Co to jest wyrostek robaczkowy? Objawy, przyczyny i leczenie zapalenia wyrostka robaczkowego

Zapalenie wyrostka robaczkowego to gwałtownie pojawiająca się choroba, mimo że w dzisiejszych czasach leczona jest bardzo skutecznie, zbagatelizowana może mieć bardzo ciężki przebieg i doprowadzić do niebezpiecznych powikłań. Sprawdź jakie są objawy, przyczyny i leczenie ostrego zapalenia wyrostka robaczkowego.

Co to jest wyrostek robaczkowy?

Wyrostek robaczkowy to uchyłek kątnicy (pierwszego odcinka jelita grubego) położony w prawym dole biodrowym. Niegdyś błędnie twierdzono, że wyrostek robaczkowy to narząd szczątkowy i nie jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najnowsze badania wykazują, że pełni on rolę w zawiązywaniu symbiozy między organizmem człowieka, a jego mikroflorą jelitową. W jego ścianach znajduje się dobrze rozwinięta tkanka limfatyczna, która pełni rolę filtra dla drobnoustrojów. Po okresie noworodkowym nie spełnia już istotnych funkcji, dlatego wycięcie nie wiąże się z żadnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Czy wiesz że: ostre zapalenie wyrostka robaczkowego zwykle dotyka osoby w przedziale wiekowym 10-30 lat?

Objawy zapalenia wyrostka robaczkowego

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Symptomy zapalenia wyrostka robaczkowego są bardzo charakterystyczne. Zazwyczaj pierwszym objawem jest ból brzucha, początkowo trudny do umiejscowienia, zwykle rozlany w okolicy pępka, najczęściej lokalizujący się nad prawym talerzem biodrowym, ale może występować także w innych miejscach. Dolegliwości bólowe nasilają się podczas kaszlu i poruszania się. Pojawia się utrata łaknienia, nudności, wymioty, zatrzymanie gazów i stolca oraz gorączka. W przypadku pojawienia się wymienionych objawów należy jak najszybciej zgłosić się do Szpitalnego Oddziału Ratunkowego w celu rozpoznania i leczenia choroby.

Przyczyny zapalenia wyrostka robaczkowego

Najczęściej jest spowodowane zatkaniem światła wyrostka tworzącym się w tym miejscu kamieniem kałowym, co prowadzi do wzrostu ciśnienia w wyrostku, zatrzymania przepływu krwi w ścianie jelita i postępującej martwicy. Nieleczone zapalenie wyrostka robaczkowego stanowi bardzo duże zagrożenie dla życia, ponieważ bakterie mogą migrować przez uszkodzoną ścianę do jamy otrzewnej. Doprowadza to do perforacji i rozlanego zapalenia otrzewnej, a nawet do zgonu.

Leczenie zapalenia wyrostka robaczkowego

Leczenie polega na wycięciu chirurgicznym martwiczego wyrostka robaczkowego (appendektomia). Operacja wykonywana jest metodą klasyczną lub laparoskopową (wprowadzenie narzędzi chirurgicznych i instrumentu optycznego do jamy otrzewnej przez powłoki brzuszne bez wykonywania standardowego cięcia). Obecnie metoda laparoskopowa jest zalecana z powodu mniejszych dolegliwości bólowych w okresie pooperacyjnym. Przed operacją podawane są antybiotyki o szerokim spektrum działania, zalecana jest także sześciogodzinna głodówka.

Operacja wyrostka robaczkowego

Zabieg wycięcia wyrostka robaczkowego najczęściej przeprowadzany jest w znieczuleniu ogólnym. Czas trwania operacji waha się od kilkunastu minut do dwóch godzin. Jest to zależne od wieku i stanu ogólnego pacjenta, stopnia zaawansowania zapalenia oraz od doświadczenia chirurga. Pacjenci wracają do domu najczęściej w 4-tej lub 5-tej dobie po zabiegu.

Dieta po operacji wyrostka robaczkowego

W pierwszym dniu po zabiegu pacjentowi podaje się płyny takie jak woda, czy słaba herbata w celu sprawdzenia jak reaguje na nie układ pokarmowy (około 500 ml na dobę). W kolejnych dwóch dobach zalecane jest podawanie płynów słodzonych, a następnie stosuje się dietę kleikową (np. ryż i kasza gotowane na wodzie lub mleku). Jeżeli pacjent nie zgłasza żadnych niepokojących objawów ze strony układu pokarmowego wprowadza się dietę papkowatą (np. chude zupy, rosół, namoczone pieczywo pszenne, twaróg, soki, gotowane przetarte jarzyny). Po wyjściu ze szpitala zalecane jest żywienie lekkostrawne, o kaloryczności zalecanej dla danej płci i wieku, lecz pozbawione potraw o wysokiej zawartości błonnika i tłuszczu. Z diety należy wykluczyć chleb „graham” i potrawy przesiąknięte tłuszczem, długo zalegające w układzie pokarmowym. Żywienie powinno być oparte przede wszystkim na warzywach, owocach, sokach, gotowanym mięsie, rybach oraz pieczywie pszennym lub pszenno-razowym. Dieta lekkostrawna powinna być stosowana 2-3 tygodnie po wycięciu wyrostka robaczkowego.

Zapamiętaj: Człowiek nie potrzebuje wyrostka robaczkowego do pełnego funkcjonowania, jego wycięcie nie wpływa więc negatywnie na codzienne życie.

Podsumowując, zapalenie wyrostka robaczkowego to bardzo niebezpieczna choroba, która może prowadzić do groźnych dla życia powikłań. W żadnym wypadku nie należy bagatelizować objawów mogących świadczyć o tym schorzeniu i trzeba jak najszybciej zgłosić się do Szpitalnego Oddziału Ratunkowego, gdzie zostanie udzielona fachowa pomoc.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *