Dla kogo dedykowana jest dieta sirtuinowa? Zasady, przeciwwskazania i przykładowy jadłospis

Autorzy diety sirtuinowej przekonują, że jest to nowatorski sposób na szybką utratę masy ciała bez radykalnego podejścia. Na czym polega dieta sirtuinowa, czy naprawdę działa i czy jest bezpieczna? Skąd pochodzi jej nazwa?

Co to jest dieta sirtuinowa?

Dieta sirtuinowa przez autorów jest określana nie jako radykalna dieta, a raczej jako sposób żywienia na lata. Polega ona na włączaniu do jadłospisu konkretnych produktów, bogatych w polifenole. Autorzy diety utrzymują, że związki te mają wpływ na aktywację tzw. białek SIRT (sirtuin), odpowiedzialnych za metabolizm składników żywności oraz procesy starzenia.

Czy wiesz że: owoce jagodowe (jagody, borówki, maliny, truskawki) mają bardzo wysoki potencjał antyoksydacyjny, działają odmładzająco i chronią przed szkodliwymi substancjami (również tymi znajdującymi się w smogu)? Przy tym składają głównie z wody i błonnika, dlatego są idealnym niskokaloryczny dodatkiem do posiłków.

Według nich, spożywanie produktów bogatych w polifenole powodowałoby samoistne spalanie tłuszczu w organizmie, na tyle, że podejmowanie aktywności i pilnowanie spożytych kalorii w celu schudnięcia nie byłoby konieczne [1]. Niestety, działanie białek SIRT nie jest do końca poznane u człowieka i wymagane są dalsze analizy. Pozytywne wyniki otrzymano do tej pory głównie na drożdżach oraz myszach, trudno jednak przełożyć te rezultaty na człowieka [2]. Niemniej, polifenole mają udokumentowane działanie prozdrowotne (m.in. przeciwnowotworowe), dlatego warto włączać je do swojej diety na co dzień. Ponadto, aktywacja białek SIRT u myszy powodowała zjawiska opóźniające procesy starzenia i pojawiania się chorób związanych z wiekiem [3].

Co jeść na diecie sirtuinowej?

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Dieta sirtuinowa bazuje na produktach bogatych w polifenole (tzw. sirtfood). Co ciekawe, nie są to produkty typowo uważane za “dietetyczne”. Autorzy zalecają spożywać m.in.:

  • jarmuż,
  • kakao i gorzka czekolada,
  • czerwone wino,
  • kawę,
  • owoce jagodowe,
  • grykę (w postaci np. kaszy),
  • kurkumę.

Wymienione produkty dodaje się do potraw. W diecie sirtuinowej spożywa się normalne posiłki, urozmaicone o produkty bogate w polifenole. Podstawą diety jest codzienne spożywanie specjalnego zielonego soku. Przygotowuje się go z jarmużu, rukoli, natki pietruszki, selera naciowego, jabłka, imbiru, cytryny oraz herbaty matcha.

Zasady diety sirtuinowej

Dieta zakłada dwa podstawowe etapy ograniczone czasowo oraz trzeci, trwający całe życie. Pierwszy etap trwa siedem dni. Podczas trzech pierwszych dni zaleca się spożywanie zielonego soku trzy razy dziennie oraz jednego pełnego posiłku bogatego w sirtfood. Należy ograniczyć ilość spożywanych w tych dniach kalorii do 1000. Przez kolejne cztery dni zaleca się picie dwóch soków oraz spożywanie dwóch pełnych posiłków, tak aby kaloryczność wzrosła do 1500.

Zapamiętaj: Dieta sirtuinowa przez autorów jest określana nie jako radykalna dieta, a raczej jako sposób żywienia na lata. Polega ona na włączaniu do jadłospisu konkretnych produktów, bogatych w polifenole.

Należy pamiętać, że tak niska kaloryczność diety (1000 kcal), utrzymywana długotrwale (powyżej kilku dni) może powodować niedobory energii i składników odżywczych oraz uszkodzenie zdrowia. Energetyczność diety stosowanej długofalowo zawsze należy ustalać indywidualnie, ponieważ zapotrzebowanie kaloryczne różni się w zależności od płci, wieku, wzrostu czy masy i składu ciała. Dlatego jedna, określona kaloryczność nie będzie odpowiednia dla każdego. Jest to główny minus opisywanej diety.

Druga faza diety trwa 14 dni i ma na celu stopniową utratę masy ciała. Podczas tego etapu zaleca się spożywanie trzech zbilansowanych, obfitych w sirtfood posiłków oraz jednego soku. Po zakończeniu drugiej fazy zaleca się kontynuowanie spożywania posiłków bogatych w sirtfood, a liczbę kalorii należy dostosować do obecnych wymagań i celów.

Efekty diety sirtuinowej

Podczas pierwszej fazy diety sirtuinowej powinien nastąpić szybki spadek masy ciała. Będzie to wynikiem głównie utraty wody międzykomórkowej, glikogenu mięśniowego oraz oczyszczenia jelita grubego z resztek. Jest to sposób działania każdej krótkotrwałej głodówki. Spalanie tkanki tłuszczowej nastąpi w późniejszych etapach, tylko wtedy, kiedy utrzymany zostanie deficyt energetyczny (ilość kalorii przyjmowanych będzie niższa niż spalanych).

Dieta sirtuinowa jest względnie zdrowym sposobem odchudzania. Nie jest restrykcyjna ani uciążliwa oraz nie wymaga dużych poświęceń. Dlatego łatwo ją utrzymać przez długi czas, a dzięki temu uzyskać optymalne efekty, które można utrzymać.

Przeciwwskazania diety sirtuinowej

Diety sirtuinowej nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, ze względu na znaczne ograniczenia kaloryczne, które mogą zaszkodzić matce i dziecku. Dieta jest niewskazana również u osób chorych przewlekle m.in. na choroby układu pokarmowego czy nerek. Dwa pierwsze etapy diety nie są wskazane u osób bardzo aktywnych, ze względu na niską podaż energii, co może powodować konsekwencje zdrowotne.

Przykładowy jadłospis diety sirtuinowej

Poniżej prezentujemy przykładowy jadłospis diety sirtuinowej w etapie drugim. Jadłospis dostarcza ok. 1800 kcal, co, przy odpowiedniej aktywności, może być wartością odpowiednią do redukcji masy ciała.

śniadaniekasza jaglana (60g) gotowana na mleku (150g) z owocami jagodowymi (70g), skyrem (150g) i orzechami nerkowca (20g), kawa czarna bez mleka540 kcal
II śniadaniezielony sok: 75g jarmużu, 30g rukoli, 5g natki pietruszki, 2 łodygi selera naciowego, ½ jabłka, 1cm imbiru, sok z ½ cytryny, ½ łyżeczki herbaty matcha130 kcal
obiadduszona pierś kurczaka (150g) z kaszą gryczaną (75g) i sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych580 kcal
kolacjakasza gryczana (60g) z warzywami (cukinia, kalafior, cebula, szczypiorek, jarmuż, groszek) w sosie curry (jogurt naturalny, przyprawa curry), duszona z oliwą (5g)540 kcal

Dieta sirtfood może być stosunkowo bezpiecznym sposobem żywienia, dostarczającym różnorodnych składników odżywczych. Warto pamiętać, aby oprócz włączania do diety produktów sirtfood, na talerzu znalazły się pełnoziarniste zboża, strączki, chude ryby i mięso oraz źródła zdrowych tłuszczów (np. siemię lniane czy awokado). Tylko wtedy optymalnie wykorzystamy potencjał diety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *