Jak wzmocnić odporność dziecka. Domowe sposoby na odporność

Odporność immunologiczna u dziecka kształtuje się aż do 12. roku życia. W tym czasie podatny na różnego rodzaju wirusy i bakterie stara się wytworzyć barierę ochronną by nie dopuścić do procesu chorobowego. Jednak nie zawsze tak jest. Jak zatem wspomóc budowę oraz nabywanie odporności u dziecka?

Jak wzmocnić odporność dziecka?

W okresach wzmożonej zachorowalności często by wspomóc proces obronny organizmu dziecka, rodzice szukają złotego środka, który pomógłby w walce z kolejną infekcją. Warto zastosować poniższe sposoby wzmocnienia odporności, dodatkowo łącząc je ze sobą w celu osiągnięcia dodatkowych wymiernych korzyści.

  1. Preparaty apteczne zawierające naturalne składniki ziołowe np. jeżówka purpurowa ( z uwagi na silne działanie alergizujące przed zastosowaniem powinien być skonsultowany z lekarzem) , aloes czy czarny bez. Ponadto warto stosować preparaty witaminowe niezwykle ważne w przypadku niejadków w celu uzupełnienia niedoborów składników mineralnych i witamin np. antyoksydacyjnych, które chronią organizm przed infekcjami, usuwając wolne rodniki odpowiedzialne za proces zapalny. Warto sięgać po preparaty bogate w probiotyki, które mają funkcję uszczelniające ściany jelit i blokujące względem wirusów i bakterii. Dodatkowo niezwykle ważne są preparaty zawierające tłuszcze omega 3 i omega 6. Dowiedziono naukowo, że kwasy omega-3 mają działanie przeciwzapalne Tutaj korzystne działanie może przynieść tran i jego regularne stosowanie, który zawiera w swoim składzie olej z dorsza atlantyckiego. Warto też wziąć pod uwagę stosowanie oleju z wątroby rekina, który równie korzystnie na zdrowie z uwagi na obecność skwalenu, który wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze. Do preparatów aptecznych zaliczane są również różnego rodzaju produkty oparte na substancjach przeciwwirusowych np. inozynie czy preparaty zwiększające odpornosć przy nawracających infekcjach np. ucha, gardła.  Jednak ich stosowanie warto skonsultować z lekarzem z uwagi na to, że są one traktowane jako lek, a nie suplement diety.
  2. Aktywność na świeżym powietrzu, która jest niezwykle ważna dla zachowania odporności, zaleca się minimum pół godziny dziennie nawet w chłodne dni. Jednak warto zachować tutaj zdrowy rozsądek i dopasować czas do panujących warunków na zewnątrz oraz stanu zdrowia dziecka.
  3. Hartowanie to kolejny przykład nabywania odporności. Polega na adaptowaniu się do warunków środowiska np. zdjęta czapka na 5 następnie 10 minut przy chłodnym, bezwietrznym dniu.
  4. Urozmaicona dieta to klucz do nabywania odporności. Im bardziej urozmaicona, bogata w warzywa, owoce, produkty zbożowe, mleczne, tym nasza odporność będzie znacznie większa. Niezwykle ważne jest żywienie w pierwszych latach życia, kiedy dziecko uczy się smaków.

Dodatkowo w trudnych przypadkach, kiedy infekcje często powracają, warto poprosić o radę pediatrę czy innego specjalistę w celu podniesienia odporności np. poprzez szczepionki czy inne działania profilaktyczne jak groty solne.

Domowe sposoby na odporność

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Domowe sposoby są związane przede wszystkim z syropami, nalewkami (przed podaniem należy odparować pozostały alkohol), które stosowane regularnie zwiększają odporność naszego dziecka, a przy okazji są smaczne i można je przygotować samodzielnie w domu w celu kontroli ich składu.

  1. Syrop z cebuli bogactwo cennych składników: witamin z grupy B, witaminy C i A , żelaza, wapnia, fosforu i siarki. Ponadto cebula znana jest dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym.
  2. Syrop z pędów sosny zawarte w nich sole mineralne, węglowodany i witamina C wspierają odporność oraz leczenie stanów infekcyjnych górnych dróg oddechowych.
  3. Syrop z czarnego bzu owoce zawierają witaminy antyoksydacyjne, które wspierają układ immunologiczny.
  4. Syrop z mniszka lekarskiego bogactwo antyoksydantów np. witaminy C, witamin z grupy B (korzystny wpływ na układ nerwowy i pracę wątroby), minerały, garbniki, polifenole, flawonoidy, inulinę. To syrop o działaniu wielokierunkowym np. przeciwzapalnie, łagodząco w chorobach skóry, obniżający poziom glukozy we krwi, przeciwwirusowo.

Wyżej wymienione syropy są bogactwem witamin i składników odżywczych. Samodzielne przygotowanie takiego syropu, w którym znajdują się młode pędy sosny, owoce bzu czarnego z dzikich łąk czy mniszek lekarski z terenów jak najmniej zanieczyszczonych jest niezwykle cenne i ważne pod kątem zawartości składników. Tego typu syropy można podawać dzieciom, które mają już wprowadzoną w pełni rozszerzoną dietę, czyli już dzieciom 1,5 rocznym, jednak zawsze warto swoje zamierzenia skonsultować z lekarzem pediatrą.

Podsumowując odporność u dziecka zależy w dużej mierze od działań profilaktycznych rodziców. Niezależnie od posiadanej odporności prawidłowo zbilansowana dieta wspomagana przez wyżej omówione syropy, powinna zaprocentować we wzmocnieniu odporności i reakcji na infekcje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *