MERS – objawy, przyczyny i sposoby leczenia

MERS, czyli bliskowschodni zespół niewydolności oddechowej to choroba opisana po raz pierwszy zaledwie kilka lat temu. Narażeni są na nią mieszkańcy i turyści przebywający w krajach leżących na styku dwóch kontynentów: Azji i Afryki. Co jest przyczyną zachorowania oraz jakie są objawy MERS?

Co to jest MERS?

Bliskowschodni zespół niewydolności oddechowej to ostra choroba zakaźna wywoływana przez wirusy z rodziny Coronaviridae. Zakażenie wywołuje ciężkie objawy ze strony układu oddechowego. Dla około 35 osób na 100 przypadków zachorowań infekcja kończy się śmiercią. Z zasadami zapobiegania zachorowaniu na MERS powinny zaznajomić się osoby wybierające się do następujących krajów:

  • Arabia Saudyjska,
  • Zjednoczone Emiraty Arabskie,
  • Oman,
  • Katar,
  • Iran,
  • Bahrajn,
  • Jordania,
  • Kuwejt,
  • Liban,
  • Egipt,
  • Jemen.

MERS – objawy

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Choroby wirusowe zazwyczaj objawiają się w wieloraki sposób. W tym przypadku nie jest inaczej. Wirus może spowodować:

  • gorączkę,
  • kaszel,
  • duszność,
  • bóle głowy,
  • bóle mięśni i stawów,
  • bóle brzucha,
  • wymioty i biegunkę.

Zapamiętaj:  Nie ma skutecznego leku, ani szczepionki przeciwko tej chorobie zakaźnej. Podstawą profilaktyki jest higiena rąk i posiłków.  

Zdarzają się osoby, które przechodzą zachorowanie bezobjawowo lub tylko z symptomami zakażenia górnych dróg oddechowych. Jednak u niektórych chorych może wystąpić ciężkie zapalenie płuc lub ostra niewydolność oddechowa, co w części przypadków doprowadza do zgonu. Szczególnie narażeni na ostry przebieg infekcji wirusowej są ludzie dotknięci schorzeniami przewlekłymi: chorobami serca, astmą, cukrzycą, niewydolnością nerek. Do grupy tej zaliczamy kobiety w ciąży oraz dzieci poniżej 12 roku życia. Zaleca się zazwyczaj zrezygnowanie z wyjazdu w rejony występowania choroby.

MERS – przyczyny

Przyczyną choroby jest zakażenie wirusem z rodziny Coronaviridae. W warunkach naturalnych jest rozpowszechniony wśród wielbłądów jednogarbnych. Człowiek może zarazić się wirusem drogą pokarmową poprzez spożycie nieodpowiednio gotowanego mięsa i mleka wielbłądów oraz poprzez styczność z kałem, moczem i śliną zwierzęcia. stnieje możliwość przeniesienia wirusa z człowieka na człowieka. Szczególne narażone są osoby, które mają bliski kontakt z chorym. Zalicza się do nich rodzinę i służbę zdrowia. Wirus wnika do organizmu postronnej osoby, podobnie jak w przypadku zakażenia odzwierzęcego: drogą kontaktu z kałem, moczem, śliną lub krwią osoby zainfekowanej.

Czy wiesz że: MERS to Midle East respiratory syndrome - w tłumaczeniu na język polski to nazwa bliskowschodniego zespołu niewydolności oddechowej?

Biorąc pod uwagę sposób rozprzestrzeniania się patogenu, osobom przebywającym na terenie Bliskiego Wschodu zaleca się ograniczenie kontaktu ze zwierzętami domowymi i dzikimi oraz ich wydalinami. W szczególności dotyczy to wielbłądów. W przypadku konieczności pracy z wielbłądami należy stosować: fartuch, rękawice, maskę na twarz oraz często myć ręce z użyciem wody i mydła. Należy stosować zasady higieny osobistej ograniczające rozprzestrzenianie się wirusa, takie jak zakrywanie nosa i ust chusteczką jednorazową w czasie kaszlu i kichania. Należy zwracać uwagę na jakość spożywanych potraw. Produkty pochodzenia zwierzęcego powinny zostać poddane właściwej obróbce termicznej przed ich spożyciem: pasteryzacji, gotowaniu, pieczeniu lub smażeniu.

MERS – leczenie

Nie odkryto jeszcze skutecznej szczepionki chroniącej przed zapadnięciem na bliskowschodni zespół niewydolności oddechowej. Co więcej nie ma skutecznego leku przeciwko wirusowi wywołującemu tę chorobę. Istnieją jedynie leki spowalniające jej przebieg i przez to polepszające rokowanie chorych. Należą do nich między innymi: interferon α, interferon β, rybawiryna. Najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie się do reguł zapobiegających zapadnięciu na MERS.

Proste czynności, takie jak umycie rąk przed posiłkami czy dbanie o jakość spożywanych dań mogą nas ustrzec przed wieloma schorzeniami. Szczególnego znaczenia te nawyki nabierają w przypadku groźnych chorób zakaźnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *