Orzechy włoskie – właściwości, wartość odżywcza. Na co pomagają, a na co szkodzą? Orzechy włoskie a ciąża oraz dzieci

Orzechy włoskie to żywność, która na stałe powinna zagościć w jadłospisie każdej zdrowej osoby. Mogą być one stosowane jako dodatek do dań słodkich, ale również wytrawnych. Orzechy włoskie to bogactwo witamin, minerałów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz białka. Dzięki swoim właściwościom, mogą zapobiegać wystąpieniu oraz wspomagać leczenie wielu chorób cywilizacyjnych m.in. cukrzycy typu 2 czy chorób układu krążenia.

Właściwości orzechów włoskich

  • Choroby układu krążenia

Wiele publikacji naukowych wskazuje, że orzechy włoskie mają wiele cennych bioskładników, które odgrywają kluczową rolę w zachowaniu zdrowia. Analiza baz danych, która dotyczyła składników żywności EuroFir, wykazała, że orzechy włoskie są głównym źródłem kwasów omega-3 w krajach bałkańskich. Te orzechy to bogate źródło kwasu alfa linolenowego (ALA), którego zawierają 11,6% całości produktu. Ponadto, orzechy włoskie posiadają korzystny stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do kwasów tłuszczowych omega-6. Kwas ALA jest prekursorem kwasów omega-3, który wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne. Badania pokazują, że regularne spożywanie orzechów włoskich chroni przed chorobami układu krążenia, obniża cholesterol LDL, trójglicerydy oraz podwyższa cholesterol HDL. Ponadto, spożywanie orzechów włoskich może znacznie obniżyć ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca oraz nadciśnienia tętniczego.

  • Cukrzyca typu 2

Dzięki swoim właściwościom, orzechy są również skuteczne w leczeniu cukrzycy typu 2. Kendall i wsp. wykazali, że orzechy włoskie obniżają glikemię poposiłkową oraz opóźniają opróżnianie żołądka, co wpływa na wolniejsze wchłanianie glukozy w jelitach. Dodatkowo, wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach obniżają wydzielanie insuliny oraz poprawiają wrażliwość tkanek na ten hormon. Częste spożywanie orzechów włoskich wiąże się również z profilaktyką zachorowania na cukrzycę typu 2 lub insulinooporność. Jest to związane z obecnością kwasu alfa linolenowego, który zwiększa insulinowrażliwość, uczucie sytości i obniża glikemię poposiłkową.

  • Wpływ na mózg i układ nerwowy

Orzechy są świetnym produktem, który poprawia funkcje poznawcze oraz funkcjonowanie mózgu. Badania wykazują, że regularne spożywanie orzechów włoskich jest związane z mniejszym ryzykiem wystąpienia demencji, depresji, choroby Alzheimera czy choroby Parkinsona. Dzięki obecności wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, orzechy chronią mózg, zmniejszają stan zapalny, stres oksydacyjny oraz zwiększają pracę mózgu.

  • Zaparcia

Orzechy włoskie są również bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Wpływa on na redukcję zaparć, unormowanie rytmu wypróżnień, łatwiejsze formowanie kału i oddawanie stolca. Odpowiednie ilości błonnika w diecie zapobiegają również wystąpieniu guzków krwawniczych (tzw. hemoroidów). Dodatkowo, błonnik obniża poziomy glukozy we krwi (co jest szczególnie ważne dla osób cierpiących na cukrzycę typu 2 i insulinooporność) oraz zwiększa uczucie sytości. Warunkiem koniecznym do wykorzystania cennych właściwości błonnika pokarmowego jest picie sporych ilości wody (bez tego elementu, duże ilości błonnika będą nasilały zaparcia).

Orzechy włoskie są też bogatym źródłem:

  • fosforu (reguluje proces mineralizacji kości, jest niezbędny do wchłaniania wapnia oraz jest składnikiem węglowodanów, białek, tłuszczów i kwasów nukleinowych),
  • magnezu (konieczny do budowy kości oraz zębów, bierze udział w transporcie sodu oraz potasu, wpływa na funkcjonowanie mózgu, kurczliwość mięśni i działa przeciwstresowo),
  • manganu (jest składnikiem wielu enzymów, bierze udział w syntezie białek i kwasów nukleinowych oraz przemianie cholesterolu; jest bardzo istotny w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz rozrodczego),
  • miedzi (jest konieczna do tworzenia tkanki kostnej, jest składnikiem enzymów transportujących tlen do tkanek oraz bierze udział w metabolizmie tkanki nerwowej),
  • cynku (składnik mięśni, kości, skóry, włosów, bierze udział w przemianach kwasów nukleinowych oraz białek, tworzeniu krwinek czerwonych, leczy oparzenia i rany),
  • witaminy B1 (wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni oraz dba o prawidłowe wydzielanie soku żołądkowego),
  • witaminy B6 (uczestniczy w przemianach aminokwasów, jest konieczna do syntezy serotoniny oraz adrenaliny, które wpływają na pracę układu nerwowego),
  • witaminy E (silny przeciwutleniacz, ma właściwości hamujące starzenie się komórek, wpływa na procesy rozrodcze, zapobiega stłuszczeniu wątroby i dba o prawidłowy stan skóry, włosów oraz paznokci).

Wartość odżywcza orzechów włoskich

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Orzechy włoskie to bogactwo wielu minerałów, kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, aminokwasów oraz witamin. W poniższej tabeli przedstawiono wartości odżywcze dla 100 gramów produktu (garść orzechów włoskich waży ok. 30 gramów).

Wartość
Kilokalorie654 kcal
Białko15,23 g
Tłuszcze65,21 g
Węglowodany13,71 g
Błonnik7 g
Woda4 g
Fosfor346 mg
Magnez158 mg
Mangan3,4 mg
Miedź1,6 mg
Cynk3,09 mg
Witamina B10,34 ug
Witamina B60,53 ug
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe47 g

Ponadto, orzechy włoskie zawierają aminokwasy, które są niezbędne do tworzenia białka w naszym organizmie: leucynę, izoleucynę, treoninę, tryptofan, histydynę, walinę, fenyloalaninę, lizynę oraz metioninę.

Zapamiętaj: Badania wykazują, że regularne spożywanie orzechów włoskich poprawia pracę mózgu, pamięć oraz wspomaga leczenie depresji.

Na co pomagają orzechy włoskie?

Orzechy włoskie wspomagają leczenie wielu chorób cywilizacyjnych oraz mają duży wpływ na ich profilaktykę. Badania naukowe wykazują, że regularne spożywanie tych orzechów wpływa na zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie (co jest ważne w kontekście wszelkich chorób autoimmunologicznych m.in. choroby Hashimoto, łuszczycy, atopowego zapalenia skóry). Ponadto, ich właściwości wspomagają leczenie cukrzycy typu 2, hipercholesterolemii (obniżają one poziom cholesterolu całkowitego, LDL oraz trójglicerydów), chorób układu krążenia (m.in. nadciśnienia i choroby niedokrwiennej serca). Cenne składniki orzechów poprawiają również funkcjonowanie mózgu oraz wspomagają leczenie przewlekłych zaparć.
Zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wpływa też na zmniejszenie problemów skórnych (np. łuszczycy, trądziku, egzemy), poprawia stan skóry, włosów oraz paznokci.

Na co szkodzą orzechy włoskie?

Orzechy włoskie nie są zalecane dla osób cierpiących na schorzenia układu pokarmowego, bo są one ciężkostrawne i mogą nasilać występujące dolegliwości. Odradza się je osobom z wrzodami żołądka, dwunastnicy, z chorobami wątroby i pęcherzyka żółciowego, trzustki, jelit czy osobom chorym na refluks żołądkowo- przełykowy. Orzechy włoskie nie są również wskazane dla osób z chorobami nerek ze względu na duże ilości szczawianów oraz fosforu w produkcie. Są one również przeciwwskazane dla osób z nietolerancją i alergią na orzechy.

Orzechy włoskie w ciąży

Orzechy włoskie nie są przeciwwskazane w ciąży, jeśli u matki nie występuje na nie alergia i jeśli kobieta dobrze czuje się po ich spożyciu. Orzechy są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które odgrywają bardzo istotną rolę w rozwoju dziecka. Najważniejsze w czasie żywienia w ciąży jest to, aby dieta była jak najbardziej urozmaicona i jeśli nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań, spożywanie orzechów włoskich przyniesie bardzo dużo korzyści matce oraz dziecku.

Orzechy włoskie dla dzieci

Rozszerzanie diety dziecka powinno nastąpić od 5-7 miesiąca życia. Najnowsze wytyczne Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci wskazują, że w grupach o największym ryzyku wystąpienia alergii, orzechy należy wprowadzić do diety dziecka między 4-11 miesiącem życia. Wczesne wprowadzenie takiego pokarmu ma na celu zmniejszenie wystąpienia alergii w przyszłości. Należy to robić pod okiem lekarza, stopniowo, na początku wprowadzając małe ilości (najlepiej w formie rozdrobnionej, z dodatkiem np. mleka) i obserwować dziecko.

Czy wiesz że: wywar z liści i zielonych łupin orzecha włoskiego ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne oraz przeciwkrwotoczne. W medycynie ludowej stosuje się je również do zmniejszenia opuchlizny?

Orzechy włoskie to produkt bardzo wartościowy i świetnie wpływający na ludzkie zdrowie. Badania wykazują, że składniki orzechów pomagają leczyć cukrzycę typu 2, choroby układu krążenia, zaparcia, choroby układu nerwowego, mózgu oraz zmniejszają stan zapalny w organizmie. Są one bogatym źródłem niezbędnych aminokwasów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, magnezu, fosforu, manganu, cynku, miedzi, witaminy B1 oraz witaminy B6. Jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań, orzechy włoskie powinny na stałe zagościć w naszym jadłospisie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *