Nasza codzienna dieta powinna być bogata w mleko i produkty mleczne, które są dobrym źródłem zarówno białka jak i wapnia. Dzienne zapotrzebowanie na wapń dla dorosłego człowieka wynosi 1000 mg. Jest on ważny nie tylko dla mocnych kości i zębów, dba także o prawidłową akcję serca, wpływa na kurczliwość mięśni, a także bierze udział w przewodzeniu bodżców nerwowym. Niedobór wapnia może skutkować zwiększoną demineralizację kości czyli ich większą łamliwością (co w konsekwencji sprzyja osteoporozie, zwłaszcza u kobiet) jak również wywołuje szereg objawów ubocznych: m.in mrowienie warg czy języka i skurcze mięśni. Czy w związku z powyższym dieta jogurtowa ma sens? Czy oprócz pokrytego zapotrzebowania na wapń może przynieść także inne pozytywne efekty?
Co to jest dieta jogurtowa?

Chcesz się zdrowo odżywiać?Umów się na konsultację z dietetykiem >
Dieta jogurtowa to dwutygodniowa dieta odchudzająca oparta na jogurcie i produktach mlecznych. Jest rodzajem diety jednoskładnikowej, gdzie żywienie oparte jest na jednym podstawowym produkcie i uzupełniane innymi. Jest stosowana w celu redukcji masy ciała, efekty są obiecujące: do 3 kg w tydzień plus dodatkowo uczucie lekkości i oczyszczenia.
Zasady diety jogurtowej

Produkty z kuchni Św. Hildegardy w konkurencyjnych cenach !Kliknij i sprawdź teraz >
Dieta trwa 14 dni. Podczas jej trwania spożywamy duże ilości produktów mlecznych, w tym jogurt naturalny, kefir oraz twaróg. Uzupełniamy je świeżymi owocami, warzywami, chudym mięsem i rybami oraz pieczywem. Dozwolone są także jogurty owocowe. Spożywamy 3 główne posiłki, które możemy uzupełnić dwoma przekąskami. Średnia kaloryczność diety wynosi 1200 kcal. W czasie stosowania diety ważne jest wypijanie odpowiedniej ilości wody, minimum 1,5 litra dziennie.
Produktami zakazanymi w diecie jest czerwone mięso i tłuste ryby oraz produkty wysoko przetworzone, fast foody oraz słodycze.
Jakie jogurty na odchudzanie?

Szczoteczki (elektryczne i soniczne), akcesoria - szeroka oferta, konkurencyjne ceny.Kliknij i sprawdź dzisiejsze promocje >
Czy wiesz że: Jogurt naturalny ma średnio 170 mg wapnia w 100 g, co oznacza, że do pokrycia dziennego zapotrzebowania potrzeba zjeść ponad 0,5 kg.
Jogurt jest produktem otrzymywanym z mleka pasteryzowanego za pomocą fermentacji mlekowej. Dzięki temu zawiera mikroorganizmy, takie jak: Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, które wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka. Dbają o prawidłową mikroflorę jelit a co za tym idzie wspomagają utrzymanie odporności. Podczas fermentacji częściowo rozkłada się laktoza, dlatego jogurty mogą być spożywane także przez osoby z nietolerancją laktozy.
Podział jogurtów

Jak zwiększyć sprzedaż w swoim sklepie z wyszukiwarki Google?Bezpłatna konsultacja >
- Ze względu na smak: naturalne i owocowe
- Ze względu na konsystencje: płynne i gęste
- Pełnotłuste i odtłuszczone
Jogurty naturalne sporządzone są wyłącznie z mleka i mają lekko kwaśny smak. Natomiast do jogurtów owocowych dodaje się wsad owocowy, który często wzbogacany jest cukrem i sztucznymi dodatkami. Dlatego przy odchudzaniu najlepiej wybierać jogurty naturalne, o prostym składzie: mleko i żywe kultury bakterii.
Porównanie jogurtu naturalnego i jogurtu owocowego

Idealny system rezerwacji wizyt online?Sprawdź Reservante - teraz 30 dni za darmo >
Na 100 g | Jogurt naturalny | Jogurt owocowy |
---|
Kaloryczność | 60 kcal | 89 kcal |
Białko (g) | 4,3 | 3,5 |
Tłuszcze (g) | 2 | 2,7 |
Węglowodany (g) | 6,2 | 11,6 |
W tym cukry (g) | 1 | 11 |
Wapń (mg | 170 | 134 |
Przykładowy jadłospis diety jogurtowej
Śniadanie
150 ml jogurtu naturalnego z musli + jabłko
Obiad
2 ugotowane ziemniaki, ryba gotowana na parze, gotowany kalafior + 150 ml jogurtu naturalnego
Przekąska: 100 g twarogu wymieszanego z jogurtem owocowym
Kolacja
Sałatka z gotowanego jajka, pomidorów, papryki. Grahamka posmarowana margaryną + 100 ml jogurtu z czosnkiem i natką pietruszki
Wady diety jogurtowej
Niestety dieta nie jest idealna, można dostrzec także kilka słabych stron:
- Pod koniec dieta może stać się monotonna;
- Zbyt duża ilość spożywanego nabiału, ograniczenie roślinnych źródeł białka, chociażby nasion roślin strączkowych; Zbyt duża ilość białka zwierzęcego w diecie może powodować większą ilość wydalanych związków azotowych, co w konsekwencji może nadmiernie obciążać nerki i wątrobę. Może również niekorzystne zwiększyć się proporcja białka zwierzęcego w stosunku do białka roślinnego.
- Zbyt mała podaż błonnika.
Efekty diety jogurtowej
Dieta obiecuje szybkie efekty i utratę do 6 kg w ciągu 14 dni. Jeśli będziemy rozsądnie wychodzić z diety, a po jej zakończeniu nie rzucimy się na jedzenie możemy uniknąć efektu jo-jo. Pozatym dieta może wpłynąć na lepsze samopoczucie i uczucie “lekkości”. Jogurty bogate w żywe kultury bakterii mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowych warunków w jelitach i naturalnie wspomóc odporność.
Dieta przy dłuższym stosowaniu może wydawać się monotonna. Nie sprawdzi się u osób, które nie przepadają za nabiałem, który jest podstawą jadłospisu. Prawidłowo ułożona dieta może być jednak pomocna, kiedy chcemy poczuć się lekko i dopiero zaczynamy odchudzanie.
Dodaj komentarz