Mandarynki – właściwości, witaminy, kalorie. Mandarynki a zdrowie

Mandarynki to jedne z najbardziej ulubionych owoców Polaków. Są spożywane praktycznie przez cały rok, jednak szczególnym zainteresowaniem cieszą się w okresie świątecznym. Są aromatyczne, smaczne oraz zasobne w witaminy i minerały. Dodatkowo, dostarczają organizmowi niezbędnych składników – szczególnie w zimie, gdy dostępność rodzimych owoców jest bardzo ograniczona. Mandarynka to gatunek rośliny wieloletniej, która pochodzi z Azji Południowej. Do Europy trafiła w XIX wieku. Ma wiele zastosowań – można ją spożywać na surowo, jako dodatek…

Dieta dla mózgu – co jeść na pamięć i koncentrację? Przykładowy jadłospis diety dla mózgu

Coraz więcej badań naukowych udowadnia, że dieta ma ogromny wpływ na procesy poznawcze i pracę mózgu. Prawidłowy dobór żywności może poprawić funkcje neuronów oraz funkcje umysłowe. Nie od dziś mówi się, że jelita to nasz drugi mózg. W związku z tym, aby mózg efektywnie pracował, bardzo ważne jest, by spożywać zdrowe i wartościowe produkty, które wspomogą jego pracę. Co to jest dieta dla mózgu? Mózg ma bardzo duże wymagania metaboliczne oraz odżywcze.…

Kasza bulgur – rodzaje, właściwości, wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Kasza bulgur w ciąży

Jest tradycyjnym elementem kuchni tureckiej oraz Bliskiego Wschodu. Źródła historyczne mówią o tym, że pierwsze procesy wytwarzania tego produktu rozpoczęły się już w starożytności w rejonie Anatolii (dzisiejsza Turcja). Gościła ona na talerzach Babilończyków, ludności hebrajskiej, Hetytów oraz Egiptu. Rzymianie nazywali ją “cerealis”, czyli “bogini zbiorów”. O czym mowa…? Oczywiście o kaszy bulgur. Jakie właściwości i zastosowanie posiada? Czy faktycznie jest zdrowa i warto ją wprowadzać do codziennego jadłospisu? Co to jest…

Co to jest i na czym polega dieta bezglutenowa? Efekty i wady – czyli czy dieta bezglutenowa jest zdrowa?

W ostatnich latach zauważyć można było pewien fenomen związany ze stosowaniem diety bezglutenowej. To rozwiązanie było promowane przez osoby działające w branży żywieniowej oraz fitness jako dieta wpływająca pozytywnie na zdrowie oraz ułatwiająca redukcję masy ciała. Gluten stał się swego rodzaju zmorą osób, którym zależało na szczupłej sylwetce oraz pełni zdrowia. Dziś jesteśmy już świadomi dla kogo dieta bezglutenowa jest zalecana oraz, że stosowanie jej nie skutkuje lepszymi…

Cera naczynkowa – właściwości i pielęgnacja. Jak dobrać kosmetyki do cery naczynkowej?

Pojęcia “cera” i “skóra” są często używane zamiennie. Czy słusznie? Cera to po prostu skóra zlokalizowane w obrębie twarzy, charakteryzująca się cieńszą warstwą podskórną, czyli tkanką tłuszczową. Jako narząd skóra pełni wiele istotnych funkcji m.in.: chroni organy wewnętrzne, bierze udział w termoregulacji, wydzielaniu i wchłanianiu substancji oraz w różnych procesach metabolicznych. Odgrywa także rolę jako narząd czucia oraz pełni funkcje odpornościowe. Ponadto cera ważna jest również…

Co to są antyoksydanty i za co odpowiadają? Najważniejsze i naturalne antyoksydanty. Antyoksydanty w diecie i kosmetykach

Temat antyoksydantów pojawia się w ostatnim czasie coraz częściej ze względu na nadchodzący sezon zimowy, rozpoczynające się zachorowania oraz pandemię. Przeciwutleniacze to jedne z najistotniejszych związków, na jakie powinno zwracać się uwagę. Dbają m.in. o odporność, dobre samopoczucie, prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a w dłuższej perspektywie mogą zapobiegać wystąpieniu wielu chorób. Ze względu na swoje ogromne właściwości zdrowotne, antyoksydanty powinny być stałym elementem w codziennej diecie każdego człowieka. Głównym źródłem…

Truskawki – właściwości, kalorie i rodzaje. Czy truskawki odchudzają?

Truskawki należą do owoców jagodowych i są jednym z popularniejszych produktów uprawianych w naszym kraju. Zgodnie z raportem Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa z 2019 roku, Polska jest jednym z czołowych producentów truskawek w Unii Europejskiej. Ten rodzimy produkt ma w sobie ogromny potencjał zdrowotny. Ze względu na bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, truskawki mają zastosowanie w leczeniu oraz profilaktyce wielu chorób. Udowodniono ich zbawienny wpływ m.in. na choroby układu krążenia czy cukrzycę. Dodatkowo, są niskokaloryczne,…

Ziemniaki w diecie. Czy ziemniaki są zdrowe?

Ziemniaki to warzywa z rodziny psiankowatych, wywodzące się z Ameryki Południowej. Zaczęto je tam uprawiać tysiące lat temu. W Europie pojawiły się w XVI wieku i od tego czasu są jednym z podstawowych warzyw na świecie. Ziemniaki to bogactwo wielu związków potrzebnych ludzkiemu organizmowi do funkcjonowania. Są to między innymi witamina C, potas, witamina B6, błonnik oraz skrobia. Jest to warzywo niskokaloryczne, więc świetnie sprawdzi się na dietach odchudzających. Poleca się je również sportowcom-  ze względu…

Sałata – właściwości i zastosowanie

Warzywa są niezastąpionym elementem w każdej zdrowej diecie. Ich zawartość w jadłospisie powinna być dominująca – dzięki temu można zapobiec wielu niedoborom i zachować zdrowie. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, dorosły człowiek powinien spożywać minimum 400 gramów owoców i warzyw dziennie, w proporcjach: ¾ warzyw i ¼ owoców. Jednym z popularniejszych warzyw na polskich stołach jest sałata – bogata m.in. w foliany oraz inne składniki potrzebne do prawidłowego…

Marakuja – właściwości i zastosowanie

Wartościowe i zbilansowane odżywianie jest kluczem, by pozostać zdrowym i uchronić się przed wieloma chorobami. Już sam Hipokrates mawiał: „Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Ze względu na zwiększającą się świadomość żywieniową, coraz częściej na stołach pojawia się marakuja, zwana też męczennicą jadalną. Jest to owoc z rodzaju Passiflora, występujący w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Uprawia się ją m.in. w Ameryce Południowej, w Afryce Południowej, Azji oraz na Karaibach. Wyróżnia się jej…

Co to jest cykl miesiączkowy i jak obliczyć dni płodne?

W organizmie człowieka możemy zaobserwować wiele fizjologicznych rytmów, które warunkują nasze codzienne życie. Oczywiście na początku pomyślimy o biciu serca, czy o codziennym cyklu snu i czuwania. Jednak w ciele kobiety możemy wyróżnić jeszcze jeden, bardzo istotny rytm zwany cyklem miesiączkowym. Jego prawidłowy przebieg jest warunkowany przez skomplikowaną sieć wzajemnych oddziaływań wielu hormonów, których nawet najmniejsze zmiany mogą spowodować zaburzenia. Przebiegający prawidłowo cykl menstruacyjny…

Co to jest wazektomia i czy jest skuteczna?

Wazektomia jest jednym ze sposobów antykoncepcji dla mężczyzn, jednak wydaje się, że jest mało popularna. Wynika to z tego, że w społeczeństwie bardziej promowane są inne metody zapobiegania ciąży, zwłaszcza te stosowane przez kobiety, takie jak np. doustna antykoncepcja hormonalna. Ponadto jest stosunkowo mało źródeł odpowiadających na nurtujące pytania dotyczące wazektomii. Jest to zabieg, który jest ingerencją w ciało, więc w trakcie podejmowania decyzji o jej wykonaniu mężczyzna powinien dowiedzieć się jakimi…

Witamina b17 – zastosowanie, właściwości i dawkowanie

Witaminy dostępne są w aptece bez recepty. Ich różnorodność jest ogromna. W mediach społecznościowych preparaty witaminowe mają swoich zagorzałych fanów. Lekarze jednak nie zgadzają się z potrzebą suplementowania witamin bez wcześniejszych dokładnych badań. Czym jest witamina b17? Czy warto ją suplementować? Czy na pewno jest witaminą? Czy naukowcy w końcu znaleźli “lek na raka”? Czym jest witamina b17? Witamina b17, nazywana również amigdaliną jest związkiem chemicznym z grupy glikozydów cyjanogennych.…

Co to jest jarmuż? Właściwości zdrowotne i odżywcze

Jarmuż jest rośliną, która swoim wyglądem z pewnością przyciąga wzrok konsumenta. Długie, zielone i silnie pomarszczone liście wskazywać by mogły, że jest to jedynie okaz ozdobny. Do niedawna wykorzystywanie jarmużu w kuchni nie było aż tak rozpowszechniane, obecnie natomiast zauważyć można jego komercjalizację, wiążącą się z ekstensywnym wzrostem jego spożycia. Ze względu na walory smakowe tej rośliny o wiele częściej sięgali po nią mieszkańcy Skandynawii aniżeli Polski. Aktualnie nawet i Polacy coraz chętniej…

Suszona śliwka – właściwości i zastosowanie

Suszone śliwki stosowane są w polskiej kuchni od pokoleń. Stanowią dobry dodatek zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Oprócz swoich walorów kulinarnych owoce te stanowią dobre źródło błonnika pokarmowego i składników mineralnych, a ich regularne spożywanie wiązać się może z licznymi korzyściami zdrowotnymi. Suszone śliwki – właściwości Owoc ten w postaci suszonej został sklasyfikowany jako posiadający jedną z najwyższych zdolności pochłaniania rodników tlenowych wśród powszechnie…