[responsive_menu]

Co to jest arginina i jakie ma zastosowanie?

Aminokwasy to małe cząsteczki, które tworzą białka. Są one niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu, budowy jego elementów i zachodzenia wszystkich koniecznych przemian. Białka są jednym z kluczowych składników odżywczych i stanowią element budulcowy ciała. W medycynie aminokwasy dzielą się na endogenne i egzogenne. Te pierwsze naturalnie występują w ciele ludzki i organizm sam może je wytwarzać na drodze różnych przemian metabolicznych. Egzogenne natomiast są niezbędne do funkcjonowania, jednak muszą zostać przyswojone z zewnątrz, zatem powinny znaleźć się one w naszym pożywieniu. Jednym z aminokwasów jest arginina, która jest aminokwasem dziwnym. Bywa zaliczana do jednej i drugiej grupy, bowiem może być ona syntezowana, jednak jedynie w specjalnych warunkach, gdy w organizmie jest dostęp do określonych innych składników. W innym przypadku staje się egzogenna i trzeba ją dostarczyć wraz z jedzeniem.

Co to jest arginina?

System rezerwacji wizyt online dla Twojego gabinetu, salonu, klubuTestuj przez 30 dni !

Jest to aminokwas o charakterze zasadowym, który bierze udział w licznych przemianach w organizmie człowieka. Można dzięki jej metabolizmowi uzyskiwać energię niezbędną naszemu ciału, a produktem ubocznym jej reakcji oraz innych cząstek aminokwasów jest kreatynina. Znajduje się w popularnych składnikach spożywczych, tak więc stosując zrównoważoną i zróżnicowaną dietę nie powinno zabraknąć nam argininy. Znajdziemy ją w mięsie wołowym, jajach, rybach, kaszy gryczanej, ziarnach i nasionach, orzechach czy w soczewicy. Jej cząsteczka współdziała w organizmie również w licznych procesach immunologicznych i hormonalnych. Jest też ważna w trakcie procesów usuwania szkodliwych metabolitów z ciała człowieka.

Właściwości argininy

Produkty orkiszowe, bezglutenowe, bezlaktazowe, przyprawyZnajdź coś dla siebie

Arginina przyspiesza gojenie się ran oraz działa pozytywnie na układ immunologiczny. Jest także dobrym źródłem energii dla nabłonka jelit w stanach niedożywienia czy infekcji, gdy rośnie metabolizm. Wpływa korzystnie na wchłanianie wapnia w organizmie, dlatego prawidłowe stężenie argininy jest pomocne w leczeniu krzywicy. Zmniejsza lepkość płytek i pomaga w naprawie uszkodzeń w śródbłonku naczyń krwionośnych. Jest także substancją, dzięki której w organizmie powstaje tlenek azotu, którego niedobór może wiązać się z powstawaniem miażdżycy i choroby wieńcowej. Uwrażliwia także tkanki na działanie insuliny, przez co jest ważnym składnikiem pokarmowym w diecie osób z cukrzycą, zwłaszcza typu drugiego. Powinny one spożywać produkty bogate w argininę. Jednak suplementacja zarówno w kwestii choroby naczyń wieńcowych, miażdżycy czy cukrzycy nie jest konieczna. Zbilansowana dieta powinna dostarczyć wystarczająco argininy. Bierze ona udział również w procesie spermatogenezy, czyli powstawania plemników.

Zastosowanie argininy

Szczoteczki (elektryczne i soniczne), akcesoria. Szeroka oferta, konkurencyjne ceny.Wybierz coś dla siebie !

Dzienne zapotrzebowanie na białko w diecie człowieka wynosi średnio od 55 do 75 g na dobę dla dorosłego człowieka i zależy od masy ciała oraz trybu życia (osoby ważące więcej i intensywnie ćwiczące potrzebują go więcej niż inni). Arginina jest jednym z aminokwasów w białku i zapotrzebowanie na nią bywa różne dla poszczególnych osób, również ze względu na opisaną już względną egzogenność, a maksymalna jej ilość przyjmowana w formie doustnej wynosi 6 g/dzień.

Czy wiesz że:

arginina wraz z histydyną i lizyną są głównymi aminokwasami histonów – białek znajdujących się w jądrach komórkowych, które wiążą cząsteczki kwasu DNA?

Mieszanki pokarmowe z argininą zaleca się m.in. chorym po rozległych zabiegach z powodu nowotworów i urazów. Wchodzi ona w skład tak zwanych mieszanek immunomodulujących, które wpływają na regenerację i układ odpornościowy. Dlatego arginina jest również zalecana dla pacjentów z odleżynami czy trudno gojącymi się ranami. Preparaty z argininą wybiera się również u chorych z chorobami jelit jak np. Choroba Leśniowskiego-Crohna, gdy pojawiają się zaburzenia wchłaniania. Arginina jest korzystna także dla pacjentów z mocznicą, czyli przewlekłą niewydolnością nerek. Zapobiega ona wzrostowi lub zmniejsza stężenie amoniaku we krwi. Cząsteczki argininy są również dołączane do insuliny u chorych z cukrzycą. Zmienia to właściwości insuliny modyfikując jej wchłanianie i umożliwiając lepszą kontrolę poziomu cukru.

Arginina w dermatologii

Zobacz, jak zwiększyć sprzedaż w swoim sklepie internetowym.Bezpłatna konsultacja

Arginina w diecie sprzyja gojeniu skóry, wszelkiego rodzaju ran czy odleżyn. Stosuje się ją również w różnego rodzaju preparatach na powierzchnię skóry. Wspomaga ona nawilżenie skóry, bowiem jej cząsteczka ułatwia wiązanie wody i jej zatrzymywanie w skórze. W kosmetykach występuje ona zwykle w stężeniu do 7%. Może być zatem zalecana u osób z suchą skórą, czy cierpiącymi na atopowe zapalenie skóry. Ci ostatni powinni jednak z rozwagą wybierać produkty, gdyż skóra atopowa czasem nie akceptuje nawet produktów dla niej zalecanych. Arginina jest też składnikiem potrzebnym w skórze do produkcji tak zwanego naturalnego czynnika nawilżającego.

AAKG czy arginina?

AAKG to alfa-ketoglutaran argininy, czyli jej pochodna. Jest to cząsteczka bardziej aktywna biologicznie. AAKG łączy w sobie cząsteczkę argininy i kwasu glutarowego. Jest używany głównie w kulturystyce jako odżywka. Również wpływa on na syntezę tlenku azotu w organizmie dzięki czemu rozszerza naczynia i zapewnia lepszy dopływ krwi m.in. do mięśni oraz działa na przewodnictwo nerwowe. W tych mechanizmach wspomaga on rozbudowę muskulatury, gdy przyjmuje się go w trakcie ćwiczeń. Należy jednak pamiętać, że każda substancja w dużych dawkach może działać negatywnie na nasz organizm, a chcąc osiągnąć masę mięśniową powinniśmy przede wszystkim dobrze się odżywiać i w odpowiedni sposób trenować. Nadmiar przyjmowanych aminokwasów i ich pochodnych może bowiem uszkodzić nerki.

Arginina – przeciwwskazania

Nikt z ilością argininy nie powinien przesadzać, kluczem do zdrowia jest bowiem równowaga i zbilansowanie w diecie i przyjmowanych składnikach odżywczych. Nadmiar białek jest bowiem szkodliwy dla nerek. Przeciwwskazaniem jest również u osób które mają uczulenie na składniki suplementów lub pokarmów, które zawiera, u chorych z niedrożnością dróg żółciowych, hiperargininemią (czyli wysokim poziomem argininy we krwi) czy w ciężkiej niewydolności nerek, gdzie generalnie ograniczamy ilość przyjmowanego białka. Nie powinni stosować jej również chorzy z kwasicą, w śpiączce wątrobowej czy osoby cierpiące na zaburzenia przemian białek i aminokwasów. Ostrożność należy również zachować u osób z nieprawidłowym poziomem elektrolitów, potasu we krwi oraz u pacjentów przyjmujących leki moczopędne. Dlatego przed użyciem preparatów tego rodzaju należy zasięgnąć porady lekarza, zwłaszcza jeśli cierpimy na choroby przewlekłe.

Zapamiętaj:

Arginina to aminokwas o charakterze zasadowym, który bierze udział w licznych przemianach w organizmie człowieka.

Arginina to aminokwas niezbędny do naszego życia i przeprowadzania różnych procesów biochemicznych i metabolicznych. Jest wykorzystywana w wielu reakcjach, używana w niektórych działach medycyny, pomaga dbać o prawidłowy rozwój organizmu i piękny wygląd. Należy jednak ostrożnie podchodzić do wszelkich suplementów, również tych z argininą. Kluczem do zdrowia jest bowiem dobra dieta, która powinna uzupełnić wszelkie potrzeby naszego ciała. Zbilansowane posiłki wystarczą w utrzymaniu prawidłowych poziomów białek, cukrów i tłuszczy w organizmie, a w większości przypadków zapewniają również odpowiednią podaż witamin i minerałów, dlatego zamiast sięgać po apteczne preparaty najpierw wybierzmy się na zakupy po zdrowe produkty spożywcze, bądź poradźmy dietetyka.

Autor: Anna Kominko
Oceń wpis
Podoba mi sięNie podoba mi się
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie prawa zastrzeżone.