Czerwona herbata – właściwości i zastosowanie

Herbata jest bez wątpienia jednym z ulubionych gorących napojów Polaków. Mimo, że większość z nas wybiera klasyczną, czarną herbatę, to coraz popularniejsza staje się herbata czerwona. Jakie są jej właściwości i co warto wiedzieć na jej temat?

Czym jest czerwona herbata?

Słowo herbata przypisane jest naparowi z liści rośliny z rodzaju Camellia. W zależność od procesu fermentacji (rozkładu przy udziale organizmów żywych), herbata występuje w trzech podstawowych rodzajach. Czarna herbata poddawana jest pełnej fermentacji, czerwona – częściowej, zaś zielona herbata w ogóle nie jest poddawana temu procesowi technologicznemu. Czerwona herbata stanowi około 5% światowej produkcji herbaty (dla porównania – czarna stanowi 75%, zaś zielona 20%). Czerwona herbata pochodzi głównie z Chin oraz z Tajwanu.

Właściwości czerwonej herbaty

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Z medycznego punktu widzenia, ważną cechą herbat jest zawartość polifenoli. Polifenole to związki o działaniu antyoksydacyjnym, co znaczy, że neutralizują one wolne rodniki tlenowe w organizmie, które to odpowiadają za procesy starzenia. Co więcej, polifenole mają działanie przeciwzapalne. Polifenole obecnie w herbatach wspomagają również układ odpornościowy organizmu poprzez działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe.

Czy wiesz że: szczególnie znana jest czerwona herbata Pu-erh, która pochodzi z Chin i można ją przechowywać nawet 50 lat?

Pod względem ilościowych, najwięcej polifenoli znajdziemy w herbacie zielonej, mniej w czerwonej, a najmniej w czarnej. Wynika to z fermentacji i utleniania, którym poddawana jest herbata podczas produkcji. W czerwonej herbacie występuje więc pośrednia ilość polifenoli. Istnieją badania, które mówią o pozytywnym wpływie picia czerwonej i zielonej herbaty na ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych (np. choroby Parkinsona – schorzenie to należy do schorzeń neurologicznych i objawia się przede wszystkim drżeniem, spowolnieniem ruchów oraz sztywnością mięśniową). Jednak nadal potrzeba więcej badań, by jasno udokumentować to powiązanie.

Czerwona herbata – zastosowanie

Ze względu na zawartość polifenoli, czerwona herbata jest polecana osobom, które pragną zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo – naczyniowych, ponieważ polifenole hamują rozwój miażdżycy naczyń. Należy mieć jednak świadomość, że pod tym względem lepszym profilem działania charakteryzuje się zielona herbata. Jednak jeśli gustujemy w czerwonym naparze, to zdecydowanie możemy go pić w tymże celu. Czerwona herbata zawiera również kofeinę, dzięki czemu ma działanie pobudzające. Jeśli wolimy herbatę, niż kawę, to możemy z powodzeniem zastosować czerwoną herbatę w celach pobudzających, podczas nauki i pracy. Jednak najwięcej kofeiny znajdziemy w herbacie czarnej, mniejsze ilości zawiera herbata zielona i czerwona.

Czerwona herbata w ciąży

Herbata zawiera w sobie kofeinę, dlatego w trakcie ciąży powinniśmy uważać na nadmierne spożywanie zarówno kawy, jak i herbaty. Zaleca się, aby nie przekraczać spożycia 2 filiżanek herbaty (zielonej, czerwonej, czy czarnej). Ze względu na niekorzystne działanie kofeiny na rozwijający się płód, kobietom w ciąży zaleca się ograniczenie produktów zawierających kofeinę do 200‒300 mg na dobę – jest to dawka zawarta w 2-3 filiżankach kawy. Przekroczenie tego poziomu może powodować u płodu między innymi zaburzenia rytmu serca i odwodnienie (kofeina działa moczopędnie).

Czerwona herbata a odchudzanie

Czerwona herbata zawiera w sobie polifenole nazywane katechinami. Katechiny to związki, które ograniczają wchłanianie tłuszczów w przewodzie pokarmowym człowieka. Podobne właściwości posiada znajdująca się w herbacie kofeina. Należy mieć świadomość, że nie ma badań, które jasno potwierdziłyby pozytywny wpływ czerwonej herbaty na utratę masy ciała. Co więcej, więcej katechin znajduje się w zielonej herbacie, dlatego jeśli myślimy nad wykorzystaniem herbaty w celach odchudzania, to warto wybrać herbatę zieloną. Czerwona herbata pobudza wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu usprawnia procesy trawienia pokarmu i zapobiega uczuciu ciężkości po jedzeniu.

Czy czerwona herbata jest zdrowa?

Herbaty, zarówno zielona, czerwona, jak i czarna należą do zdrowych napojów, dzięki zawartości polifenoli. Związki te szczególnie korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy i hamują rozwój miażdżycy naczyń tętniczych. Dzięki ograniczaniu rozwoju miażdżycy tętnic, czerwona herbata zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Czerwona herbata, dzięki zawartości polifenoli neutralizuje wolne rodniki tlenowe, odpowiedzialne za procesy starzenia w organizmie. Należy mieć jednak świadomość, że herbata czarna i zielona mają większe zdolności antyoksydacyjne, niż herbata czerwona.

Czerwona herbata – przeciwwskazania

Herbaty są ogólnie bezpiecznymi napojami. Mimo wielu zalet, z jakimi wiąże się picie czerwonej herbaty istnieją także przeciwwskazania do jej spożywania w większych ilościach.

Zapamiętaj: Ze względu na zawartość polifenoli, czerwona herbata jest polecana osobom, które pragną zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo - naczyniowych, ponieważ polifenole hamują rozwój miażdżycy naczyń.

Znajdujące się w herbacie (nie tylko czerwonej) polifenole wiążą żelazo i zmniejszają jego wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Dlatego właśnie osoby z anemią (obniżeniem stężenia hemoglobiny we krwi, niedokrwistością) powinny unikać picia jakiejkolwiek herbaty wraz z posiłkami. Co więcej, należy mieć na uwadze fakt, że w większym stopniu wiąże żelazo herbata czarna, niż czerwona, czy zielona. W odniesieniu do herbaty czarnej – maksymalnie powinno się spożywać 8 filiżanek dziennie. Największe zdolności do wiązania żelaza ma właśnie herbata czarna.

Herbata może nam dostarczyć nie tylko doznań smakowych, ale również pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Warto spróbować czerwonej herbaty, bo być może właśnie ten rodzaj tego gorącego naparu trafi w nasze gusta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *