Właściwości owocu papai. Jak jeść papaję?

W dzisiejszych czasach, kiedy właściwie nie istnieje pojęcie granic na świecie, ludzie podróżują w coraz bardziej egzotyczne rejony kuli ziemskiej. Również nasze smaki są cały czas rozwijane. W większości supermarketów możemy znaleźć dział kuchni świata, a w nim ciekawe owoce, takie jak papaja. Temat tego egzotycznego owocu ze względu na wiele właściwości, niektórych dość zaskakujących, powinien zostać przeanalizowany. Co warto wiedzieć o papai?

Gdzie rośnie i jak wygląda papaja?

Papaja, a właściwie Melonowiec Właściwy pochodzi z Ameryki Południowej, Środkowej, a także południowych rejonów Ameryki Północnej. Jej kształt jest owalny, czasami jest porównywana z wyglądu do dużej gruszki. Może osiągać rozmiary nawet do pół metra, ale zazwyczaj spotykane owoce mają od 15 do 45 cm długości. Kolor skórki może mieć barwę od zielonego, przez pomarańczowy do bursztynowego, natomiast miąższ spotykany jest w kolorach od głębokiej żółci do pomarańczowo-różowego. Centrum owocu zajmują liczne, kuliste nasiona o rozmiarach zielonego groszku.

Zapamiętaj: Papaja to egzotyczny owoc z Ameryki Środkowej, bogaty w cynk, potas i magnez.

Istnieją dwie odmiany papai. Typ hawajski i meksykański. Hawajski typ jest najczęściej spotykany w sklepach. Miąższ tej odmiany jest pomarańczowy lub pomarańczowo-różowy, a smak intensywny. Meksykańska odmiana owocu jest zazwyczaj większa od hawajskiej, smak mniej intensywny, a miąższ żółty, pomarańczowy lub pomarańczowo-różowy.

Papaja jako antyseptyk

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Wiele środków odkażających w dzisiejszych czasach zawiera w swym składzie ekstrakty z roślin, które posiadają właściwości antyseptyczne. Dowiedziono, że zarówno dojrzałe jak i niedojrzałe owoce papai, a nawet jej nasiona wykazują aktywność przeciwbakteryjną. Nasiona papai mają działanie hamujące wzrost bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych. Ekstrakty z owoców wykazywały hamowanie wzrostu bakterii m.in. : B. cereus, E. coli, S. faecalis, S. aureus, P. vulgaris, S. flexneri. Nie wykazano różnicy pomiędzy działaniem owoców dojrzałych, a niedojrzałych. Papaja ma działanie, które może być przydatne w leczeniu przewlekłych owrzodzeń skóry, otarć, ran różnych rozmiarów w celu promowania i przyspieszenia gojenia.

Papaja w walce z rakiem

Naukowcy z University of Florida w USA odkryli, że papaja jest skutecznym środkiem przeciwnowotworowym przeciwko rakowi szyjki macicy, trzustki, wątroby, płuc i piersi.

Czy wiesz że: kobiety z regionu lasów amazońskich, Sri Lanki, Ameryki Środkowej, Pakistanu i innych egzotycznych części kuli ziemskiej używały papai jako środka antykoncepcyjnego i poronnego? 

Dowiedli, że ekstrakt z liści papai zwiększa produkcję substancji chemicznych regulujących układ odpornościowy takich jak cząsteczki sygnałowe zwane cytokinami. Ta regulacja układu odpornościowego, oprócz bezpośredniego działania przeciwnowotworowego papai, sugeruje możliwe strategie terapeutyczne, które wykorzystują układ odpornościowy do zwalczania nowotworów, co więcej, nie odnotowano żadnych skutków ubocznych podczas badań nad antynowotworowym działaniem liści papai.

Papaja na odchudzanie

Częste jedzenie papai jest nie tylko dobre dla naszego zdrowia, przez fakt, że owoc ten zawiera sporo witamin jak np. witaminy z grupy B  (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witaminy C, E i K oraz minerały ( cynk, fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo), ale również może być korzystne dla osób, które zmagają się z utratą zbędnych kilogramów.

Owoce i liście papai zawierają enzym – papainę, który wspomaga trawienie, a także sprawia, że tkanka tłuszczowa jest lepiej spalana, przez co enzym ten jest składnikiem wielu suplementów diety na odchudzanie. Owoc papai zawiera również błonnik, który w żołądku pęcznieje i powoduje, że po spożyciu tego owocu czujemy się pełniejsi i na dłużej jesteśmy nasyceni, a także zapobiega zaparciom. Papaja jest polecana jako składnik wielu diet ze względu na fakt, że jest niskokalorycznym owocem – jedynie 42,8 kcal/ 100 g. 

Papaja a choroby układu krążenia

Papaja zawiera kwas foliowy, który jest potrzebny do przekształcenia homocysteiny w aminokwasy takie jak cysteina lub metionina, która w pierwotnej postaci, nie przekształcona może bezpośrednio uszkadzać ściany naczyń krwionośnych, przez co jest uważana za istotny czynnik ryzyka zawału serca lub udaru mózgu. Dowiedziono także, że papaja posiada właściwości podobne do leków na nadciśnienie.

Jak jeść papaję?

Instrukcja jedzenia papai jest dość prosta. Owoc przed spożyciem należy umyć, aby oczyścić skórkę z brudu i pestycydów, a następnie obrać ze skórki, która jest niejadalna. Zaleca się przekrojenie owocu na pół, bo tak najłatwiej wydrążyć nasiona, znajdując się w centrum owocu, oraz warstwę śluzu znajdującą się pod nimi. Po całkowitym „oporządzeniu” owocu według wskazówek należy go pokroić i spożywać solo, jako dodatek do sałatek, deserów, koktajli czy nawet sosów. Smacznego!

Jak widać, papaja, która jest dla nas dość ciężko dostępnym owocem, bo zazwyczaj nie możemy jej znaleźć w osiedlowym sklepie, posiada szereg korzystnych właściwości, które mogą wspomagać leczenie schorzeń takich jak: nowotwory, nadciśnienie, przynosząc pozytywne efekty. Warto wprowadzić papaję do swojej diety nie tylko wtedy, kiedy chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów, bo poza działaniem ułatwiającym odchudzanie posiada wiele witamin i minerałów, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Pomijając wszystkie korzystne dla zdrowia właściwości, papaja również smakuje znakomicie i daje nam duże pole do popisu do wykorzystania w kuchni, jako składnik sałatek, deserów sosów czy koktajli. Nie pozostaje nic innego, jak jedzenie tego owocu jak najczęściej. Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *