Trufle – właściwości i zastosowanie. Jak smakują najdroższe grzyby świata?

Trufle wyglądem nie przypominają klasycznych grzybów – nie mają trzonu ani kapelusza. Budowa trufli przypomina małą twardą, zbitą i zdrewniałą bryłę czarną, brązową lub białą. Rosną pod ziemią na głębokości 5-10 cm. Obecnie do zbioru tych grzybów wykorzystywane są psy, dawniej to były udomowione świnie (zwierzęta muszą być wrażliwe na związki lotne produkowane przez trufle). Grzyby te stają się coraz bardziej popularne ze względu na swój unikalny aromat. Jakie właściwości mają trufle i gdzie znajdują zastosowanie?

Co to są trufle?

Trufle to grzyby workowate (Ascomycota) charakteryzujące się hypogeicznym trybem życia (optymalna głębokość tworzenia się owocników to 5-10-20 cm). Trufle żyją w symbiozie z różnymi gatunkami drzew leśnych np.: dębem, bukiem, leszczyną, lipą, grabem, jodłą, olszą czy świerkiem. By grzyby mogły się rozwinąć, gleba musi mieć odpowiednią przepuszczalność składników chemicznych oraz wilgotność i temperaturę otoczenia. Najbardziej cenione gatunki trufli białej i czarnej występują w Hiszpanii, Francji i we Włoszech. Historyczne źródła donoszą o metodach poszukiwania trufli – jedną z głównych metod było szukanie trufli przez udomowione świnie, co nadało im nazwę ,,pokarmu bogów, królów i świń”.

Gdzie rosną trufle?

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Kraje europejskie, w których możemy spotkać trufle to: Portugalia, Wielka Brytania, Bułgaria, Włochy na południu Europy po kraje bałtyckie na wschodzie kontynentu. W Polsce trufle występują na nielicznych obszarach, są rzadko spotykane oraz pod ochroną. Zarodniki grzybów rozprzestrzeniane są przez dziki. Rodzaje trufli białej i czarnej występują głównie we Włoszech, Francji i Hiszpanii. W krajach pustynnych takich jak Arabia Saudyjska, Jordania, Kuwejt czy Irak, występuje trufle pustynne i wyrastają po porze deszczowej. Nauka zajmująca się badaniem grzybów podziemnych to hydnologia. Coraz częściej na terenie Polski i innych krajów są zakładane ogrody truflowe jako przedsięwzięcie gospodarczo-naukowe.

Jakie właściwości mają trufle?

Zainteresowanie właściwościami tych grzybów jest ciągle odkrywane przez naukowców. Na chwilę obecną udowodniono naukowo właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, immunostymulujące, przeciwdrobnoustrojowe oraz hepatoprotekcyjne. Trufle wykorzystywane są również w kosmetyce dzięki swoim właściwościom przeciwzmarszczkowym oraz regenerującym.

Czy wiesz że: nauka zajmująca się badaniem grzybów podziemnych to hydnologia?

Wartość odżywcza trufli

Wartości odżywcze dyktuje gatunek i stopień dojrzałości grzyba. W 100 gramach produktu jest 284 kcal. Ponad 90% składu chemicznego to woda. Występujące w trufli aminokwasy to tryptofan, lizyna, metionina i cysteina takie, które muszą być dostarczone do organizmu człowieka z pożywieniem. Lizyna wspomaga wchłanianie wapnia w organizmie. Metionina korzystnie wpływa na wątrobę. Cysteina spowalnia procesy starzenia. Ze względu na zawartość tak cennych dla zdrowia aminokwasów jest pożądanym dodatkiem do ekskluzywnych dań czy w kosmetologii.

Zapamiętaj: Trufle mają właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Jakie jest zastosowanie trufli?

Powszechne zastosowanie trufli ma miejsce w kuchni jako ekskluzywny dodatek do potraw lub przyprawa. Najlepsze do wykorzystania są świeże trufle nie starsze niż 14 dni, gdyż im są dłużej przechowywane, tracą na wartości i walorach smakowych. Wysuszone i sproszkowane trufle wykorzystuje się jako przyprawa do dań, zup czy steków i sosów – nadają potrawom charakterystyczny ziemisty smak. Producenci produktów pozyskiwanych z tych grzybów produkują oliwę na truflach, pasty truflowe oraz inne produkty aromatyzowane truflami.

Przeciwwskazania w spożywaniu trufli

Literatura nie opisuje przeciwwskazań spożywania trufli, gdyż są trudno dostępne, a ich koszt jest bardzo wysoki (trufle są jednymi z najdroższych grzybów na świecie, cena za kg może osiągnąć nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych) Nie ma więc przeciwwskazań, by te bogate w wartości odżywcze grzyby spożywały kobiety w ciąży ani dzieci.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *