Kasza jęczmienna – rodzaje, właściwości i kaloryczność. Kasza jęczmienna w ciąży

W ostatnich czasach wśród Polaków coraz popularniejsze staje się spożywanie kasz. Dotychczas bywały one dodatkiem np. do zup bądź mięsnych gulaszów. Wybór ich też często był ograniczony i sprowadzał się jednego czy dwóch rodzajów. Teraz coraz częściej wybiera się je m.in. jako zamiennik ziemniaków, na sklepowych półkach można spotkać znacznie więcej ich odmian, a także wzrosła świadomość o prozdrowotnych właściwościach kasz. Włącznie kasz, w tym kaszy jęczmiennej do swojego codziennego menu jest bardzo dobrą decyzją. Urozmaicają one nasz jadłospis i jednocześnie dostarczają wielu cennych składników, które przyczyniają się do poprawy naszego stanu zdrowia. Kasza jęczmienna, która jest jedną z popularniejszych kasz stanowi doskonałe źródło błonnika oraz witamin z grupy B.

Rodzaje kasz jęczmiennych

Kaszę jęczmienną możemy spotkać pod kilkoma postaciami:

  • pęczak – całe ziarno pozbawione łuski, które w najmniejszym stopniu zostało poddane obróbce mechanicznej. Dzięki temu ten rodzaj kaszy posiada najwięcej prozdrowotnych składników oraz błonnika.
  • pęczak obtaczany (pęczak jęczmienny kujawski) – jest to również całe ziarno bez łuski poddane dodatkowo obtaczaniu oraz polerowaniu.
  • kasza łamana (wiejska) – jak w przypadku powyższych kasz jest ona również pozbawiona łuski oraz poddana łamaniu (krojeniu) na mniejsze kawałki. Ten rodzaj dzieli się dodatkowo na kaszę grubą, średnią i drobną.
  • kasza perłowa (mazurska) – otrzymuje się z ziarna pęczaku, który został na początku połamany, a następnie przeszedł proces polerowania. Dzięki temu ten rodzaj kaszy nadaje się do zup oraz potraw, które są szybkie w przygotowaniu. Niestety kasza ta w procesach obróbki traci wiele cennych składników m.in. witamin z grupy B.

Kasza jęczmienna – właściwości

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Wszystkie z powyżej omówionych rodzajów kasz jęczmiennych charakteryzuje duża zawartość witaminy B1 (tiaminy) oraz witaminy B3 (niacyny). Tiamina spełnia bardzo ważną funkcję wspierania naszego układu nerwowego. Pierwsze symptomy jej niedoboru będą objawiać się pogorszeniem funkcji poznawczych, dlatego o jej odpowiednie spożycie szczególnie powinny zadbać osoby w podeszłym wieku. Dodatkowo usprawnia produkcję insuliny co jest istotne w przypadku problemów z wahaniami stężenia cukru we krwi.

Czy wiesz że: jęczmień jest jednym z najstarszych zbóż uprawianych przez ludzi?

Niacyna natomiast wpływa na regulację cholesterolu w naszej krwi, a dokładniej mówiąc pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL, powszechnie nazywanym złym, jednoczśnie wpływając na wzrost poziomu cholesterolu HDL, czyli tego uważanego za dobry. Uważa się, że witamina ta może również wpływać korzystnie na nasz stan psychiczny i emocjonalny. Na uwagę zasługuje również wysoka zawartość błonnika w kaszy jęczmiennej. Spożywanie go zwiększa uczucie sytości po posiłku, wpływa na poprawę perystaltyki jelit co jest pomocne dla osób cierpiących na zaparcia. Błonnik ponadto reguluje stężenie cholesterolu we krwi.

Czy kasza jęczmienna jest zdrowa?

Kaszę jęczmienną można uznać za jedną ze zdrowszych kasz. Dbając o zdrowie oraz urozmaicony jadłospis nie może jej zabraknąć w naszym jadłospisie. Na ten rodzaj kaszy powinny jednak uważać osoby mające uczulenie na gluten. Osoby chore na celiakię muszą całkowicie zrezygnować ze spożywania kaszy jęczmiennej ze względu na obecność glutenu w tym rodzaju kaszy.

Ile kalorii ma kasza jęczmienna?

100 gramów ugotowanej kaszy pęczak (ok. ¾ szklanki) to ok. 114 kcal. W zbożach dominującym składnikiem odżywczym są węglowodany i w przypadku tego rodzaju kaszy, w powyższej ilości znajduje się ok. 23 g węglowodanów oraz 3 g białka.

Co zrobić z kaszy jęczmiennej?

Wszystkie rodzaje kasz, w tym kasza jęczmienna znajdują szerokie zastosowanie kulinarne. Może stanowić dodatek do zup takich jak np. krupnik, gulaszów, a nawet sałatek. Sprawdza się jako główny składnik kotletów czy dań typu kaszotto. Kasza jęczmienna jest wykorzystywana również jako nadzienie do gołąbków czy pierogów bądź jako składnik wyrobów mięsnych. Warto ją podawać jako element dania głównego zamiennie z ziemniakami.

Jak ugotować kaszę jęczmienną?

Na samym początku kaszę należy wsypać na sito i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Przy gotowaniu wszelkiego rodzaju kasz najlepiej sprawdza się proporcja 2 szklanek wody do 1 szklanki kaszy. Należy wsypać ją do gotującej się wody i pozostawić na ogniu przez ok. 15-20 minut. Kaszę należy od czasu do czasu przemieszać, aby nie przywarła do garnka. Dla uzyskania sypkiej konsystencji należy do gotującej się kaszy dolać łyżkę oleju. Jeżeli zależy nam na gęstszej konsystencji, zwiększamy ilość wody o ok. 0,5 do 1,5 szklanki. Kasza jest gotowa po wchłonięciu całej wody.

Kasza jęczmienna w ciąży

Kobiety w ciąży powinny zwracać szczególną uwagę na wybór odpowiednich węglowodanów. Zaleca się, aby ograniczały cukry proste, które w głównej mierze znajdują się w produktach z białej mąki oraz słodyczach. W tym szczególnym okresie warto sięgać po węglowodany złożone, które odznaczają się wieloma prozdrowotnymi właściwościami, głównie wysoką zawartością witamin z gruby B oraz błonnika. Kasza jęczmienna, a szczególnie pęczak obfituje w błonnik, który w ciąży zapobiega m.in. zaparciom – bardzo częstej dolegliwości kobiet ciężarnych. Jednakże, przy spożywaniu dużych ilości błonnika nie wolno zapomnieć o wypijaniu większych ilości wody, w przeciwnym wypadku będzie on powodował zaparcia. Dzieje się tak dlatego, iż błonnik chłonie wodę jak gąbka. Przy nieodpowiednim nawodnieniu błonnik będzie absorbować wodę obecną w jelitach co może skutkować spowolnieniem pracy układu pokarmowego i problemów z wypróżnianiem. Błonnik ponadto stanowi pożywkę dla bakterii jelitowych, które oddziałują na funkcjonowanie całego organizmu.

Kasza jęczmienna dla niemowlaka

Ten rodzaj kaszy można wprowadzać w diecie niemowlaka ok. 6 miesiąca życia. Nie zaleca się podawania jej wcześniej ze względu na obecność glutenu. Należy wybierać tę kaszę, która jest najbardziej rozdrobniona np. perłową. Sprawdzi się m.in. jako dodatek do zup. Po 8 miesiącu życia można podać kaszę pęczak.

Zapamiętaj: Kasza jęczmienna, a szczególnie pęczak obfituje w błonnik, który w ciąży zapobiega m.in. zaparciom - bardzo częstej dolegliwości kobiet ciężarnych.

Znając powyższe właściwości i zastosowanie kaszy jaglanej warto, aby gościła ona często na naszych stołach. Należy pamiętać również o tym, że rodzaj rozdrobnienia będzie świadczył o jej strawności, dlatego kasza perłowa będzie polecana dla osób, które mają dolegliwości pochodzące z układu pokarmowego ze względu na jej lekkostrawność. Kasza pęczak natomiast sprawdzi się w przypadku zaparć oraz wśród osób chcących zadbać o swoją linię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *