Koperek – właściwości i zastosowanie. Jak wygląda koperek i czy można go jeść w ciąży?

Wzbogaca smak i aromat potraw rybnych, sałatek oraz sosów. Popularny w polskiej kuchni stosowany do dekoracji dań oraz bukietów. Wykorzystywany w suplementach diety, lekach przeciwwrzodowych i herbatach jako środek rozkurczowy. Kwitnie w miesiącach letnich, wysokością sięga 150 cm. Koper ogrodowy ma wiele zastosowań, ale najwięcej kulinarnych.

Jak wygląda koperek?

Roślina powszechnie uprawiana na całym świecie – koper ogrodowy (Anethum graveolens) to roślina jednoroczna. Łodyga jest sinozielona, żeberkowana i rozgałęziona. Liście pierzaste, ciemnozielone, a kwiaty żółte. Osiąga wysokość do 150 cm. Jest kilka odmian kopru, różnią się od siebie smakiem, aromatem, kolorem, czy też zawartością olejków eterycznych np. odmiana ambrozja ma większą zawartość olejków oraz późno kwitnie, herkules posiada silny aromat, krezus posiada przyjemny kminkowo-cytrynowy aromat, czy turkus ma większe ciemnozielone liście i woskowy nalot.

Koper – właściwości zdrowotne i lecznicze

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Leczniczo wpływają zarówno nasiona jak i susz z koperku. Napar z liści lub nasion kopru obniża ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływają na układ trawienny – zapobiega zaparciom. Działa również usypiająco i relaksacyjnie. Żucie nasion kopru zmniejsza nieświeży oddech. Wykorzystywany w suplementach diety z chlorofilem jako środek wspomagający i obniżający uszkodzenia DNA spowodowanych aflatoksyna B1 (badania prowadzone na szczurach i pstrągu tęczowym). Spożywanie kopru wpływa korzystnie na zdrowie dzięki zawartości m. in. chlorofilu. Suplementacja chlorofilem może wspomagać hamowanie rozwoju nowotworu jelita grubego. Chlorofil występuje w roślinach zielonych, ma działanie przeciwzapalne oraz wpływa na zawartość Fe w organizmie człowieka.

Jakie witaminy ma koperek?

Witaminy i pierwiastki zawarte w koperku:

  • witamina A (350 mcg),
  • Wit. C (31 mg),
  • Wit. E (0,2 mg)
  • witaminy z grupy B – B1 w ilości 0,23 mg,
  • Sód (7 mg),
  • Potas (394 mg),
  • Cynk (2,6 mg),
  • Wapń (64 mg),
  • Magnez (14 mg),
  • Żelazo (2,7 mg),
  • Fosfor (51 mg),
  • Kwas foliowy 36 (mcg).

Zastosowanie koperku – do czego go użyć?

Badania przeprowadzone w 2002 roku na myszach przez H. Hosseinzadeh, G. R. Karimi i M. Ameri pokazały, że koperek ogrodowy wykazuje działanie przeciwwydzielnicze oraz przeciwwrzodowe – wrzody w żołądku wywołane przez HCl i etanol. Może to być zasługa terpenów zawartych w koperku – stosowane również w lekach przeciwwrzodowych. Ekstrakt z nasion kopru ma również działanie przeciwskurczowe na mięśnie gładkie przewodu żołądkowo – jelitowego. Wykorzystywany w kuchni słodko – korzenny aromat nadaje smak potrawom z ryb, sosom, zupom czy marynatom, należy dodawać go na koniec gotowania, aby zachowała swój smak i aromat. Pędy kopru wraz z kwiatami dodawane są do kiszenia i marynowania ogórków. Nadaje się do mrożenia i suszenia w celu wydłużenia przydatności do spożycia.

Zapamiętaj: Roślina powszechnie uprawiana na całym świecie - koper ogrodowy (Anethum graveolens) to roślina jednoroczna.

Koperek w ciąży – czy jeść dozwolony?

Nie ma przeciwwskazań do stosowania kopru w okresie ciąży. Kobiety mogą stosować napar z kopru w celu zapobiegania zaparć, redukcji wzdęć i oddziaływania relaksacyjnego zarówno w swoim organizmie jak i u dziecka. Stosowany również jako stymulant sekrecji mleka u kobiet karmiących piersią. Herbatki z kopru można również stosować przy niemowlęcych kolkach u dzieci, które karmione jest mlekiem matki lub mlekiem sztucznym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *