[responsive_menu]

Czy w ciąży można pić kawę? Po jaką kawę mogą sięgać ciężarne kobiety?

Kawa z mlekiem, kawa zbożowa, a może kawa z ekspresu? Którą wybrać będąc w ciąży tak, aby nie zaszkodzić dziecku? Warto zastanowić się nad rodzajem spożywanej kawy oraz nad metodą jej przyrządzania, jeśli spodziewamy się potomstwa, w końcu zdrowie malucha to priorytet dla każdej przyszłej mamy.

Czy w ciąży można pić kawę?

System rezerwacji wizyt online dla Twojego gabinetu, salonu, klubuTestuj przez 30 dni !

Na wstępie warto zatrzymać się nad tym czym jest kawa i jakie składniki w niej zawarte powodują, że mamy obawy, co do spożywania kawy w ciąży. Kawa to napój uzyskiwany przez palenie, zmielenie lub liofilizację ziaren kawowca. Głównym składnikiem zawartym w kawie jest kofeina. To alkaloid, który jest naturalnym składnikiem  niektórych surowców roślinnych np. ziaren kakaowca. Mimo jej naturalnego pochodzenia, kofeina jest składnikiem, który w nadmiernej ilości wpływa negatywnie na matkę oraz na płód [1]. Jest to związane m.in. z metabolizmem kofeiny, który u kobiet w ciąży jest 2–3 krotnie dłuższy [2]. Kofeina spożywana w nadmiernej ilości w ciąży przede wszystkim powoduje u kobiet wzrost tętna, wzmożone wydalanie moczu, a nawet nerwowość. Ponadto wpływa na zwiększone ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu czy niskiej masy urodzeniowej dziecka.

Zapamiętaj:

Zdaniem większości lekarzy 2 filiżanki kawy dziennie to bezpieczna dawka kofeiny dla kobiet w ciąży.

Kawa w ciąży – skutki (według wybranych badań

Produkty orkiszowe, bezglutenowe, bezlaktazowe, przyprawyZnajdź coś dla siebie
  • Ryzyko poronienia: stwierdza się, że ryzyko poronienia jest odpowiednio proporcjonalne do dziennej podaży kofeiny. Ryzyko to rośnie o 0,22 na każde 100 mg spożytej kofeiny [3]. Ponadto spożycie kofeiny powyżej 10 mg we wczesnej ciąży powoduje znaczne ryzyko poronienia wśród kobiet niepalących [4].
  • Przedwczesny poród: ryzyko porodu przedwczesnego obserwuje się u kobiet, których spożycie kofeiny przekracza 600 mg na dobę, bądź też u kobiet palących ze spożyciem kofeiny powyżej 400 mg/dobę [5].
  • Niska masa urodzeniowa: spożywanie ponad 200 mg kofeiny dziennie powoduje obniżenie masy ciała noworodka o 60g [6]. Stwierdzono również, że podaż kofeiny w ilości 100 mg/dobę powoduje zmniejszenie masy ciała noworodka o 28g [7].

Jaką kawę pić w ciąży?

Szczoteczki (elektryczne i soniczne), akcesoria. Szeroka oferta, konkurencyjne ceny.Wybierz coś dla siebie !

Obecnie na polskim rynku jest pięć gatunków kawy, z których dwie pierwsze pozycje to najbardziej znane i wykorzystywane do przetwórstwa. Są to: Arabica, Robusta, Kopi Luwak, Arabusta, Liberica [8].

Natomiast kawa może występować w różnych formach:

  • rozpuszczalna – uzyskiwana poprzez liofilizację lub suszenie przez rozpylanie,
  • smakowa – poddana przemysłowemu aromatyzowaniu,
  • bezkofeinowa – otrzymywana przez dekofeinizację, czyli pozbawienie ziaren kakaowca kofeiny,
  • zielona – ziarnista, gdzie ziarna nie poddane są paleniu,
  • palona – ziarnista, otrzymywana z palonych ziaren.

Poniżej przedstawiono zawartość kofeiny w mg w przeliczeniu na jedną filiżankę (180 ml), szklankę (200 ml). Wynika z tego, że im większa ingerencja przemysłowa, tym zawartość kofeiny ulega zmniejszeniu. Skutkiem tego jest także jakość danej kawy, która już nie jest wynikiem jak najbardziej naturalnych metod uzyskiwania kawy [1].

Rodzaj kawyZawartość kofeiny w mg
filiżanka espresso (30 ml)47- 95
Filiżanka cappuccino (180ml)47
Filiżanka kawy rozpuszczalnej (180ml)95
Szklanka czarnej mielonej kawy Arabica (200ml)80–120
Szklanka kawy bezkofeinowej (200ml)4

Jaką kawę pić, w jakich ilościach?

Kobiety w ciąży z uwagi na wcześniej wspomniane działanie kofeiny powinny zrezygnować w pierwszych tygodniach ciąży z picia kawy. Jednak w przypadku chęci wypicia kawy warto sięgnąć po kawę bezkofeinową, która mimo swojej nazwy zawiera w składzie kofeinę, lecz w znacznie mniejszej ilości. Jest to alternatywa dla kobiet, które nie wyobrażają sobie dnia bez kawy.

Czy wiesz że:

nadmiar kawy u kobiet w ciąży może sprowokować dolegliwości żołądkowo-jelitowe?

Z uwagi na proces przygotowania kawy nie zaleca się picia kawy rozpuszczalnej czy nawet mielonej. Są one często wzbogacane dodatkowymi polepszaczami aromatu i smaku. Najlepszym wyborem są kawy parzone przygotowywane metodą filtracyjną.

Zaleca się ograniczenie spożycia kawy, których zawartość kofeiny nie przekracza 200 mg/dobę. Należy pamiętać, że inne produkty spożywcze typu herbata, cola, czekolada także zawierają kofeinę, dlatego należy kontrolować spożycie tych produktów [9].

Podsumowując, picie kawy w ciąży jest ściśle związane z zawartością kofeiny, która to w nadmiernej ilości wpływa niekorzystnie na matkę i dziecko. Warto zastanowić się nad rodzajem kawy oraz nad jej ilością. Ponadto należy kontrolować spożycie innych produktów, w których składzie jest zawarta kofeina.

Zobacz, jak zwiększyć sprzedaż w swoim sklepie internetowym.Bezpłatna konsultacja
Oceń wpis
Podoba mi sięNie podoba mi się
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie prawa zastrzeżone.