Por – właściwości i zastosowanie

Por to warzywo z rodziny czosnkowatych i posiada dla tej rodziny charakterystyczny ostry smak. Używany jest w kuchni do zup, surówek, sałatek, dań głównych. Biała część jest delikatniejsza w smaku, a zielona ostrzejsza. Por oprócz kuchni, także znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej. Warzywo to wykazuje właściwości antybakteryjne i antygrzybicze.

Por – właściwości odżywcze

Por jest warzywem niskokalorycznym. Jest źródłem błonnika pokarmowego, który między innymi wspomaga pracę naszych jelit. Jest bogaty w witaminy: C, E , A oraz witaminy z grupy B, a także składniki mineralne jak: potas, wapń, fosfor, żelazo. Błonnik pokarmowy zawarty w porze wspomaga trawienie, wywołuje szybsze uczucie sytości, obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Poprawia pracę jelit oraz wykazjuje działania antynowotworowe. Witamina C, E, A należą do tzw. antyoksydantów (przeciwutleniaczy), które neutralizują wolne rodniki przyczyniające się do rozwoju wielu chorób oraz szybszego starzenia się organizmu. Witamina C jest silnym antyoksydantem, wspomaga odporność organizmu, ponadto poprawia krążenie krwi i jest niezbędna w tworzeniu kolagenu, który wchodzi w skład tkanki łącznej. Witamina E jest tak zwaną witaminą młodości, ponieważ m.in. opóźnia procesy starzenia się organizmu, jak również kontroluje poziom cholesterolu we krwi. Witamina A pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia, pomaga zachować zdrową skórę, a także wzmacnia odporność.

Czy wiesz że: bulion z porów łagodzi objawy kaca?

Potas kontroluje ciśnienie krwi, warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego oraz kontroluje ilość wody w organizmie. Wapń jest składnikiem budulcowym kości i zębów jak również uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, oraz jest niezbędny do skurczów mięśni. Wapń również łagodzi objawy alergii. Między innymi kawa i alkohol hamują wchłanianie wapnia.

Por – właściwości lecznicze

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Por w ciąży

Por jest dobrym źródłem kwasu foliowego (witamina B9), który reguluje cały organizm, aby funkcjonował prawidłowo. W dodatku foliany są bardzo ważne w diecie przyszłych mam, ponieważ są potrzebne do prawidłowego rozwoju dziecka. Jego niedobór może skutkować ciężkimi wadami układu nerwowego płodu. Jeżeli kobiety w ciąży nie odczuwają wzdęć i zgagi po zjedzeniu pora, to mogą śmiało włączać warzywo do diety.

Por na reumatyzm

Reumatyzm jest chorobą przewlekłą obejmującą układ ruchu. Najczęstszym objawem jest ból w okolicach stawów. Por jako warzywo czosnkowate i cebulowe jest cennym źródłem siarki, która oprócz korzystnego działania na skórę, włosy i paznokcie, również wspomaga kondycję stawów i łagodzi stany zapalne.

Por na niedokrwistość

Kwas foliowy zawarty w porze warunkuje prawidłowe dojrzewanie czerwonych krwinek, co przeciwdziała rozwojowi anemii. W porze znajdziemy także żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny w krwinkach czerwonych, która transportuje tlen. Ponadto por jest źródłem witaminy C, która poprawia przyswajanie żelaza.

Zapamiętaj: Por jest symbolem narodowym Walii.

Warto włączy pora do codziennej diety nie tylko ze względu na aromatyczny i wyrazisty smak, ale przede wszystkim ze względu na liczne właściwości prozdrowotne, które w sobie zawiera.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *