Ocet jabłkowy. Niezwykłe właściwości i zastosowanie w lecznictwie

Ocet jabłkowy ma wiele zalet. Jest łatwo dostępny, tani oraz ma wszechstronne zastosowanie. To nie tylko znakomita przyprawa w kuchni, ale także bardzo dobre naturalne lekarstwo w pewnych dolegliwościach. Jakie właściwości i zalety zdrowotne ma ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy jest otrzymywany w procesie fermentacji octowej z soku jabłkowego. Fermentacja octowa to reakcja biochemiczna, której produktem jest kwas octowy powstający z alkoholu etylowego. Wytworzony w reakcji kwas octowy rozpuszczony w środowisku wodnym nazywamy octem. W porównaniu do octu spirytusowego, który jest najbardziej znaną odmianą octu, ten otrzymywany z jabłek ma nieco mniej drażniący i intensywny zapach o wyczuwalnych owocowych nutach, dzięki czemu idealnie pasuje jako przyprawa (np. do galaretek na wywarze mięsnym) lub składnik dressingów do sałatek i surówek, a także jako element marynat.

Ocet jabłkowy – właściwości

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Jako, że ocet jabłkowy produkowany jest z soku otrzymywanego z pokruszonych jabłek (tzw. moszcz owocowy zawierający skórki, nasiona, łodygi owoców) to w swoim składzie ma pewną ilość pektyn. Są to węglowodany występujące w ścianie komórkowej roślin, zdolne do pęcznienia pod wpływem wody, co czyni je substancjami balastowymi poprawiającymi motorykę jelit (tzw. frakcja rozpuszczalna błonnika pokarmowego). Ocet jabłkowy dostarcza witamin rozpuszczalnych w wodzie, takich jak: witamina B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B5 (kwas pantotenowy), B6 (pirydoksyna), B9 (kwas foliowy) oraz witamina C (kwas askorbinowy). Zawiera także niewielką ilość składników mineralnych (sód, fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez) oraz jest źródłem kwasu octowego (jego stężenie wynosi około 56 %) i cytrynowego.

Zapamiętaj: Ocet jabłkowy przyjmowany na czczo wspomaga pracę układu trawiennego.

Ocet jabłkowy ma właściwości antybakteryjne oraz konserwujące, stąd może być stosowany, jako dodatek do różnych przetworów w celu przedłużenia ich trwałości. Co ciekawe ocet jabłkowy także z powodzeniem stosuje się do czyszczenia uporczywych plam oraz osadzającego się kamienia. Oprócz szerokiego zastosowania w kuchni oraz jako środka czyszczącego, ocet jabłkowy ma wiele właściwości zdrowotnych, dzięki czemu może być domowym sposobem na wiele różnych schorzeń.

Ocet jabłkowy – zastosowanie w lecznictwie

Ocet jabłkowy stosuje się w lecznictwie tradycyjnym od dawna. Jako domowa metoda sprawdza się w:

  • zaburzeniach trawiennych (wzdęcia, spowolniony pasaż jelitowy, zaparcia, uczucie ciężkości w brzuchu) – wspomaga wydzielanie soków żołądkowych, przyspiesza trawienie, pobudza perystaltykę jelit, ułatwia i reguluje wypróżnianie;
  • cukrzycy oraz insulinooporności – obniża poziom glukozy we krwi oraz uwrażliwia komórki na działanie insuliny. Przedłuża pasaż treści pokarmowej w żołądku, przez co posiłek jest wolniej i stopniowo wchłaniany, co zapobiega szybkim skokom poziomu glukozy we krwi;
  • wspomaganiu odchudzania – regularne spożywanie octu jabłkowego może przyczynić się do utraty wagi. Ocet jabłkowy zawiera witaminy z grupy B biorące udział w metabolizmie tłuszczów, węglowodanów i białek. Wywołuje również uczucie sytości, dzięki zawartości pektyn pęczniejących w żołądku oraz spowolnieniu czasu opróżniania żołądka. Reguluje poziom glukozy we krwi, dzięki czemu tracimy ochotę na podjadanie. Dodatkowo łyżka octu to tylko około 3 kcal. Jednak ocet nie zastąpi zdrowej i racjonalnej diety, może być tylko dodatkiem wspomagającym proces tracenia na wadze;
  • obniżaniu poziomu cholesterolu całkowitego i triglicerydów;
  • problemach skórnych (trądzik, zaskórniki, wypryski) – kwas octowy (już w stężeniu 3%) ma działanie bakteriobójcze. Takie właściwości kwasu octowego powodują, że ocet jabłkowy może być środkiem antyseptycznym, działającym na bakterie odpowiedzialne za powstawanie wyprysków i zmian ropnych na skórze. Jednak osoby posiadające duże i poważne zmiany trądzikowe (a zwłaszcza w przypadku trądziku różowatego) nie powinny stosować octu jabłkowego, ponieważ może on działać drażniąco a jego właściwości bakteriobójcze mogą być niewystarczające. Cerę przemyć należy octem rozcieńczonym z wodą (stopień rozcieńczenia zależy od wrażliwości cery);
  • łupieżu – płukanki z octu jabłkowego są pomocne w leczeniu łupieżu oraz przetłuszczających się włosów. W tym celu stosuje się proporcje octu do wody 1:1 (np.  połowę szklanki octu rozcieńczyć połową szklanki wody). Taką miksturę pozostawiamy na 1520 minut na skórze głowy oraz na włosach, a następnie spłukujemy. W przypadku delikatnej skóry należy stosować większe rozcieńczenia lub na początku sprawdzić na małym fragmencie skóry, czy ocet nie wywołuje alergii i podrażnień.

Ocet jabłkowy stosowany z rozsądnej ilości, może przynieść korzyści dla naszego zdrowia i stanowić bezpieczny środek. Jednak sekret tkwi w umiarze.  Długotrwałe stosowanie octu jabłkowego w dużych dawkach, może przynieść całkiem odwrotny efekt. Nadużywanie octu jabłkowego może powodować:

  • podrażnienia gardła (pieczenie, ból, trudności w przełykaniu),
  • podrażnienia  błony śluzowej jamy ustnej (zaczerwienienia, afty),
  • podrażnienie śluzówki żołądka (może nawet prowadzić do wrzodów),
  • zgagę, nadkwasotę,
  • niedobór potasu – w tym przypadku powinny uważać osoby stosujące leki takie jak digoksyna (obniżony poziom potasu prowadzi do wzrostu toksyczności leku) oraz leki moczopędne stosowane w nadciśnieniu tętniczym (również prowadzą do obniżenia poziomu potasu),
  • hipoglikemię – szczególną ostrożność powinny zachować osoby chorujące na cukrzycę i przyjmujące insulinę lub doustne leki obniżające poziom glukozy we krwi, ponieważ ocet może ten efekt potęgować,
  • erozję szkliwa i próchnicę – kwas octowy podobnie jak kwasy owocowe może uszkadzać powierzchniową warstwę szkliwa, co prowadzi do większego ryzyka powstawania próchnicy i ubytków w zębach.

Stosowanie octu jabłkowego w rozsądnej ilości może przynieść korzystne efekty zdrowotne. Wystarczająca dawka octu jabłkowego to 1 do 2 łyżek. Ocet jabłkowy można stosować jako dodatek do potraw albo spożywać w formie napoju rozcieńczonego wodą (1 łyżka octu na szklankę wody). Najlepiej stosować formę rozcieńczoną, ponieważ działa mniej drażniąco na błonę śluzową jamy ustnej oraz przewodu pokarmowego. Po wypiciu takiego napoju dobrym przyzwyczajeniem jest przepłukanie ust wodą, co uchroni zęby przed uszkodzeniami.

Kurację octem najlepiej zacząć od małych dawek i stopniowo je zwiększać, obserwując przy tym jak reaguje nasz organizm.

Czy wiesz że: ocet jabłkowy to produkt o wszechstronnym zastosowaniu, który można przygotować samodzielnie?

Warto dodać, że na rynku pojawiają się suplementy diety zawierające ocet w formie tabletek, jednak zdecydowanie lepszym wyjściem jest stosowanie naturalnego płynnego octu jabłkowego dobrej jakości. W jednym z badań przeprowadzonych w celu zbadania jakości suplementów diety mających zawierać ocet jabłkowy, wyniki naukowców zakwestionowały obecność octu w analizowanych suplementach. Zawierały one natomiast wyizolowany kwas octowy, którego rzeczywista zbadana zawartość w tabletkach znacznie odbiegała od tej podanej na etykiecie produktu. Stosowanie skoncentrowanego kwasu octowego, jak to ma miejsce w tabletkach powoduje, że staje się on substancją drażniącą błony śluzowe i powoduje więcej szkód niż korzyści.

Zatem korzystajmy z dobrodziejstwa natury jakim jest ocet jabłkowy, ale z umiarem i rozwagą. Jeśli stosujemy się do zaleconego dawkowania oraz nie mamy żadnych przeciwwskazań, to jego spożywanie może przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *