Sezon na maliny już niedługo. Maliny w Polsce kwitną od czerwca do sierpnia, w zależności od odmiany. Te pyszne owoce powinny na stałe zagościć w naszym menu, ponieważ oprócz walorów smakowych mają również wiele innych właściwości. Sprawdzą się również dla osób na diecie odchudzającej i mogą być pomocne podczas przeziębienia. Właściwości lecznicze malin są znane od dawna i były stosowane już przez starożytnych Greków i Rzymian. Co warto wiedzieć o tym smacznych i zdrowych owocach?
Właściwości malin
Maliny (zarówno owoce jak i liście) posiadają cenne właściwości lecznicze. Są źródłem ważnych dla zdrowia przeciwutleniaczy m.in.:
- polifenoli,
- witaminy A i C,
- wapnia,
- selenu i wielu innych.
Związki te zawarte w malinach są znane z właściwości przeciwnowotworowych, przeciwdrobnoustrojowych i przeciwzapalnych, a także hamują powstawanie wolnych rodników, które mają wpływ m.in na proces starzenia się. Kwas elagowy według badań może wspomóc zahamowanie procesów nowotworowych.
Zapamiętaj: Maliny to smaczne owoce jagodowe, które działają ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Istnieje zależność pomiędzy ryzykiem zachorowania na choroby serca, w tym chorobę niedokrwienną, a spożywaniem żywności bogatej w flawonoidy (w tym malin). Polifenole mogą być również pomocne w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Innym składnikiem malin są olejki eteryczne – mają one właściwości rozgrzewające i antyseptyczne (zapobiegają rozwojowi drobnoustrojów, które wywołują choroby). Dzięki temu suszone owoce często są w składzie naparów o działaniu napotnym czy przeciwgorączkowym. Maliny zawierają także:
- potas,
- żelazo,
- fosfor,
- cynk,
- miedź,
- mangan.
Ile kalorii mają maliny?

Wiele osób zastanawia się, czy można bezkarnie jeść dowolne ilości malin? Czy są one bardzo kaloryczne? Otóż nie. Maliny są owocami naprawdę niskokalorycznymi, w 100 g znajduje się tylko 43 kcal, 1,3 g białka, 0,3 g tłuszczu i 5,3 g węglowodanów. Zawierają także sporą ilość błonnika, bo prawie 7 g na 100 g. Maliny są dość lekkie, więc można zjeść ich sporo, bez obaw o swoją sylwetkę. W jednej szklance mieści się średnio 120 g malin, warto wprowadzić je na stałe do swojej diety zwłaszcza w sezonie, gdy rośnie ich mnóstwo i są niedrogie.
Jak przechowywać maliny?
Maliny są delikatnymi owocami, wrażliwymi na czynniki zewnętrzne, dlatego należy przechowywać je w lodówce i jak najszybciej spożyć (do dwóch dni.) Najlepiej przechowywać je w dolnej szufladzie lodówki, w pojemniku wyłożonym ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar wilgoci. Przechowywanie w temperaturze chłodniczej spowalnia wzrost pleśni i bakterii. Nadwyżkę malin, których nie spożytkujemy na świeżo najlepiej zamrozić – całe lub w postaci zmiksowanej.
Czy warto robić przetwory z malin?
Sezon na maliny trwa krótko, więc żeby cieszyć się ich smakiem i właściwościami przez cały rok warto je przetworzyć. Z malin można sporządzić soki, konfitury, musy, dżemy czy nalewki. Można je także zamrozić. Robiąc domowe przetwory można ograniczyć w nich ilość cukru, dzięki czemu sprawdzą się także podczas odchudzania.
Maliny a odchudzanie
Maliny jak najbardziej są odpowiednimi owocami podczas odchudzania. Dostarczają niewiele kilokalorii, przy dość sporej objętości – cała szklanka tych owoców ma tylko 52 kcal. Mają także niski indeks glikemiczny (IG 25), więc sprawdzą się także dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą, a także na diecie uwzględniającej indeks glikemiczny potraw, np diecie Montignac. Są naturalnie słodkie, więc mogą sprawdzić się kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.
Czy wiesz że: maliny i inne delikatne owoce (borówki, jagody) myjemy bezpośrednio przed spożyciem?
Na ich bazie można sporządzić pyszne i niskokaloryczne desery. Dzięki zawartości pektyn (rodzaj błonnika rozpuszczalnego) wpływają również na pracę układu pokarmowego, jak i większe uczucie sytości. Co więcej owoce te mogą wspomóc proces odchudzania. Keton malinowy, który odpowiada za smak i zapach malin ma również właściwości przyspieszające metabolizm. Można również znaleźć doniesienia, że mogą mieć wpływ na zahamowanie wzrostu tkanki tłuszczowej podskórnej.
Herbata z malinami na przeziębienie
Herbata z malinami świetnie rozgrzewa organizm, ale może również wspomóc powrót do zdrowia. A to dzięki zawartości kwasu elagowego, który ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Maliny zawierają także dużą ilość witamin (A, C, E, B1, B2, B3), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy. Mówi się, że można stosować sok malinowy zamiast aspiryny. Działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe malina zawdzięcza obecności pochodnych aglikonu – cyjanidyny.
Podsumowując, spożywanie malin ma wiele zalet, dlatego należy jeść je jak najczęściej. Warto skorzystać z sezonu i jeść świeże owoce, a na zimę zrobić z nich domowe przetwory. Warto mieć w swojej kuchni własnoręcznie przygotowane soki z malin, które jesienią i zimą będą stanowiły smaczny i zdrowy dodatek do gorących napojów, wspomagając naszą walkę z przeziębieniem.