[responsive_menu]

Witamina B12 – objawy i skutki jej niedoboru i nadmiaru. Właściwości, normy i występowanie witaminy B12

Niedobór witaminy B12 to powszechny problem dotykający w szczególności populację osób starszych. Przyczyną niedoboru może być zarówno zmniejszona jej podaż, a także zaburzenia wchłaniania.

Właściwości witaminy B12

Produkt medyczny, który chroni delikatną skórę Twojego dziecka oraz wspomaga leczenieDowiedz się więcej >

Witamina B12 stanowi obok innych witamin istotny związek niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nazwa witamina B12 obejmuje grupę związków, wśród których aktywność biologiczną wykazują: metylokobalamina, deoksyadenozylokobalamina oraz hydroksykobalamina.

Niestety jak większość witamin nie jest ona wytwarzana przez ludzki organizm. Głównym źródłem witaminy B12 dla człowieka jest pokarm pochodzenia zwierzęcego (zupełnie brak jej aktywnych form w produktach pochodzenia roślinnego). Wchłanianie  uwolnionej ze strawionego pokarmu witaminy B12 odbywa się w końcowej części jelita krętego przy udziale czynnika wewnętrznego (ang. IF – Intrinsic Factor ). Związek ten wytwarzany jest przez komórki okładzinowe błony śluzowej żołądka. Tylko dzięki połączeniu czynnika wewnętrznego z witaminą B12 możliwe jest jej wchłanianie i dalszy transport przez naczynia krwionośne. We krwi witamina ta transportowana jest w połączeniu z białkiem (transkobalamina) do tkanek i narządów (np. wątroby).

Funkcje aktywnej biologicznie formy witamina B12:

Zakłamane jedzenie. Obalamy mity zdrowego odżywianiaDowiedz się więcej >
  • udział w procesie dojrzewania prekursorów erytrocytów i leukocytów
  • udział w syntezie hemoglobiny
  • udział w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów
  • udział w syntezie osłonki mielinowej włókien nerwowych (przez co zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego)
  • udział w przemianie kwasu foliowego do aktywnej biologicznie postaci  (tetrahydrofolian)
  • uczestniczy w przemianie homocysteiny (obniża jej poziom)

Skutki i objawy niedoboru witaminy B12

ABC zdrowego stylu życia i odpornościDowiedz się więcej >

Wśród przyczyn niedoboru witaminy B12 w organizmie należy wymienić:

  • zbyt małą podaż w codziennej diecie (np. mała ilość spożywanych pokarmów pochodzenia zwierzęcego)
  • zaburzenie procesu wchłaniania w przebiegu schorzeń układu pokarmowego (np. choroba Leśniowskiego-Crohna)
  • gastrektomia (częściowa resekcja żołądka)
  • choroba Addisona-Biermera ( choroba autoimmunologiczna, w której dochodzi do zaburzenia wytwarzania czynnika wewnętrznego, bez którego nie dochodzi do wchłaniania witaminy B12 w jelitach)
  • niewydolność trzustki
  • pasożyty jelitowe – bruzdogłowiec szeroki
  • leki.

Głównym skutkiem i jednocześnie objawem niedoboru witaminy B12 jest niedokrwistość złośliwa. U podstaw jej leżą zaburzenia w produkcji krwinek czerwonych, których skutkiem jest zmniejszenie ich liczby, zwiększenie ich objętości (wartość MCV > 100 fl), obniżenie stężenia hemoglobiny oraz wartości hematokrytu. Dla niedokrwistości złośliwej charakterystyczny jest obraz krwi obwodowej, w której dominują duże krwinki czerwone (makrocyty) oraz granulocyty z nadmiernie segmentowanym jądrem komórkowym. Objawy towarzyszące niedokrwistości to m.in. zmęczenie, osłabienie, bóle, zawroty głowy.

Znaczny niedobór witaminy B12 może wywoływać objawy ze strony układu nerwowego– początkowo mrowienie, drętwienie rąk i stóp, drętwienie kończyn, zaburzenia chodu. Ciężki niedobór witaminy może skutkować porażeniem kończyn, zmniejszeniem napięcia mięśniowego czy zaburzeniem słuchu czy widzenia.

Objawy niedoboru mogą również pochodzić ze strony układu pokarmowego:

  • Utrata smaku, apetytu
  • Pieczenie języka, tzw. „bawoli język”
  • Nudności
  • Biegunki, zaparcia

Niskie stężenie witaminy B12 skutkuje zaburzeniem przemiany homocysteiny, co prowadzi do wzrostu jej stężenia w organizmie – zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Objawy i skutki nadmiaru witaminy B12

Produkty medycyny naturalnej - preparaty, zioła, herbaty leczniczeAtrakcyjne ceny >

Wysokie stężenie witaminy B12 nie wykazuje toksycznego działania w organizmie. Oprócz nadmiernej podaży witaminy B12 (suplementacja)  wśród przyczyn wysokiego jej stężenia, przekraczającego znacznie zakres wartości referencyjnych wymienia się stany zapalne wątroby, przerzuty nowotworowe do wątroby czy rozrostowe choroby hematologiczne (np. białaczki, czerwienica).

Badanie poziomu witaminy B12 i zakres wartości referencyjnych.

Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Jak unikać chemicznych dodatków?Dowiedz się więcej >

Oznaczenie stężenia witaminy B12 wykonywane jest w osoczu lub surowicy krwi żylnej pobranej od pacjenta będącego na czczo. Zakres wartości referencyjnych wynosi około

140 – 650 pmol/l (może nieznacznie różnić się między laboratoriami).

Występowanie witaminy B12

Jak żyć dłużej i czuć się lepiej - terapia witaminami i składnikami odżywczymiDowiedz się więcej >

Główne źródło witaminy B12 stanowi pokarm pochodzenia zwierzęcego:

  • Podroby
  • Mięso
  • Ryby
  • Jaja, mleko
  • Grzyby (w tym drożdże)

Istotny wpływ na zawartość tego składnika w ludzkim organizmie ma proces wchłania, stąd mimo odpowiedniej podaży produktów bogatych w witaminę B12, nieprawidłowa praca jelit może przyczyniać się do powstawania niedoborów.

Suplementy diety w promocyjnych cenach
Promocje nawet -70% >
Oceń wpis
Podoba mi sięNie podoba mi się Ilość głosów: 19, średnia: 4,79
Witamina B12 – objawy i skutki jej niedoboru i nadmiaru. Właściwości, normy i występowanie witaminy B12

Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie prawa zastrzeżone.