Suszona śliwka – właściwości i zastosowanie

Suszone śliwki stosowane są w polskiej kuchni od pokoleń. Stanowią dobry dodatek zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Oprócz swoich walorów kulinarnych owoce te stanowią dobre źródło błonnika pokarmowego i składników mineralnych, a ich regularne spożywanie wiązać się może z licznymi korzyściami zdrowotnymi.

Suszone śliwki – właściwości

Owoc ten w postaci suszonej został sklasyfikowany jako posiadający jedną z najwyższych zdolności pochłaniania rodników tlenowych wśród powszechnie spożywanych owoców i warzyw. Oznacza to, że jest w stanie unieczynnić szkodliwe związki odpowiedzialne m.in. za uszkodzenie naczyń krwionośnych, starzenie się skóry, a także całego organizmu. Dodatkowo mimo wysokiej zawartości cukrów prostych nie podnosi gwałtownie poziomu glukozy i insuliny we krwi. A ponadto dzięki wysokiej zawartości błonnika zapewnia większą sytość po posiłku. Suszone śliwki mogą być podawane z jogurtem i orzechami, co zapewnia niski ładunek glikemiczny – brak nadmiernego wzrostu poziomu glukozy po posiłku. Właściwości te będą zachowane tylko w przypadku śliwek nie dosładzany, dlatego wybierając się na zakupy, należy sprawdzać etykietę, czy produkt ten nie ma dodatku cukru. Owoce te mają także korzystny wpływ na przewód pokarmowy. Obecny w nich błonnik ułatwia wypróżnianie. Dodatkowo sorbitol, związek z grupy alkoholi cukrowych, ma działanie prebiotyczne. Oznacza to, że nie jest trawiony i staje się pokarmem dla żyjących w naszym jelicie grubym bakterii. Po spożyciu suszonych śliwek szczególnie obserwowany jest wzrost korzystnych dla nas bakterii z rodzaju Bifidobacterium.

Suszone śliwki – wartości odżywcze

Przydatne oraz przystępnie zaprezentowane informacje o tym, jak żyć zdrowo i dobrze się odżywiać.
Zapisuję się

Owoce suszone charakteryzują się wysoką kalorycznością, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością. Jednocześnie proces suszenia sprawia, że składniki obecne w owocu są znacznie bardziej skoncentrowane. Suszone śliwki mają dużą ilość błonnika pokarmowego – 9,6 g/100 g, co odpowiada 36% zalecanego dziennego spożycia. Istotna jest też wysoka zawartość potasu, z jednocześnie niską ilością sodu, co sprawia, że produkt ten jest dobry dla osób z nadciśnieniem. Są także źródłem cennych witamin i składników mineralnych takich jak witamina K, mangan, miedź, witamina B6 i β-karoten.

Źródło: opracowanie własne na podstawie: H.Kunachowicz, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszawa 2017

Suszona śliwka – zastosowanie

Wysoka zawartość prozdrowotnych składników sprawia, że owoce te mogą stanowić element profilaktyki, jak i wspomagania leczenia wielu dolegliwości. Spożywanie suszonych śliwek korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Wynika to z wysokiej zawartości potasu, który reguluje skurcze mięśnia sercowego, a także obniża ciśnienie tętnicze. Włączając je do swojej diety zaopatrzymy organizm w polifenole, niezwykle istotne związki, które stanowią obronę przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi m.in. za uszkadzanie i zmniejszenie elastyczności naczyń krwionośnych. Obecność witaminy B6 również ma korzystne znaczenie dla pracy naszego serca. Uczestniczy ona w metabolizmie homocysteiny, której wysoki poziom zwiększa ryzyko chorób układu sercowego. Badania pokazują, że pomocne okazać się mogą dla kobiet w okresie menopauzy. Spożywanie suszonych śliwek zapobiega utracie masy kostnej i w konsekwencji osteoporozie, na którą narażone są kobiety w związku ze zmianą równowagi hormonalnej. Właściwości te wynikają z obecności manganu, boru, magnezu i witaminy K, które wspierają prawidłową mineralizację kośćca.

Suszona śliwka na zaparcia

System rezerwacji wizyt online dla małej firmy.
Testuj 30 dni za darmo!

Najbardziej powszechnym zastosowaniem suszonej śliwki jest wsparcie układu pokarmowego. Jedną z przyczyn występowanie zaparć i wiążących się z nimi nieprzyjemnych dolegliwości jest spożywanie niewystarczającej ilość błonnika. Zmienić można to, wprowadzając do swojej diety odpowiednią ilość warzyw, owoców produktów pełnoziarnistych, a także suszonych śliwek. Namoczone można spożywać na czczo lub dodawać do koktajli, owsianek czy dań mięsnych. Dzięki wysokiej zawartości błonnika przyspieszą prace jelit i ułatwią wypróżnianie. Warto zadbać o odpowiednią ilości płynów w ciągu dnia, bez których nie zaobserwujemy tych korzystnych właściwości, a nawet możemy pogorszyć sytuację.

Suszona śliwka dla niemowlaka

Po ukończeniu 5 miesiąca życia następuje rozszerzanie diety niemowlaka o nowe produkty. Jednym z nich może być suszona śliwka. W sklepach dostępne są gotowe słoiczki zawierające właśnie ten owoc, ale można także wykonać taki przecier samemu. Przegotowaną woda należy zalać śliwki i poczekać aż zmiękną. Następnie zmiksować na gładką masę. Pomocne może być to w przypadku występowania zaparć u dzieci.

Zapamiętaj: Najbardziej powszechnym zastosowaniem suszonej śliwki jest wsparcie układu pokarmowego.

W przypadku wprowadzania produktów stałych częstość wypróżnień może ulec zmianie. Dolegliwości wynikać mogą z niedojrzałości przewodu pokarmowego dziecka, które dopiero uczy się przyjmować pokarmy. Warto pamiętać także o odpowiednim nawodnieniu. W przypadku karmienia piersią wystarczy mleko matki, natomiast jeśli dziecko dostaje mleko modyfikowane, warto podawać dodatkowo wodę. Suszone śliwki jak najbardziej mogą znaleźć się w diecie niemowląt. Należy pamiętać jednak, aby nie podawać ich w zbyt dużej ilości i nie zapominać o płynach. W przeciwnym razie dojść może do wzdęć i bólów brzucha.

Czy wiesz że: suszone śliwki spożywane jako przekąska zapewniają większe uczucie sytości i niższe stężenie greliny – hormonu głodu?

Śliwki suszone w ciąży

Okres ciąży wiąże się z szeregiem zmian fizjologicznych, które przygotowują kobietę na rozwój dziecka. Niestety czasem towarzyszą temu nieprzyjemne dolegliwości. Należą do nich m.in. zaparcia, wynikające ze zwolnionej pracy przewodu pokarmowego. W związku z tym sięganie po suszone śliwki może być dobrym wyborem, ułatwiającym wypróżnianie. Dodatkowo w trakcie ciąży, aż o 50% wzrasta objętość krwi krążącej i w związku z tym wzrasta także zapotrzebowanie na żelazo. Suszone śliwki mimo niskiej jego zawartości mogą być pomocne w przypadku anemii. Witamina B6 bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, a miedź jest nie tylko niezbędna do przyswajania żelaza, ale także odpowiada za jego transport po organizmie.

Suszone śliwki są smaczne i dodatkowo działają prozdrowotnie, dlatego włączenie ich umiarkowanych ilości do swojego jadłospisu może przynieść liczne korzyści, zwłaszcza dla osób z zaparciami i problemami układu krążenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *