[responsive_menu]

Cukrzyca ciążowa – czynniki ryzyka, rozpoznanie, klasyfikacja, dieta, jadłospis

Wiele się słyszy na temat cukrzycy w ciąży. Kobiety spodziewające się potomstwa niejednokrotnie zastanawiają się, jakie są rodzaje cukrzycy oraz przyczyny jej wystąpienia? Jak poradzić sobie z prawidłowym żywieniem w cukrzycy ciążowej tak, aby dotrwać do porodu bez komplikacji?

W świetle medycyny istnieją dwa rodzaje cukrzycy w ciąży:

  • cukrzyca przedciążowa to typ cukrzycy, z którą kobieta zachodzi w ciążę,
  • cukrzyca ciążowa stwierdzona hiperglikemia po raz pierwszy podczas ciąży.

Cukrzyca ciążowa jest dość powszechną jednostką chorobową podczas ciąży i zazwyczaj mija wraz z porodem. Co w takim razie wpływa na hiperglikemię u kobiet ciężarnych i w konsekwencji wprowadzenie diety opartej na produktach o niskim indeksie glikemicznym?

Zapamiętaj:

Cukrzyca ciążowa może stanowić zagrożenie zarówno dla dziecka, jak i przyszłej matki – nie wolno lekceważyć jej objawów.

Cukrzyca ciążowa

System rezerwacji wizyt online dla Twojego gabinetu, salonu, klubuTestuj przez 30 dni !

Hiperglikemia w ciąży jest poważnym problemem. Czynniki ryzyka, które mogą wpłynąć na wystąpienie hiperglikemii w ciąży to:

  • zaszły w ciążę po 35. roku życia,
  • we wcześniejszych porodach urodziły dzieci z dużą masą urodzeniową powyżej 4 kg,
  • mają w wywiadzie przebyte zgony wewnątrzmaciczne,
  • mają nadciśnienie tętnicze, nadwagę lub otyłość czy zespół policystycznych jajników,
  • w rodzinie mają chorych na cukrzycę typu 2,
  • są po wielu porodach [1].

W przypadku kobiet ciężarnych z grupy ryzyka należy wykonać test obciążenia glukozą już na początku ciąży (OGTT 75g). W pozostałych przypadkach należy wykonać test między 24. a 28. tygodniem ciąży. Hiperglikemię w ciąży stwierdza się gdy:

  • na czczo – 92-115 mg/dl,
  • po 60 minutach – ≥ 180 mg/dl,
  • po 120 minutach –  153–199 mg/dl.

Dieta cukrzycowa w ciąży

Produkty orkiszowe, bezglutenowe, bezlaktazowe, przyprawyZnajdź coś dla siebie

Dieta cukrzycowa w ciąży to ważny element leczenia cukrzycy ciążowej. Wprowadzamy dietę, która powinna sprzyjać uzyskaniu następujących wartości glikemii:

  • na czczo, przed posiłkami oraz między godziną 2 a 4: 70–90 mg/dl,
  • w 1. godzinie po rozpoczęciu posiłku: < 140 mg/dl [1].

Takie wartości dają kontrolę nad cukrzycą ciążową i nie obciążają w żaden sposób rozwoju płodu. Zatem co jeść, by uzyskać kontrolę nad cukrzycą ciążową?

Terapia dietetyczna opiera się na kilku ważnych elementach. Przede wszystkim spożycie węglowodanów powinno być w granicach 180 g/dobę, wybierając przy tym produkty o niskim indeksie glikemicznym. Ponadto spożycie białka nie powinno przekraczać ilości 1,3 g/kg masy ciała (ok 30%), a tłuszcze 20–30% w tym 10% – tłuszcze nasycone.

Zapotrzebowanie energetyczne powinno stanowić 35 kcal na kg należnej masy ciała. Zazwyczaj u kobiet ciężarnych jest to od 15002400 kcal/dobę w zależności również od trymetru. W przypadku kobiet z nadwagą zaleca się ograniczenie kaloryczność do max. 30 kcal/kg masy ciała. W cukrzycy ciążowej należy kontrolować przyrost masy ciała i ograniczyć do 812 kg w przeciągu całej ciąży.

Czy wiesz że:

na cukrzycę ciążową choruje około 3% kobiet spodziewających się dziecka?

Jeśli chodzi o insulinoterapię należy najpierw wprowadzać i stabilizować glikemię przez terapię dietetyczną. W trudnych przypadkach, gdy glikemia mimo zalecanej diety nie jest w normie zaleca się insulinoterapię, zazwyczaj jest to metoda wielokrotnych wstrzyknięć [1].

W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie od 6 do 8 posiłków, gdzie 3 posiłki są głównymi, a pozostałe to formy przekąsek, jest to konieczne w celu uzyskania odpowiedniej glikemii w ciągu dnia. Śniadanie powinno być spożyte najpóźniej do 8.30, a przerwy pomiędzy posiłkami nie powinny być dłuższe niż 23 godziny [3].

Zalecane jest spożywanie:

  • pieczywa wieloziarnistego, żytniego, razowego, graham, kasz gruboziarnistych, makaronu z mąki żytniej, płatków orkiszowych, otrębowych,
  • wędlin drobiowych, wołowych chudych, pieczonych  najlepiej samodzielnie, ryb morskich i słodkowodnych, mięsa z indyka, cielęciny, wołowiny,
  • masła, miękkich margaryn, oliwy z oliwek,
  • picie wody niegazowanej, lekko gazowanej, herbaty w ograniczonej ilości,
  • jajka max. 3 sztuki na dzień,
  • sery twarogowe oraz pasty z dodatkiem warzyw, ziół,
  • warzyw o niskim indeksie glikemicznym m. in. brokuły, kalafior, boćwina, kapusta pekińska, kiszona, ogórek kiszony, ogórek świeży, papryka zielona, żółta, pomidor, por, rzodkiewka, sałata zielona, cebula, szpinak, cukinia, cykoria.

Dieta cukrzycowa w ciąży – przepisy

Szczoteczki (elektryczne i soniczne), akcesoria. Szeroka oferta, konkurencyjne ceny.Wybierz coś dla siebie !

Dieta cukrzycowa jest trudną dietą, w której mimo odmiennego stanu fizjologicznego jakim jest ciąża, należy zachować umiar i zdrowy rozsądek przy spożywaniu różnego rodzaju produktów i potraw. Oto kilka przepisów, które bez przeszkód można włączyć do diety.

Pizza na spodzie razowym

Składniki:

  • 250 g mąki żytniej razowej
  • 25 g mąki pszennej
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka drożdży instant

Przygotowanie: wymieszać, zagnieść, odstawić na pół godziny, potem rozwałkować i przełożyć do formy.

Przykładowe składniki do ciasta:

  • pesto z suszonych pomidorów i bazylii
  • wędlina drobiowa
  • cebula
  • pieczarki
  • żółty tarty ser dobrej jakości w niedużej ilości.

Omlet z warzywami

Składniki:

  • 2 jajka mniejsze,
  • 60g różnych płatków jaglanych, zbożowych.
  • Ogórek świeży papryka, cebula, groszek zielony.

Przygotowanie: jajka i płatki zbożowe zmiksować razem na gładka masę. W przypadku, gdy jest bardzo gęste dodać 1 łyżkę mleka. Pozostałe składniki dodać do masy i smażyć na odrobinie oleju z obu stron.

Galaretka o smaku herbaty zielonej

Składniki:

  • 3 torebki herbaty zielonej
  • 1,5 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • cukier do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie: herbatę zalać wrzątkiem ostudzić i posłodzić fruktozą. Żelatynę również rozpuścić i dodać do herbaty. Odstawić do ostudzenia.

Kotleciki z kaszy jaglanej i amarantusa

Składniki:

  • 200g bakłażana
  • 3 łyżki amarantusa
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • przyprawy: curry, koperek, kurkuma

Przygotowanie: kaszę jaglaną opłukać i ugotować, w oddzielnym garnku tak samo postąpić z amarantusem. Bakłażana pokroić i ugrillować w piekarniku, a następnie zblendować na puree i dodać do ugotowanej kaszy i amarantusa. Całość przyprawić i uformować kotleciki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Może to być alternatywa dla burgerów do bułki np. graham.

Zobacz, jak zwiększyć sprzedaż w swoim sklepie internetowym.Bezpłatna konsultacja
Oceń wpis
Podoba mi sięNie podoba mi się
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie prawa zastrzeżone.