Dieta w SIBO – co jeść, a czego unikać? Przykładowy jadłospis

SIBO to przerost bakteryjny jelita cienkiego. Jest to zaburzenie żołądkowo- jelitowe dotykające ludzi na całym świecie. Charakteryzuje się przerostem bakterii w jelicie cienkim, które zwykle występują w okrężnicy. Kolonizacji bakteryjnej zapobiegają mechanizmy takie jak: kwaśny sok żołądkowy, enzymy trzustkowe, żółć, zastawka krętniczo- kątnicza oraz perystaltyka jelit. Objawy rozrostu bakteryjnego nie są specyficzne i obejmują: biegunkę, wzdęcia, uczucie pełności w żołądku, zmniejszenie masy ciała, gazy, zespół złego wchłaniania, niedokrwistość oraz niedobory (głównie witaminy B12 i żelaza). SIBO diagnozuje się za pomocą testu oddechowego z glukozą lub laktulozą oraz leczy antybiotykami i odpowiednią dietą.

Co to jest dieta w SIBO?

Dieta w SIBO ma za zadanie zmniejszyć dokuczliwe objawy oraz poprawić jakość życia chorego. Najczęściej zalecanym sposobem odżywiania w przeroście bakteryjnym jest dieta FODMAP. Jest to dieta o małej zawartości fermentujących di-, oligo-, monosacharydów oraz polioli. Są to węglowodany, które mają wysokie ciśnienie osmotyczne, łatwo fermentują w przewodzie pokarmowym oraz są słabo wchłaniane. Do tych cukrów zalicza się: fruktany, fruktozę, laktozę, galaktany oraz alkohole cukrowe (mannitol, sorbitol, ksylitol). Dieta zawierająca duże ilości powyższych substancji może skutkować podrażnieniem jelit, wzdęciami, gazami oraz nieprawidłowym trawieniem.

Grupa produktówMała ilość FODMAP
Warzywamarchew, ogórki, papryka, seler, pomidory, bakłażan, kukurydza, bataty, szczypiorek, dynia, sałata
Owocekiwi, banany, mandary ki, cytryny, borówki, truskawki, ananas, grapefruity, winogrona
Mleko i jego przetworysery żółte, mozzarella, ser camembert i brie, mleko migdałowe i ryżowe, margaryna, masło orzechowe i zwykłe masło
Produkty zbożowepieczywo bez glutenu, chleb orkiszowy na zakwasie, płatki ryżowe i owsiane, mąka owsiana, ryż, makaron bez glutenu
Źródło białkamięso, jaja, ryby, tofu
Orzechy i nasionamigdały, orzechy włoskie, pekan, pini, pestki dyni i słonecznika, sezam
Innecukier stołowy, stewia, aspartam i syrop klonowy

Jakie znaczenie ma żywienie w SIBO?

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Odpowiednie odżywianie jest kluczowe w przeroście bakteryjnym jelita cienkiego. Nieprawidłowy dobór produktów oraz żywność zasobna w łatwo fermentujące węglowodany będzie nasilać objawy SIBO. Żywność bogata w FODMAP dostaje się do jelit w niezmienionej formie i prowadzi do gromadzenia płynów w ich świetle. Dzieje się tak w wyniku wysokiego ciśnienia osmotycznego, co prowadzi do przyspieszenia perystaltyki (ruchu) jelit. Po przedostaniu się do jelita grubego, następuje fermentacja bakteryjna i uwolnienie dużych ilości dwutlenku węgla, metanu, siarkowodoru i wodoru. Te procesy skutkują wystąpieniem dokuczliwych objawów SIBO, takich jak: wzdęcia, gazy, przelewania w jamie brzusznej, zaparcia lub biegunki.

Czy wiesz że: odpowiednio dobrane szczepy probiotyczne mogą skutecznie wspomóc farmakologiczne i dietetyczne leczenie SIBO?

Co jeść przy SIBO?

Dieta FODMAP nie jest sposobem odżywiania, który może być stosowany do końca życia. Składa się ona z dwóch etapów. W pierwszej fazie należy wyeliminować produkty bogate w FODMAP na okres 6-8 tygodni. Po tym czasie, przechodzi się do drugiego etapu, który polega na stopniowym wprowadzaniu produktów zasobnych w FODMAP. W tej fazie (trwającej 8-12 tygodni) kluczowe jest obserwowanie osobniczych reakcji na wprowadzone pokarmy. Po tym czasie należy dostosować dietę do występujących dolegliwości i na stałe ograniczyć lub wykluczyć produkty je nasilające. Najlepiej zrobić to pod okiem lekarza i dietetyka. W poniższej tabeli przedstawiono produkty o małej zawartości łatwo fermentujących węglowodanów, które należy spożywać cierpiąc na SIBO.

Zapamiętaj: Dieta FODMAP jest również stosowana w leczeniu zespołu jelita drażliwego (IBS).

Czego unikać przy SIBO?

W SIBO bardzo ważne jest, aby unikać żywności bogatej w łatwo fermentujące węglowodany. Są one wyszczególnione w poniższej tabeli.

Grupa produktówDuża ilość FODMAP
Warzywacebula, karczochy, szparagi, kalafior, czosnek, kapusta, grzyby, por, zielony groszek, koper włoski, brukselka
Owocegruszka, jabłko, mango, brzoskwinia, arbuz, nektarynka, śliwki, morele, owoce suszone
Mleko i jego przetworytwaróg, ricotta, mascarpone, jogurty, maślanka, mleko, bita i kwaśna śmietana, mleko sojowe
Produkty zbożoweprodukty z pszenicy i żyta, płatki śniadaniowe pszenne, makaron i pieczywo pszenne
Źródła białkarośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca, soja, fasola)
Orzechy i nasionapistacje i orzechy nerkowca
Innemiód, syrop glukozowo-fruktozowy i syrop z agawy, słodziki (mannitol, sorbitol, ksylitol)

Bardzo istotne jest, aby dokładnie sprawdzać skład kupowanych produktów. Bardzo często są one zasobne w substancje nasilające objawy SIBO, takie jak: sorbitol, mannitol, maltitiol, ksylitol, laktozę czy syrop glukozowo- fruktozowy. Jest to szczególnie ważne, bo nawet niewielkie ilości niewskazanych produktów mogą spowodować nasilenie dolegliwości.

Przykładowy jadłospis diety w SIBO

  • Śniadanie
    Chleb orkiszowy na zakwasie z masłem, polędwicą z indyka, sałatą, pomidorem i ogórkiem
  • II śniadanie
    Płatki owsiane z mlekiem migdałowym z borówkami, truskawkami i dodatkiem masła orzechowego i syropu klonowego
  • Obiad
    Zupa pomidorowa z ryżem i pestkami dyni
    Bataty faszerowane mielonym mięsem z indyka/ kurczaka z dodatkiem mozzarelli
    Surówka z marchewki
  • Podwieczorek
    Koktajl z mlekiem ryżowym, bananem, kiwi i orzechami włoskimi
  • Kolacja
    Jajecznica smażona na małej ilości masła z dodatkiem papryki i szczypiorku
    Chleb orkiszowy lub owsiany

Odżywianie w SIBO jest niezwykle istotne i bardzo pomocne przy odpowiedniej antybiotykoterapii. Dzięki ograniczeniu produktów bogatych w FODMAP można zmniejszyć dolegliwości i poprawić jakość życia chorego. Warto również skonsultować się z lekarzem pod kątem odpowiedniej probiotykoterapii po zakończeniu leczenia antybiotykami. Pozwoli to przywrócić i zadbać o odpowiednią mikroflorę jelit, a co się z tym wiąże, poprawić kondycję całego organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *