Kwas foliowy – badanie, niedobór. W czym jest kwas foliowy?

Czy kwas foliowy jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu? W jaki sposób należy go dostarczać do organizmu? Jakie są przyczyny niedoboru kwasu foliowego w organizmie.

Kwas foliowy

Kwas foliowy, inaczej witamina B9 pełni znaczącą rolę w wielu przemianach metabolicznych zachodzących w organizmie. W wyniku redukcji kwasu foliowego powstaje tetrahydrofolian, który stanowi najbardziej aktywną biologicznie formę kwasu foliowego – dostarcza składniki niezbędne do wytwarzania kwasu nukleinowego, przez co uczestniczy w procesie rozwoju oraz w dalszym funkcjonowaniu komórek układu krwiotwórczego, nerwowego czy niektórych tkanek. Istotną rolę odgrywa on przed i w czasie ciąży, gdyż zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej u rozwijającego się płodu.

Ludzki organizm w śladowych ilościach wytwarza kwas foliowy przy udziale mikroflory jelitowej, zatem głównym jego źródłem jest dostarczany w codziennej diecie pokarm.

Ilość oraz szybkość z jaką będzie wchłaniany dostarczany do organizmu kwas foliowy, zależy od postaci w jakiej jest on spożywany, rodzaju oraz sposobu przygotowania produktów zawierających witaminę B9, a także od prowadzonego stylu życia (istotne znaczenie ma spożywanie alkoholu) czy zażywanych leków.

Niski poziom folianów w organizmie może przyczynić się do rozwoju wielu schorzeń.

Istotne znaczenie dla prawidłowego wykorzystania kwasu foliowego przez organizm ma odpowiednie zaopatrzenie w inne niezbędne składniki odżywcze, m.in.: witaminę B12, witaminę C, żelazo czy cynk.

Kwas foliowy – badanie

Przydatne oraz przystępnie zaprezentowane informacje o tym, jak żyć zdrowo i dobrze się odżywiać.
Zapisuję się

Wskazaniem do oznaczenia poziomu kwasu foliowego organizmie może być:

  •     podejrzenie anemii megaloblastycznej,
  •     niedobory kwasu foliowego w ciąży, u alkoholików, u pacjentów dializowanych,
  •     leczenie lekami będącymi antagonistami kwasu foliowego.

Tylko 5 % całkowitej ilości kwasu foliowego znajduję się w surowicy krwi. Reszta zawarta jest w czerwonych krwinkach – erytrocytach. Metody diagnostyczne pozwalają na oznaczenie poziomu kwasu foliowego zarówno w surowicy krwi jak i w erytrocytach.

Stężenie kwasu foliowego w surowicy/osoczu krwi:

  • <  2 ug/l – niedobór
  • 2 – 4 ug/l – wartości graniczne
  • > 4 ug/l – poziom wystarczający

Niedobór kwasu foliowego

Przyczyn niedoboru kwasu foliowego w organizmie może być wiele. Do najpowszechniejszych należy zbyt niska podaż kwasu foliowego w skutek nieprawidłowego odżywiania (co ma często miejsce u zaawansowanych alkoholików, narkomanów) lub zaburzenia jego syntezy (u pacjentów leczonych antagonistami kwasu foliowego). Problemem może być również zaburzone wchłanianie w przebiegu celiakii czy chorób zapalnych jelit.

Szczególną uwagą na zawartość kwasu foliowego oraz jego suplementację powinny zwrócić osoby będących w stanie, w którym wzrasta jego zapotrzebowanie:

  •     ciąża,
  •     niedokrwistość,
  •     choroby nowotworowe.

Znany jest wszechobecnie pogląd, że niedobór kwasu foliowego w organizmie kobiety ciężarnej może skutkować powstawaniem wad cewy nerwowej u rozwijającego się płodu.

Z racji udziału kwasu foliowego w produkcji ważnych neuroprzekaźników (np. adrenalina) sugeruje się możliwy wpływ niedoboru tego związku na powstawanie zmian w układzie nerwowym (np. depresja czy demencja).

Kwas foliowy uczestniczy w przemianach m.in. homocysteiny, która stanowi istotny czynnik rozwoju zmian miażdżycowych. Zatem niski poziom kwasu foliowego powoduje spowolnienie metabolizmu homocysteiny (zburzony proces jej rozkład), co w konsekwencji zwiększa ryzyko pojawienia się chorób sercowo-naczyniowych.

Niski poziom kwasu foliowego najczęściej skutkuje zaburzeniem syntezy komórek układu krwiotwórczego, co prowadzi do powstawania niedokrwistości megaloblastycznej.

Wiele badań naukowych potwierdza zależność miedzy niedoborem kwasu foliowego w organizmie, a zwiększonym ryzykiem rozwoju procesów nowotworowych.

Źródła kwasu foliowego

System rezerwacji wizyt online dla małej firmy.
Testuj 30 dni za darmo!

Jak wcześniej wspomniano, głównym źródłem kwasu foliowego dla organizmu jest pokarm. Wśród produktów cechujących się wysoką zawartością tego składnika należy wymienić:

  •     Surowe i mrożone warzywa liściaste (głównie sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafiory, brukselka).
  •     Bób, zielony groszek, pomidory, buraki, orzechy, słonecznik, pełne ziarna zbóż, owoce cytrusowe.
  •     Niewielką zawartość kwasu foliowego i jego pochodnych mają mięso, mleko i produkty mleczne

Jednakże witamina B9 wykazuję niezwykłą wrażliwość na promieniowanie słoneczne oraz wysoką temperaturę, stąd sposób przygotowania tych produktów może znacznie wpłynąć na ostateczną zawartość kwasu foliowego w produktach.

Niestety w większości przypadków codzienna dieta nie dostarcza odpowiedniej ilości kwasu foliowego do naszego organizmu, stąd szczególnie w stanach zwiększonego zapotrzebowania organizmu na ten składnik (np. ciąża), konieczna jest suplementacja w postaci syntetycznej lub spożywanie produktów wzbogaconych w kwas foliowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *