Co to jest i na czym polega dieta redukcyjna? Co jeść na diecie redukcyjnej i jakie przynosi efekty?

W ostatnich latach obserwujemy zwiększającą się liczbę osób z nadwagą i otyłością, co stanowi duży problem społeczny. Przyczyną nadmiernej masy ciała mogą być czynniki genetyczne, biologiczne i psychologiczne, jednak największe znaczenie mają czynniki środowiskowe tj. nadmierna konsumpcja żywności i niska aktywność fizyczna. Podstawą terapii osób z nadmierną masą ciała jest dieta redukcyjna. Co to jest dieta redukcyjna? Dieta redukcyjna to sposób żywienia zakładający przyjmowanie mniejszej ilości…

Winogrona – właściwości, witaminy. Czy można jeść winogrona w ciąży?

Winogrona to owoce winorośli rosnące w kiściach i to właśnie z nich produkuje się wino już od starożytności. Oprócz wina, z winogron powstają również dżemy, rodzynki, soki, ocet i oleje z ich pestek, a także mają zastosowanie w kosmetyce (kremy, maseczki, peelingi). Jest wiele odmian winogron, ale najbardziej znane to białe (które najczęściej są zielone) i czerwone. Winogrona są bardzo słodkimi owocami i to dlatego często sięgamy po nie jako przekąskę. Natomiast oprócz smaku posiadają…

Wpływ diety na cykl menstruacyjny. Jak dieta odchudzająca wpływa na okres? Zanik miesiączki a dieta

Cykl menstruacyjny u kobiet jest regulowany przez współdziałanie układu hormonalnego i nerwowego. Prawidłowe wytwarzanie hormonów przez oś podwzgórze-przysadka-jajniki pozwala podtrzymać funkcje rozrodcze, a w konsekwencji zajście w ciążę. Coraz więcej badań wskazuje na dużą zależność między dietą a cyklem menstruacyjnym, między poszczególnymi fazami cyklu a zachowaniami żywieniowymi. Zatem dlaczego przed miesiączką tak ciężko oderwać się od kolejnej kostki czekolady? Jak się odżywiać, żeby “zdrowo miesiączkować”? I jakie konsekwencje niosą za sobą złe…

Bataty – właściwości i zastosowanie. Jaki indeks glikemiczny mają bataty?

Batat jest bardzo wartościowym warzywem, które ze względu na wyjątkowe właściwości odżywcze i funkcjonalne w ostatnich latach stało się przedmiotem wielu badań naukowych. Jest jednym z podstawowych surowców roślinnych stosowanych na Bliskim Wschodzie, Filipinach oraz w Chinach, stanowiąc podstawowy składnik najbardziej popularnych, codziennych potraw. Staje się on również coraz bardziej popularny w Polsce, jednak wciąż przez wielu konsumentów traktowany jest jako produkt, po który sięga się jedynie okazjonalnie.…

Co to jest piramida żywieniowa? Jak zrobić własną piramidę żywieniową

W 1995 r. Instytut Żywności i Żywienia opublikował pierwszą piramidę żywienia. Autorzy wzorowali się na piramidzie opublikowanej trzy lata wcześniej przez USDA (The United States Department of Agriculture). Wprowadzenie jej miało na celu usystematyzować oraz poprawić nawyki żywieniowe ludzi, które w dłuższej perspektywie będą miały wpływ na utrzymanie organizmu w zdrowiu, a także mogą zapobiec wielu chorobom wynikających z nieprawidłowego odżywiania. Na przestrzeni lat pojawiały się nowe i zaktualizowane…

Białko i jego rola w diecie. Jakie produkty są bogate w białko?

Białko stanowi podstawowy budulec tkanek organizmu. Składnik ten pozyskujemy z produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego, a także roślinnego. Do prawidłowego funkcjonowania organizm ludzki potrzebuje ok. 10-20 % energii pochodzących ze źródeł białkowych w ciągu dnia. W obecnych czasach, biorąc pod uwagę fakt wysokiej dostępności do powyższych źródeł, okazuje się, że większość osób pokrywa dzienne zapotrzebowanie na białko. Jaka jest rola białka w diecie? Składnik odżywczy, jakim jest…

Czym smarować pieczywo – masło, margaryna czy miksy tłuszczowe?

Wiele osób nie wyobraża sobie spożycia pieczywa bez wcześniejszego posmarowania go konkretnym smarowidłem. Zdecydowanie wpływa to na walory smakowe przygotowywanych kanapek oraz jest to swego rodzaju przyzwyczajeniem, bowiem w wielu domach tradycją jest smarowanie pieczywa przed nałożeniem na nie dodatków. Niemniej od wielu lat można zauważyć wśród ludzi konsternację odnośnie tego, jaki produkt tłuszczowy będzie do tego najlepszy. Wokół tematu smarowania pieczywa krąży wiele mitów, a każdy z tłuszczów do do tego…

Jak nie przytyć w święta?

Święta to radosny czas spędzony w gronie najbliższych przy obficie zastawionym stole. Przyjemność ze świętowania może nam jednak popsuć zamartwianie się o dodatkowe kilogramy. Co zrobić, żeby zjeść to, na co masz ochotę, bez strachu przed liczbami na wadzę? Poznaj kilka zasad. Święta a dieta, czyli dlaczego tyjemy? Uważa się, że dodatkowe kilogramy po świętach spowodowane są wszystkimi potrawami, na które skusiliśmy się w ciągu tych dni. Jak jest w rzeczywistości? Dlaczego tyjemy?…

Skąd się bierze uczucie sytości, czyli co jeść aby być sytym?

Regulacja przyjmowania pokarmu jest istotna w kontekście utrzymaniu należnej masy ciała. Zaburzenie tego procesu może stanowić ryzyko rozwoju otyłości. Obecnie pokłada się duże nadzieje w poznaniu mechanizmów zwiększających sytość po posiłku i wykorzystanie ich, jako narzędzia pozwalającego skutecznie walczyć z ciągle rosnącym problemem otyłości wśród społeczeństwa. Co to jest głód? Głód jest fizjologiczną potrzebą jedzenia, która powstaje pod wpływem pobudzenia “ośrodka głodu”, zlokalizowanego w podwzgórzu.…

Co to jest podstawowa przemiana materii i jak ją obliczyć? Podstawowa a całkowita przemiana materii

Pojęcie podstawowej przemiany materii jest niezwykle istotne w wyliczaniu dziennego zapotrzebowania energetycznego. Odpowiada ona za ok. 45-70 % naszego dobowego wydatku energetycznego. Jej wartość zależy od wielu czynników, takich jak płeć, wiek, masa ciała oraz wzrost. Oznacza to również, że w ciągu życia może ona ulegać zmianom. Jej prawidłowe obliczenie jest pierwszym krokiem do stworzenia indywidualnego planu żywieniowego. Co to jest podstawowa przemiana materii? Podstawowa…

Orzechy włoskie – właściwości, wartość odżywcza. Na co pomagają, a na co szkodzą? Orzechy włoskie a ciąża oraz dzieci

Orzechy włoskie to żywność, która na stałe powinna zagościć w jadłospisie każdej zdrowej osoby. Mogą być one stosowane jako dodatek do dań słodkich, ale również wytrawnych. Orzechy włoskie to bogactwo witamin, minerałów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz białka. Dzięki swoim właściwościom, mogą zapobiegać wystąpieniu oraz wspomagać leczenie wielu chorób cywilizacyjnych m.in. cukrzycy typu 2 czy chorób układu krążenia. Właściwości orzechów włoskich Choroby układu krążenia Wiele publikacji…

Co to jest różaniec górski? Skład, właściwości i zastosowanie Przeciwwskazania i działania niepożądane

Suplementy diety cieszą się w Polsce dużą popularnością. Z roku na rok odnotowuje się wzrost ich sprzedaży. Jeżeli stosowanie ich jest poprzedzone zaleceniami lekarza, farmaceuty bądź wykwalifikowanego dietetyka mogą one w sposób korzystny oddziaływać na nasz organizm. Suplementy można podzielić na kilka grup. Wśród nich rozróżniamy m.in. suplementy witaminowo-mineralne czy też roślinne. Pierwsza grupa, jak sama nazwa wskazuje odnosi się w głównej mierze do substancji…

Opuncja figowa – właściwości, zastosowanie, działania niepożądane. Opuncja figowa w ciąży i dla dzieci

W ostatnich latach coraz więcej uwagi poświęca się badaniu produktów naturalnych, które mogą przeciwdziałać szkodliwemu wpływowi toksycznych związków pochodzących ze środowiska na organizm człowieka, a także zapobiegać rozwojowi wielu chorób. Dzięki temu różne rodzaje owoców i warzyw zostały uznane za cenne źródła substancji odżywczych. Ciekawą rośliną jest opuncja figowa, która kojarzy się z typowym meksykańskim krajobrazem. Czy wiesz, że była ona stosowana przez tamtejszych dawnych mieszkańców…

Co to jest i na czym polega dieta fleksitariańska? Efekty, wady, przykładowy jadłospis. Czy dieta fleksitariańska jest zdrowa?

Popularność diet roślinnych stale wzrasta. Wynika to nie tylko ze względów etycznych, lecz także z chęci poprawy zdrowia oraz zwracania uwagi na aspekty związane z ociepleniem klimatu. Producenci żywności zauważyli tendencję wzrostową wśród zainteresowania konsumentów roślinnymi artykułami i stale wypuszczają na rynek coraz to nowsze produkty pozbawione mięsa, a także wszelkich odzwierzęcych składników. Aktualnie wyróżnić możemy różne odłamy diety roślinnej, a jednym z nich jest dieta fleksitariańska. Co konkretnie kryje się…

Co to jest i z czego powstaje aspartam? Czy aspartam jest bezpieczny w ciąży? Aspartam a dzieci

Aspartam to substancja o wyjątkowo złej sławie. Mimo, że powszechnie stosowany jest w produktach, w których ma zastąpić duże ilości cukru, do tej pory na jego temat krąży wiele mitów, a bardzo często łatwo spotkać się z przeświadczeniem, że jego spożycie skutkować może problemami zdrowotnymi, a nawet zwiększonym ryzykiem zapadalności na niektóre nowotwory. Czy aspartam słusznie jest uważany za niezwykle szkodliwy dodatek do żywności, czy jednak konsumenci nie powinni mieć obaw w związku z jego spożyciem? Co to jest…