Witamina b17 – zastosowanie, właściwości i dawkowanie

Witaminy dostępne są w aptece bez recepty. Ich różnorodność jest ogromna. W mediach społecznościowych preparaty witaminowe mają swoich zagorzałych fanów. Lekarze jednak nie zgadzają się z potrzebą suplementowania witamin bez wcześniejszych dokładnych badań. Czym jest witamina b17? Czy warto ją suplementować? Czy na pewno jest witaminą? Czy naukowcy w końcu znaleźli “lek na raka”?

Czym jest witamina b17?

Witamina b17, nazywana również amigdaliną jest związkiem chemicznym z grupy glikozydów cyjanogennych. Związek ten możemy głównie znaleźć w pestkach moreli, brzoskwini, w gorzkich migdałach oraz w korze dzikiej wiśni. Pod wpływem procesów rozkładu i trawienia amigdaliny w naszym organizmie, powstaje cyjanowodór. Substancja ta jest bezbarwna i lotna. Jest trującą cieczą o zapachu gorzkich migdałów.

Czy wiesz że: witamina b17 nazywana jest również amigdaliną?

Przyjęto nazywać amigdalinę witaminą b17, natomiast biorąc pod uwagę definicję, witaminą nie jest. Witaminy są substancjami, które są potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania i w większości są produkowane w naszym organizmie. Ich niedobór powoduje hipowitaminozę, która prowadzi do awitaminozy, a nadmiar danej witaminy powoduje hiperwitaminozę. Amigdalina nie jest witaminą. Nie jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i nie jest w nim produkowana.

Właściwości witaminy b17

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

W Internecie i na forach dla pacjentów można przeczytać o cudownych działaniach amigdaliny. Teorie mówią o zbawiennym działaniu tej substancji na komórki nowotworowe. Badania naukowe przeprowadzone przez wielu niezależnych naukowców pokazują, że amigdalina nie ma działań antynowotworowych. Co więcej nadmierne stosowanie tych suplementów może spowodować niewydolność wielonarządową. Cyjanowodór uwalniający się po spożyciu amigdaliny zaburza procesy zachodzące w naszym organizmie. Może się to objawiać nudnościami, wymiotami, bólami i zawrotami głowy, gorączką, splątaniem. W konsekwencji może doprowadzić do niewydolności nerek, wątroby, kwasicy metabolicznej, a nawet śmierci.

Występowanie witaminy b17

Naturalnie amigdalina występuje w pestkach moreli oraz brzoskwini. Możemy znaleźć ją również w gorzkich migdałach oraz białej koniczynie. O ile przyjmowanie amigdaliny w czystej postaci może powodować zatrucie, to jedzenie pestek nie powinno powodować takich konsekwencji. Badania pokazują, że nadmierne spożywanie pestek może powodować niestrawność. Różnica w działaniu uzależniona jest od występującego w pestkach błonnika. W tej formie amigdalina zostaje wydalona z organizmu w niezmienionej formie.

Zastosowanie witaminy b17

Nie ma żadnych badań wskazujących na potrzebę i korzyści z suplementowania witaminy b17. Przyjmowanie jej w trakcie leczenia onkologicznego może spowodować tylko zwiększenie ilości działań niepożądanych. Sprzedaż produktu w postaci suplementu jest zakazana przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Komisję Europejską, ze względu na duże ryzyko zatrucia cyjankami. Zatrucie może skutkować nawet śmiercią pacjenta. Prowadzone są badania nad stosowaniem amigdaliny w hamowaniu powstawania przerzutów, jednakże nadal badania są niejednoznaczne i przeprowadzane tylko w pierwszej fazie- in vitro (początkowy etap badania medycznego; etap ten przeprowadzany jest w warunkach laboratoryjnych, poza organizmem; dosłownie in vitro oznacza “w szkle”).

Dawkowanie witaminy b17

Żaden instytut badawczy nie potwierdził skuteczności witaminy b17 oraz nie ustalono bezpiecznej dawki terapeutycznej. Suplementowanie tej substancji może tylko spowodować niekorzystne skutki dla naszego organizmu. Należy ustrzegać się przed tak zwaną medycyną alternatywną, gdyż nie jest ona oparta na faktach i badaniach naukowych.

Zapamiętaj: Decyzję o włączeniu witamin do naszej diety powinien podjąć lekarz na podstawie badań laboratoryjnych. Przyjmowanie witamin i suplementów bez zgody i wiedzy lekarza może być niebezpieczne dla naszego zdrowia i życia.

Leczenie raka witaminą b17

Badania jednoznacznie wskazują, że amigdalina nie ma działań antynowotworowych. Nie przynosi również rezultatów jako działanie dodatkowe. Stosowanie jej jako dodatek może tylko spowodować nasilenie się działań niepożądanych leczenia antynowotworowego. Należy również uważać na jej interakcję z innymi lekami i suplementami, takimi jak duże dawki witaminy C. Te interakcję mogą powodować wystąpienie działań niepożądanych nawet przy stosowaniu amigdaliny w formie naturalnej, czyli pestek.

Jak pokazują badania naukowe, nie zawsze to co naturalne jest skuteczne. Lekarze stoją na straży zdrowia i życia pacjenta. Zrobią wszystko, aby uzdrowić swoich podopiecznych. Jednakże nasze działanie musi opierać się na faktach i badaniach. Stosowanie w ciemno, bez dowodów naukowych, substancji nawet pochodzących z owoców, może być bardzo szkodliwe. Jeżeli byłby dostępny “lek na raka” pacjenci na pewno mieliby do niego dostęp.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *