowanie nią wzrasta. Jest to warzywo przypominające jedną z odmian sałaty, o mały…

Dieta przy dnie moczanowej – co jeść, a czego unikać?

Dna moczanowa to schorzenie, które dotyka nawet 4% populacji. Związana jest z nieprzyjemnymi dolegliwościami, a nieleczona może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Odpowiednia dieta jest w stanie zmniejszyć częstotliwość napadów choroby i poprawić komfort życia. Co to jest dna moczanowa? Dna moczanowa, nazywana także podagrą lub artretyzmem, to jednostka chorobowa związana z występowaniem nawrotowych stanów zapalnych stawów, wynikających z odkładania się w nich kryształków moczanowych. Kwas moczowy…

Na czym polega praca psychodietetyka i czym zajmuje się psychodietyk?

Dietetyka jest dziedziną, która ciągle się rozwija. Łączy w sobie kilka różnych aspektów z obszaru zdrowia i profilaktyki. Skupia się nie tylko na aspektach medycznych, ale ostatnimi czasy również na tych związanych z ludzką psychiką. Ponieważ większość zaburzeń odżywiania wywodzi się właśnie z tej sfery, powstała konieczność połączenia tych dwóch nauk czego rezultatem jest psychodietetyka. Co to jest psychodietetyka? Instytut Psychodietetyki podaje, iż Psychodietetyka to dziedzina łącząca wiedzę medyczną dotyczącą diet…