II trymestr ciąży nazywany jest „okresem miodowym„ z uwagi na mijające dolegliwości jak nudności, senność, brak apetytu. W tym okresie możesz już czuć obecność dziecka w swoim łonie poprzez jego ruchy, które są coraz bardziej odczuwalne. Teraz czujesz o kogo dbasz, więc Twoja dieta musi być w dalszym ciągu zdrowa i odpowiednio zbilansowana pod kątem potrzeb Twoich i dziecka.
Co jeść w 2 trymestrze ciąży?
II trymestr ciąży to przede wszystkim czas, kiedy zapotrzebowanie energetyczne ulega zwiększeniu o 360 kcal dziennie. Ponadto spożycie tłuszczów również ulega zwiększeniu średnio o 8–14 g dziennie poprzez zwiększenie spożycia poszczególnych grup produktów.. Ilość ta dopasowana jest do zapotrzebowania energetycznego kobiety ciężarnej. Zmieniają się proporcje spożywanych grup produktów:
- Produkty zbożowe stanowią w dalszym ciągu 8 porcji (1 porcja = kromka chleba, 3 łyżki płatków czy kaszy). Zalecane są produkty zbożowe pełnoziarniste np. ryż i makaron razowy, mąka z pełnego przemiału, płatki orkiszowe, owsiane – bogactwo składników mineralnych np. potasu i witamin z grupy B.
- Mleko i produkty mleczne w ilości 4. porcji dziennie (1 porcja to szklanka mleka, kefiru czy 100 g sera twarogowego) powinny dostarczyć organizmowi matki i dziecka niezbędną podaż witamin z grupy B, D oraz wapnia, która wpływa na budowę kostną dziecka oraz wspiera kościec matki.
- Ryby, drób i mięso powinny być obecne w diecie w postaci 1,5 porcji (1 porcja to 150 g). Mięso to przede wszystkim źródło łatwo przyswajalnego żelaza, którego zapotrzebowanie w tym okresie jest o 60 % wyższe. Ryby to źródło ważnych dla rozwoju układu nerwowego dziecka wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zalecane są mięsa drobiowe typu indyk, kurczak ze sprawdzonych źródeł oraz ryby z niską zawartością rtęci np. śledź.
- Warzywa powinny być obecne w diecie już w ilości 6. porcji dziennie – 1 porcja to 100 g warzyw czy ziemniaków. Przy takiej ilości należy dbać o różnorodność spożywanych warzyw.
- Owoce powinny stanowić 4. porcje w diecie kobiety ciężarnej (1 porcja = 100g). Warto dbać o to, by były one ze sprawdzonych źródeł oraz o to, by dopasować spożycie owoców odpowiednio do sezonu. Należy ograniczyć spożycie owoców egzotycznych, których pochodzenie, czas transportu oraz czas dojrzałości nie jest znany.
- Tłuszcze dodane pozostają w ilości 3 porcji – 1 porcja to 1 łyżka bądź 3 łyżeczki oliwy czy oleju, masła. Warto sięgać po oleje roślinne np. rzepakowy bądź miękkie margaryny czy też masło.
W dalszym ciągu kobieta ciężarna powinna wypijać około 2,5–3 litra dziennie wybierając jak najczęściej wodę np. średnio zmineralizowaną zawierającą również minerały.
2 trymestr ciąży – przyrost wagi
Przyrost wagi w II trymestrze jest nieunikniony. Powiększająca się macica oraz intensywny rozwój dziecka powoduje, że następuje wzrost masy ciała.
Szacuje się, że kobiety, które startowały z normalną masą ciała lub też niedowagą powinny tygodniowo zyskać na masie ciała ok. 0,5 kg tygodniowo. Biorąc pod uwagę, że II trymestr obejmuje okres od 13. do 25. tygodnia ciąży, kobieta powinna przytyć ok. 7 kg.
W przypadku osób z nadwagą tygodniowy przyrost masy ciała powinien wynosić 0,3 kg/tydz., co daje do 4 kg w II trymestrze.
Kobiety z otyłością powinny przytyć tygodniowo tylko 0,2 kg, czyli 2,6 kg w tym okresie.
Jadłospis w ciąży – 2 trymestr
Jadłospis w II trymestrze ciąży wzbogaca się o posiłek mający 360 kcal np. przy podwieczorku zamiast lekkiej przekąski serwujemy sałatkę bądź kanapkę.
Śniadanie: omlet z płatków owsianych, orkiszowych z jogurtem naturalnym i owocami, herbata z melisy,
II śniadanie: 2 kromki chleba razowego z pastą jajeczną i indykiem pieczonym, sałatą, pomidorem, ogórkiem.
Obiad: zupa z fasolką szparagową, makaron razowy, potrawka z kurczaka z groszkiem, marchewką, surówka z czerwonej kapusty i jabłka.
Podwieczorek: batonik musli domowej roboty/ koktajl wielowarzywny.
Kolacja: muffinki jajeczne z dodatkiem różnych składników np. szynki, papryki, cebuli, sera twarogowego, herbata z liści wiśni.
Podsumowując dieta II trymestru może być naprawdę urozmaicona i smaczna. Należy pamiętać o zwiększeniu spożywanych porcji produktów zbożowych, mleka i jego przetworów, drobiu, ryb, oraz warzyw i owoców. Warto dbać o dobór produktów odpowiedniej jakości oraz pokusić się o inne propozycje podania, które dodadzą chęci do jedzenia.