Suszona śliwka – właściwości i zastosowanie

Suszone śliwki stosowane są w polskiej kuchni od pokoleń. Stanowią dobry dodatek zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Oprócz swoich walorów kulinarnych owoce te stanowią dobre źródło błonnika pokarmowego i składników mineralnych, a ich regularne spożywanie wiązać się może z licznymi korzyściami zdrowotnymi.

Suszone śliwki – właściwości

Owoc ten w postaci suszonej został sklasyfikowany jako posiadający jedną z najwyższych zdolności pochłaniania rodników tlenowych wśród powszechnie spożywanych owoców i warzyw. Oznacza to, że jest w stanie unieczynnić szkodliwe związki odpowiedzialne m.in. za uszkodzenie naczyń krwionośnych, starzenie się skóry, a także całego organizmu. Dodatkowo mimo wysokiej zawartości cukrów prostych nie podnosi gwałtownie poziomu glukozy i insuliny we krwi. A ponadto dzięki wysokiej zawartości błonnika zapewnia większą sytość po posiłku. Suszone śliwki mogą być podawane z jogurtem i orzechami, co zapewnia niski ładunek glikemiczny – brak nadmiernego wzrostu poziomu glukozy po posiłku. Właściwości te będą zachowane tylko w przypadku śliwek nie dosładzany, dlatego wybierając się na zakupy, należy sprawdzać etykietę, czy produkt ten nie ma dodatku cukru. Owoce te mają także korzystny wpływ na przewód pokarmowy. Obecny w nich błonnik ułatwia wypróżnianie. Dodatkowo sorbitol, związek z grupy alkoholi cukrowych, ma działanie prebiotyczne. Oznacza to, że nie jest trawiony i staje się pokarmem dla żyjących w naszym jelicie grubym bakterii. Po spożyciu suszonych śliwek szczególnie obserwowany jest wzrost korzystnych dla nas bakterii z rodzaju Bifidobacterium.

Suszone śliwki – wartości odżywcze

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Owoce suszone charakteryzują się wysoką kalorycznością, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością. Jednocześnie proces suszenia sprawia, że składniki obecne w owocu są znacznie bardziej skoncentrowane. Suszone śliwki mają dużą ilość błonnika pokarmowego – 9,6 g/100 g, co odpowiada 36% zalecanego dziennego spożycia. Istotna jest też wysoka zawartość potasu, z jednocześnie niską ilością sodu, co sprawia, że produkt ten jest dobry dla osób z nadciśnieniem. Są także źródłem cennych witamin i składników mineralnych takich jak witamina K, mangan, miedź, witamina B6 i β-karoten.

Źródło: opracowanie własne na podstawie: H.Kunachowicz, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszawa 2017

Suszona śliwka – zastosowanie

Wysoka zawartość prozdrowotnych składników sprawia, że owoce te mogą stanowić element profilaktyki, jak i wspomagania leczenia wielu dolegliwości. Spożywanie suszonych śliwek korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Wynika to z wysokiej zawartości potasu, który reguluje skurcze mięśnia sercowego, a także obniża ciśnienie tętnicze. Włączając je do swojej diety zaopatrzymy organizm w polifenole, niezwykle istotne związki, które stanowią obronę przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi m.in. za uszkadzanie i zmniejszenie elastyczności naczyń krwionośnych. Obecność witaminy B6 również ma korzystne znaczenie dla pracy naszego serca. Uczestniczy ona w metabolizmie homocysteiny, której wysoki poziom zwiększa ryzyko chorób układu sercowego. Badania pokazują, że pomocne okazać się mogą dla kobiet w okresie menopauzy. Spożywanie suszonych śliwek zapobiega utracie masy kostnej i w konsekwencji osteoporozie, na którą narażone są kobiety w związku ze zmianą równowagi hormonalnej. Właściwości te wynikają z obecności manganu, boru, magnezu i witaminy K, które wspierają prawidłową mineralizację kośćca.

Suszona śliwka na zaparcia

Najbardziej powszechnym zastosowaniem suszonej śliwki jest wsparcie układu pokarmowego. Jedną z przyczyn występowanie zaparć i wiążących się z nimi nieprzyjemnych dolegliwości jest spożywanie niewystarczającej ilość błonnika. Zmienić można to, wprowadzając do swojej diety odpowiednią ilość warzyw, owoców produktów pełnoziarnistych, a także suszonych śliwek. Namoczone można spożywać na czczo lub dodawać do koktajli, owsianek czy dań mięsnych. Dzięki wysokiej zawartości błonnika przyspieszą prace jelit i ułatwią wypróżnianie. Warto zadbać o odpowiednią ilości płynów w ciągu dnia, bez których nie zaobserwujemy tych korzystnych właściwości, a nawet możemy pogorszyć sytuację.

Suszona śliwka dla niemowlaka

Po ukończeniu 5 miesiąca życia następuje rozszerzanie diety niemowlaka o nowe produkty. Jednym z nich może być suszona śliwka. W sklepach dostępne są gotowe słoiczki zawierające właśnie ten owoc, ale można także wykonać taki przecier samemu. Przegotowaną woda należy zalać śliwki i poczekać aż zmiękną. Następnie zmiksować na gładką masę. Pomocne może być to w przypadku występowania zaparć u dzieci.

Zapamiętaj: Najbardziej powszechnym zastosowaniem suszonej śliwki jest wsparcie układu pokarmowego.

W przypadku wprowadzania produktów stałych częstość wypróżnień może ulec zmianie. Dolegliwości wynikać mogą z niedojrzałości przewodu pokarmowego dziecka, które dopiero uczy się przyjmować pokarmy. Warto pamiętać także o odpowiednim nawodnieniu. W przypadku karmienia piersią wystarczy mleko matki, natomiast jeśli dziecko dostaje mleko modyfikowane, warto podawać dodatkowo wodę. Suszone śliwki jak najbardziej mogą znaleźć się w diecie niemowląt. Należy pamiętać jednak, aby nie podawać ich w zbyt dużej ilości i nie zapominać o płynach. W przeciwnym razie dojść może do wzdęć i bólów brzucha.

Czy wiesz że: suszone śliwki spożywane jako przekąska zapewniają większe uczucie sytości i niższe stężenie greliny – hormonu głodu?

Śliwki suszone w ciąży

Okres ciąży wiąże się z szeregiem zmian fizjologicznych, które przygotowują kobietę na rozwój dziecka. Niestety czasem towarzyszą temu nieprzyjemne dolegliwości. Należą do nich m.in. zaparcia, wynikające ze zwolnionej pracy przewodu pokarmowego. W związku z tym sięganie po suszone śliwki może być dobrym wyborem, ułatwiającym wypróżnianie. Dodatkowo w trakcie ciąży, aż o 50% wzrasta objętość krwi krążącej i w związku z tym wzrasta także zapotrzebowanie na żelazo. Suszone śliwki mimo niskiej jego zawartości mogą być pomocne w przypadku anemii. Witamina B6 bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, a miedź jest nie tylko niezbędna do przyswajania żelaza, ale także odpowiada za jego transport po organizmie.

Suszone śliwki są smaczne i dodatkowo działają prozdrowotnie, dlatego włączenie ich umiarkowanych ilości do swojego jadłospisu może przynieść liczne korzyści, zwłaszcza dla osób z zaparciami i problemami układu krążenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *