Właściwości i zastosowanie soku malinowego. Jak zrobić sok z malin i czy można pić go w ciąży?

Domowy, czy ze sklepu – dobrej jakości sok malinowy sprawdza się nie tylko zimą. Latem może być dodatkiem do wody, lodów, czy słodkich deserów. Sok malinowy warto pić nie tylko ze względu na smak, może mieć on też zastosowanie podczas przeziębienia, czy profilaktycznie w przypadku wielu chorób. Poznajmy dobroczynne właściwości tego cennego napoju.

Właściwości soku malinowego

Sok z malin sporządza się owoców maliny. Posiadają one wiele cennych właściwości, które są znane już od czasów starożytności. Zawierają przeciwutleniacze, w tym witaminy antyoksydacyjne A, C i E, wapń, selen oraz flawonoidy czy kwasy fenolowe (w tym kwas elagowy), a także olejki eteryczne. Są bogate w żelazo, cynk, fosfor czy miedź.

Właściwości składników zawartych w  malinach (owocach):

  • Działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe.
  • Hamują działanie wolnych rodników, które mają wpływ na starzenie organizmu i stres oksydacyjny.
  • Istnieje zależność pomiędzy ryzykiem zachorowania na choroby serca, w tym chorobę niedokrwienną, a spożywaniem żywności bogatej w flawonoidy (w tym malin).
  • Działanie rozgrzewające i antyseptyczne (zapobiegają rozwojowi drobnoustrojów, które wywołują choroby).
  • Działanie napotne, czy przeciwgorączkowe.

Sok z malin na przeziębienie

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Sok z malin jest jednym z domowych sposobów zapobiegania i leczenia przeziębień. Stosowany przez nasze babcie jako dodatek do herbaty. Jego stosowanie może nie wystarczyć w leczeniu, ale na pewno wspomaga ten proces. Gorąca herbata z sokiem malinowym świetnie rozgrzewa organizm i działa napotnie. Zawarty w nim kwas elagowy ma dodatkowo działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Sok z malin może być również uzupełnieniem diety w witaminy A, C i E, które mają korzystne działanie na nasz układ odpornościowy. Ponadto dodanie soku z malin do herbaty czy wody poprawia jej smak i może pomóc w  odpowiednim nawodnieniu, co również ma wpływ na szybszy proces regeneracji podczas choroby.

Sok z malin a ciąża

Istnieją różne opinie dotyczące spożywania malin w czasie ciąży. Należy jednak pamiętać, że same maliny czy sok z nich, będą miały inne właściwości niż jej liście. Napar z suszonych liści maliny zaleca się jako naturalny środek przyspieszający poród, co można wyczytać na wielu forach dla przyszłych mam.

Czy wiesz że: proces pasteryzacji przetworów można przeprowadzić na dwa sposoby: gotując słoiki w garnku z wodą lub przez ogrzanie ich w piekarniku?

W Stanach Zjednoczonych przeprowadzono badania na temat stosowania przez położnych ziół w celu stymulowania porodów – ponad połowa tamtejszych położnych stosuje takie metody. Wśród tej grupy, aż 63% badanych stosowało właśnie napary z liści maliny. Inne badanie miało na celu określenie działania ekstraktu z liści maliny na kobiety w ciąży. Badane były zarówno kobiety ciężarne, jak i niebędące w ciąży oraz ciężarne samice szczurów. Nie zaobserwowano żadnego wpływu ekstraktu na macicę kobiet (jak i samic szczurów), które nie były w ciąży. U ciężarnych badanych pojawiły się kilkuminutowe skurcze macicy. Jednak działanie to nie jest jeszcze dostatecznie przebadane, dlatego produkty oparte na liściach maliny nie powinny być polecane dla kobiet w ciąży. Natomiast spożywanie samych owoców czy przetworów z nich nie ma takiego działania i jest całkowicie bezpieczne.

Jak zrobić sok z malin?

Przygotowanie soku z malin jest bardzo proste. Podstawowymi składnikami do jego przygotowania są maliny, woda i cukier. Sok z malin można przygotować w specjalnym sokowniku, jednak nie jest on konieczny. Proporcje cukru do malin są dowolne, zależne od tego jaki poziom słodkości nam odpowiada. Podstawowe proporcje to 100 -500 g cukru na 1 kg owoców. Sok można wzbogacić dodając np. sok z cytryny.

Przepis na sok z malin:

  • 1 kg malin
  • 350 g cukru
  • ½ szklanka wody

Maliny umyć, wsypać do garnka, zasypać cukrem i wlać wodę. Całość gotować na wolnym ogniu, często mieszając. Gotować do momentu, kiedy wszystkie maliny się rozpadną. Przecedzić przez gęstą gazę, zostawiając na kilka minut. Sok ponownie zagotować, można dosłodzić. Tak przygotowany sok lekko ostudzić i wlewać do przygotowanych butelek czy słoików – zapasteryzować.

Zapamiętaj: Sok  malinowy domowej roboty jest zawsze lepszy od tego kupionego w sklepie.

Sok z malin można przygotować również bez cukru lub z substytutami takimi jak ksylitol. Taki sok należy obowiązkowo pasteryzować gotując słoiki w wodzie. Mogą być one jednak mniej trwałe, ponieważ cukier jest naturalnym konserwantem przedłużającym trwałość.

Sok z malin na zimę

Sok z malin można przygotowywać w większej ilości i przechowywać. Idealnie sprawdzi się na zimę, kiedy to dostęp do świeżych owoców jest ograniczony. Sok malinowy jest naturalnie zakonserwowany przez cukier i dodatkowo przez proces pasteryzowania słoików. Przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu bez problemu wytrzyma kilka, a nawet kilkanaście miesięcy.

Sok z malin bez gotowania

Sok z malin możemy przygotować także bez gotowania. Wystarczy, że w słoiku przełożymy warstwami owoce i cukier i odstawimy w ciepłe, najlepiej słoneczne miejsce. Słoik należy zabezpieczyć gazą lub innym materiałem i obwiązać sznurkiem. Po ok. 3 dniach sok będzie gotowy, dodatkowo można go przecedzić przez sito lub gazę. Tak przygotowany sok najlepiej jest spożywać na bieżąco i nie przechowywać zbyt długo. Chyba, że przeprowadzimy proces pasteryzacji, wtedy bez obaw możemy przechowywać go dłużej.

Gdzie kupić sok z malin?

Osoby, które nie mają czasu czy ochoty, aby przyrządzać domowe soki mogą kupić je w sklepie. Należy jednak uważnie czytać skład. Prawdziwy sok z malin powinien być zrobiony wyłącznie z malin i cukru. Na sklepowych półkach często można kupić nie sok, a syrop o smaku malinowym, który zawiera śladową ilość owoców, a mnóstwo innych dodatków, w tym syrop glukozowy-fruktozowy. Lepszym rozwiązaniem mogą być soki z malin bio, kupione w sklepie z ekologiczną żywnością. Najlepiej wybierać soki 100 % np. sok bezpośrednio wyciskany z owoców malin 100%.

Podsumowując, sok z malin, zarówno ten domowy, jak i kupny zasługuje na miejsce w naszej spiżarni. Jest zdrowy i może być uzupełnieniem diety w niektóre składniki. Sprawdzi się zarówno dla dzieci jak i dorosłych, może być stosowany także przez kobiety w ciąży, czy osoby na diecie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *