Co to jest i z czego powstaje aspartam? Czy aspartam jest bezpieczny w ciąży? Aspartam a dzieci

Aspartam to substancja o wyjątkowo złej sławie. Mimo, że powszechnie stosowany jest w produktach, w których ma zastąpić duże ilości cukru, do tej pory na jego temat krąży wiele mitów, a bardzo często łatwo spotkać się z przeświadczeniem, że jego spożycie skutkować może problemami zdrowotnymi, a nawet zwiększonym ryzykiem zapadalności na niektóre nowotwory. Czy aspartam słusznie jest uważany za niezwykle szkodliwy dodatek do żywności, czy jednak konsumenci nie powinni mieć obaw w związku z jego spożyciem? Co to jest…

Dieta w SIBO – co jeść, a czego unikać? Przykładowy jadłospis

SIBO to przerost bakteryjny jelita cienkiego. Jest to zaburzenie żołądkowo- jelitowe dotykające ludzi na całym świecie. Charakteryzuje się przerostem bakterii w jelicie cienkim, które zwykle występują w okrężnicy. Kolonizacji bakteryjnej zapobiegają mechanizmy takie jak: kwaśny sok żołądkowy, enzymy trzustkowe, żółć, zastawka krętniczo- kątnicza oraz perystaltyka jelit. Objawy rozrostu bakteryjnego nie są specyficzne i obejmują: biegunkę, wzdęcia, uczucie pełności w żołądku, zmniejszenie masy ciała, gazy, zespół…

Co to jest fototyp skóry i jakie są jego rodzaje? Fototypy skóry a opalanie

Skóra jest największym narządem w organizmie człowieka. Pełni ona wiele ważnych dla prawidłowego funkcjonowania całego ustroju funkcji. Między innymi zapobiega wnikaniu do organizmu drobnoustrojów chorobotwórczych, czy reguluje ilość traconych płynów. Inną ważną rolą skóry jest ochrona przed promieniowaniem ultrafioletowym, docierającym do nas wraz z promieniami słonecznymi. Skóra każdego z nas ma różną zdolność do jego pochłaniania, co wiąże się z odmiennymi skutkami jego działania zarówno na samą…

Jagodlin wonny (ylang ylang) – zastosowanie oraz przeciwwskazania

Medycyna niekonwencjonalna staje się coraz bardziej popularna na całym świecie.Coraz więcej substancji wykazuje działanie, które może wspomagać leczenie wielu chorób cywilizacyjnych. Jedną z nich jest jagodlin wonny, nazywany również ylang ylang. Jest to roślina wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym, głównie do produkcji olejków eterycznych. Tradycyjnie była stosowana do leczenia dolegliwości żołądkowych, reumatyzmu, astmy czy dny moczanowej. Ponadto, jagodlin wonny ma działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne,…

Jakie witaminy na wzmocnienie organizmu dla dorosłych?

Właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego jest kluczowe dla ochrony organizmu przed drobnoustrojami. Dlatego w okresie jesienno-zimowym z chęcią sięgamy po preparaty wspomagające odporność. Pełnowartościowa dieta oraz odpowiednio dobrana suplementacja pozwala na skuteczną walkę z wirusami i bakteriami. Najczęściej wybieranym przez znaczną część społeczeństwa preparatem jest witamina C. Czy faktycznie jest to lek na wszystko? Jakie preparaty wspomagają odporność i czym kierować się przy wyborze odpowiednich suplementów? Czy suplementy na odporność działają?…

Sposoby na przejedzenie nie tylko w święta

W okresie świątecznym czy też podczas rodzinnych spotkań wiele osób na chwilę zapomina o zdrowych nawykach żywieniowych. Jest to czas, kiedy chcemy zasmakować wszystkich tych specjałów, które w ciągu roku rzadko goszczą na naszych stołach. Oczywiście nie warto odmawiać sobie skosztowania ulubionych potraw, gdyż może być to powodem frustracji i niezadowolenia, lecz problem pojawia się w momencie, kiedy pozwoliliśmy sobie na za dużo. Bardzo często pojawiają się wtedy wszelkiego rodzaju…

Lapacho – działanie i właściwości

Czytając książki opowiadające o historii dziejów ludzkości często możemy spotkać informacje na temat dawnych sposobów radzenia sobie z chorobami. Ludzie używali naturalnych produktów pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego czy innych zasobów biologicznych, aby leczyć choroby i rany odniesione np. na skutek wojen. Warto wiedzieć, że wiele leków dostępnych i używanych do dziś np. atropina były początkowo opracowane właśnie z roślin. Dlatego wiedza na temat tradycyjnego stosowania produktów naturalnych i mechanizmów…

Papierosy‌ ‌ziołowe‌ ‌i‌ ‌z‌ ‌zielonej‌ ‌herbaty‌ ‌alternatywą‌ ‌dla‌ ‌palaczy?‌

Dym papierosów zawierających tytoń składa się z szeregu szkodliwych substancji takich jak cyjanowodór, aldehyd octowy, amoniak czy wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, przez co jest główną przyczyną raka płuc, a także predysponuje do rozwoju wielu innych nowotworów. Podejmowano próby skonstruowania papierosów o zmniejszonej toksyczności oraz o obniżonym potencjale rakotwórczym, aby pomóc w walce z nałogiem. Jednak, czy palenie papierosów ziołowych lub z zielonej herbaty może się okazać alternatywą dla palaczy?…

Woda kokosowa- właściwości i zastosowanie. Czy woda kokosowa jest zdrowa? Woda kokosowa w ciąży

Import produktów kokosowych w Polsce z roku na rok wzrasta. Ze względu na dużą różnorodność możemy je stosować na szeroką skalę podczas przygotowywania posiłków wytrawnych, jak i słodkich. Obecnie na rynku znajdziemy następujące wyroby: olej, owoce kokosa, wiórki, mąkę, wodę oraz cukier kokosowy. Wiele osób korzysta z prozdrowotnych właściwości wspomnianych produktów, szczególnie wody kokosowej. Co motywuje konsumentów do sięgania po ten produkt? Co to jest woda kokosowa? Kokos to drzewo uprawiane w krajach…

Propolis (kit pszczeli) – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Propolis stosowany już od dawna jest substancją, która powstaje przy udziale pszczoły miodnej. Słowo propolis z języka greckiego oznacza mur obronny miasta, co jest uzasadnione, gdyż chroni on ul przed bakteriami, wirusami i grzybami, a także wzmacnia jego konstrukcję. Większość związków chemicznych w nim zawartych, zwana kitem pszczelim, zbierana jest przez pszczoły z roślin, mniejsza część, określana jako balsam pyłkowy, wytwarzana jest w ich organizmach z pyłku kwiatowego. Właściwości propolisu…

Czym jest zdrowy styl życia i jaki ma wpływ na zdrowie?

Nie od dziś wiadomo, że styl życia każdego człowieka w dużym stopniu determinuje jego zdrowie. Wdrażanie nawyków zdrowego stylu życia przekłada się na funkcjonowanie organizmu w późniejszych latach, a nawet w pewnym stopniu wpływa na stan zdrowia naszych potomków. Na czym właściwie polega zdrowy styl życia i jakie są jego najważniejsze elementy? Czym się kierować chcąc wdrożyć jego zasady na co dzień i jakich można spodziewać się korzyści? Co to jest zdrowy…

Soczewica – rodzaje, właściwości zdrowotne i odżywcze. Soczewica w ciąży

Soczewica jest rośliną strączkową, najczęściej stosowaną przez osoby na dietach wegetariańskich i wegańskich. Ma wiele cennych składników, dzięki czemu jest produktem świetnie wpływającym na nasze zdrowie. Soczewica to produkt bogaty w składniki takie jak: błonnik pokarmowy, żelazo, miedź, kwas foliowy i potas. Badania wykazują, że rośliny strączkowe mogą odgrywać bardzo ważną rolę w kontrolowaniu masy ciała, parametrów glukozy, insuliny oraz wpływać na profilaktykę niektórych chorób cywilizacyjnych. Co to jest…

Co to jest mindfulness i jak wykorzystać go w pracy i w szkole? Jak ćwiczyć uważność?

Mindfulness oznacza w języku angielskim uważność. To termin, który opisuje stan zanurzenia w “tu i teraz”. Życie teraźniejszością jest niezwykle ważne, by czuć zadowolenie z życia i radzić sobie z bieżącymi problemami. Z tego powodu na popularności zyskują różnorodne techniki i ćwiczenia zwiększające uważność. Jak i kiedy praktykować mindfulness? Co to jest mindfulness? Ludzie często żyją poza teraźniejszością. Ich głowy zaprząta przeszłość, trudne doświadczenia, wspomnienia. Ale bywa też, że uciekają oni do przyszłości.…

Kasza jęczmienna – rodzaje, właściwości i kaloryczność. Kasza jęczmienna w ciąży

W ostatnich czasach wśród Polaków coraz popularniejsze staje się spożywanie kasz. Dotychczas bywały one dodatkiem np. do zup bądź mięsnych gulaszów. Wybór ich też często był ograniczony i sprowadzał się jednego czy dwóch rodzajów. Teraz coraz częściej wybiera się je m.in. jako zamiennik ziemniaków, na sklepowych półkach można spotkać znacznie więcej ich odmian, a także wzrosła świadomość o prozdrowotnych właściwościach kasz. Włącznie kasz, w tym kaszy…

Olej lniany – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Olej lniany w ciąży

Olej lniany uważany jest za nasz rodzimy ‘superfood’, czyli produkt należący do żywności o szczególnych właściwościach. Określany jako panaceum na wszystkie dolegliwości znalazł się u podstawy diety dr Budwig, znanej ze swojego potencjalnego działania antynowotworowego. Szczególny nie tylko ze względu na korzyści płynące z jego spożycia, lecz także ze szczególnej metody wytwarzania oraz sposobu przechowywania i ograniczeń w jego wykorzystaniu w kuchni. Jego sława pozostawia za sobą wiele pytań. Czy rzeczywiście może kojarzyć się z czynnikiem…