Czas przedszkola to bardzo ważny etap w rozwoju dziecka w wieku 3–6 lat, gdzie poznaje świat i jego elementy, uczy się, rozwija, szuka swoich pasji. Ważne jest, by okres ten był wspierany odpowiednio zbilansowaną dietą, którą w większości przedszkolaków powinno zapewniać przedszkole. Co oznacza prawidłowo zbilansowana dieta przedszkolaka? Czym powinna się charakteryzować?
Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym
Żywienie dzieci polega na zastosowaniu prawidłowo zbilansowanej diety, która będzie wspierała rozwój dziecka oraz budowę organizmu. Instytut Żywności i Żywienia przygotował Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności fizycznej dla dzieci i młodzieży.
Źródło: https://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia
- Zaleca się spożywanie posiłków co 3–4 godziny.
- Warzywa i owoce powinny być spożywane jak najczęściej, w dużej ilości.
- Podczas spożywania produktów zbożowych należy wybierać również te pełnoziarniste.
- Codziennie należy pić 3–4 szklanki mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem oraz w połowie serem.
- Zaleca się spożywanie jaj, ryb, roślin strączkowych oraz chudego mięsa zamiast przetworów mięsnych słabej jakości.
- W miarę możliwości tłuszcze zwierzęce zaleca się zastąpić olejami roślinnymi np. rzepakowym.
- Dobrym wyborem będzie unikanie słodyczy, cukru, słodkich napojów, słonych przekąsek oraz dań typu fast food, a także dosalania potraw na koszt stosowania przypraw np. rozmaryn.
- Zaleca się picie wody przed i między posiłkami, co najmniej 1,5 litra dziennie.
- Należy dbać o aktywność fizyczną w przedszkolu, jak i poza nim.
Śniadanie dla dzieci w wieku przedszkolnym

Śniadanie dla dzieci jest bardzo ważnym elementem rozpoczynającym dzień. To ono decyduje o tym, z jakim zaangażowaniem nasze dziecko będzie brało udział w zajęciach w przedszkolu. Badania naukowe dowodzą, że pomijając śniadanie u dziecka następuje mniejsza koncentracja, a co za tym idzie gorsze wyniki w nauce. Zdrowe śniadanie jest niezwykle ważne z punktu utrzymywania odporności oraz pośrednio w zapobieganiu nadwagi poprzez pobudzanie metabolizmu po nocnej przerwie.
Zdrowe pełnowartościowe śniadanie powinno składać się z :
- podstawy węglowodanów złożonych w postaci chleba (mieszany lub razowy), płatków np. orkiszowych, owsianych, czy też kasz np. jaglana, pęczak, amarantus, kukurydziana;
- dodatku białka w postaci nabiału, wędlin jednak nie więcej niż 2 razy w tygodniu oraz z past jajecznych, rybnych czy z roślin strączkowych;
- porcji produktów mlecznych np. mleko, kawa mleczna, kefir, jogurty;
- ważny jest dodatek warzyw na kanapce czy też w formie słupków z dodatkiem past;
- do popicia najlepsza będzie herbata owocowa, kakao czy kawa mleczna.
Przykład:
- kasza jaglana z mlekiem, marchewka i ogórek w słupkach do jedzenia z pastą z twarożku rzodkiewki i szczypiorku, dodatkiem jogurtu i siemienia lnianego, kawa inka.
- kanapki z chleba graham, pasty jajecznej, pomidorka i szczypiorku oraz z pieczonej piersi kurczaka, z kiełkami brokuła i papryki czerwonej, jogurtem naturalnym, z płatkami owsianymi, suszoną żurawiną i orzechami (ważne jest dopytanie się o ewentualne uczulenia), herbatka ziołowa.
Obiad dla dzieci w wieku przedszkolnym
Obiad to kolejny element, gdzie jego spożycie powoduje podkręcenie metabolizmu, czyli kolokwialnie mówiąc obiad to paliwo dla metabolizmu nie tylko przedszkolaka. Obiad powinien składać się z dwóch dań: zupy oraz dania drugiego.
- Zupa na wywarach mięsnych bądź warzywnych z dużą ilością warzyw, które są niezwykle ważne dla młodego organizmu. Warto korzystać z całej gamy warzyw i nie bać się łączyć i tworzyć nowych smaków.
- Drugie danie: mięso powinno być podawane dzieciom maksymalnie cztery razy w tygodniu, w pozostałe dni należy je zastąpić np.: rybą, jajkami lub roślinami strączkowymi. Warto by chociaż jednego dnia w tygodniu podać potrawę z roślin strączkowych np. kotlecik z soczewicy czy soi bądź zupę fasolową.
Przykład:
- rosół z marchewką, pietruszką oraz kluseczkami lanymi z mąki kukurydzianej, ziemniaczki, kotlet jajeczny, surówka z marchewki, pora, jabłka z dodatkiem oleju rzepakowego i soku z cytryny, kompot z malin;
- zupa warzywna z fasolką szparagową, kaszą pęczak, warzywa na parze, kotlecik z piersi kurczaka, sok marchwiowo-brzoskwiniowy.
Podwieczorek i kolacja dla dzieci w wieku przedszkolnym
Podwieczorek to bardzo ważny element, który kojarzy się bardziej z przekąską niż pełnym posiłkiem. Warto skupić się na przekąskach składających się z owoców w postaci musów, galaretek owocowych czy garści suszonych owoców. Dobrym wyborem będą także budyń czy kisiel przygotowany samodzielnie.
Jeśli chodzi o kolację, która spożywana jest już w domach – powinna być posiłkiem lekkostrawnym, zjedzonym ok. 1,5 godziny przed zaśnięciem, by organizm mógł spokojnie ją strawić. Zaleca się, by była ona ciepłym posiłkiem.
Przykłady:
- omlet ze szpinakiem i brokułami, surówka z marchewki i kapusty białej, herbatka owocowa;
- kluseczki lane na mleku, kromka chleba razowego z pastą z cieciorki, herbatka ziołowa np. z melisy.
Podsumowując dieta przedszkolaka powinna być oparta na zasadach zdrowego i racjonalnego żywienia, co zapewni prawidłowy rozwój dziecka. Niezwykle ważne jest spełnienie zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze, gdyż dzięki nim nasze przedszkolaki będą mogły w pełni korzystać z czasu przedszkolnego mając możliwość poznania świata i jego tajemnic.