Co to jest i na czym polega dieta jogurtowa? Przykładowy jadłospis diety jogurtowej.

Nasza codzienna dieta powinna być bogata w mleko i produkty mleczne, które są dobrym źródłem zarówno białka jak i wapnia. Dzienne zapotrzebowanie na wapń dla dorosłego człowieka wynosi 1000 mg. Jest on ważny nie tylko dla mocnych kości i zębów, dba także o prawidłową akcję serca, wpływa na kurczliwość mięśni, a także bierze udział w przewodzeniu bodżców nerwowym. Niedobór wapnia może skutkować zwiększoną demineralizację kości czyli ich większą łamliwością (co w konsekwencji sprzyja osteoporozie, zwłaszcza u kobiet) jak również wywołuje szereg objawów ubocznych: m.in mrowienie warg czy języka i skurcze mięśni. Czy w związku z powyższym dieta jogurtowa ma sens? Czy oprócz pokrytego zapotrzebowania na wapń może przynieść także inne pozytywne efekty?

Co to jest dieta jogurtowa?

Dieta jogurtowa to dwutygodniowa dieta odchudzająca oparta na jogurcie i produktach mlecznych. Jest rodzajem diety jednoskładnikowej, gdzie żywienie oparte jest na jednym podstawowym produkcie i uzupełniane innymi. Jest stosowana w celu redukcji masy ciała, efekty są obiecujące: do 3 kg w tydzień plus dodatkowo uczucie lekkości i oczyszczenia.

Zasady diety jogurtowej

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Dieta trwa 14 dni. Podczas jej trwania spożywamy duże ilości produktów mlecznych, w tym jogurt naturalny, kefir oraz twaróg. Uzupełniamy je świeżymi owocami, warzywami, chudym mięsem i rybami oraz pieczywem. Dozwolone są także jogurty owocowe. Spożywamy 3 główne posiłki, które możemy uzupełnić dwoma przekąskami. Średnia kaloryczność diety wynosi 1200 kcal. W czasie stosowania diety ważne jest wypijanie odpowiedniej ilości wody, minimum 1,5 litra dziennie.

Produktami zakazanymi w diecie jest czerwone mięso i tłuste ryby oraz produkty wysoko przetworzone, fast foody oraz słodycze.

Jakie jogurty na odchudzanie?

Czy wiesz że: Jogurt naturalny ma średnio 170 mg wapnia w 100 g, co oznacza, że do pokrycia dziennego zapotrzebowania potrzeba zjeść ponad 0,5 kg.

Jogurt jest produktem otrzymywanym z mleka pasteryzowanego za pomocą fermentacji mlekowej. Dzięki temu zawiera mikroorganizmy, takie jak: Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, które wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka. Dbają o prawidłową mikroflorę jelit a co za tym idzie wspomagają utrzymanie odporności. Podczas fermentacji częściowo rozkłada się laktoza, dlatego jogurty mogą być spożywane także przez osoby z nietolerancją laktozy.

Podział jogurtów

  • Ze względu na smak: naturalne i owocowe
  • Ze względu na konsystencje: płynne i gęste
  • Pełnotłuste i odtłuszczone

Jogurty naturalne sporządzone są wyłącznie z mleka i mają lekko kwaśny smak. Natomiast do jogurtów owocowych dodaje się wsad owocowy, który często wzbogacany jest cukrem i sztucznymi dodatkami. Dlatego przy odchudzaniu najlepiej wybierać jogurty naturalne, o prostym składzie: mleko i żywe kultury bakterii.

Porównanie jogurtu naturalnego i jogurtu owocowego

Na 100 gJogurt naturalnyJogurt owocowy
Kaloryczność60 kcal89 kcal
Białko (g)4,33,5
Tłuszcze (g)22,7
Węglowodany (g)6,211,6
W tym cukry (g)111
Wapń (mg170134

Przykładowy jadłospis diety jogurtowej

Śniadanie
150 ml jogurtu naturalnego z musli + jabłko

Obiad
2 ugotowane ziemniaki, ryba gotowana na parze, gotowany kalafior + 150 ml jogurtu naturalnego
Przekąska: 100 g twarogu wymieszanego z jogurtem owocowym

Kolacja
Sałatka z gotowanego jajka, pomidorów, papryki. Grahamka posmarowana margaryną + 100 ml jogurtu z czosnkiem i natką pietruszki

Wady diety jogurtowej

Niestety dieta nie jest idealna, można dostrzec także kilka słabych stron:

  • Pod koniec dieta może stać się monotonna;
  • Zbyt duża ilość spożywanego nabiału, ograniczenie roślinnych źródeł białka, chociażby nasion roślin strączkowych; Zbyt duża ilość białka zwierzęcego w diecie może powodować większą ilość wydalanych związków azotowych, co w konsekwencji może nadmiernie obciążać nerki i wątrobę. Może również niekorzystne zwiększyć się proporcja białka zwierzęcego w stosunku do białka roślinnego.
  • Zbyt mała podaż błonnika.

Efekty diety jogurtowej

Dieta obiecuje szybkie efekty i utratę do 6 kg w ciągu 14 dni. Jeśli będziemy rozsądnie wychodzić z diety, a po jej zakończeniu nie rzucimy się na jedzenie możemy uniknąć efektu jo-jo. Pozatym dieta może wpłynąć na lepsze samopoczucie i uczucie “lekkości”. Jogurty bogate w żywe kultury bakterii mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowych warunków w jelitach i naturalnie wspomóc odporność.

Dieta przy dłuższym stosowaniu może wydawać się monotonna. Nie sprawdzi się u osób, które nie przepadają za nabiałem, który jest podstawą jadłospisu. Prawidłowo ułożona dieta może być jednak pomocna, kiedy chcemy poczuć się lekko i dopiero zaczynamy odchudzanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *