Chlorofil płynny – właściwości, występowanie i skutki uboczne

Chlorofil, czyli zielony barwnik roślinny jest bardzo chętnie stosowanym suplementem diety. Nic dziwnego, ponieważ niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych.  Jednak poza niepodważalnym, pozytywnym wpływem na organizm posiada również pewne skutki uboczne. Jak działa chlorofil w płynie?

Co to jest chlorofil?

Chlorofil to związek chemiczny posiadający właściwości absorpcji (pochłaniania) światła słonecznego. Dzięki tym zdolnościom chlorofilu, w roślinach następuje proces fotosyntezy, czyli produkcji węglowodanów z wody i dwutlenku węgla. Produkty wytworzone w procesie fotosyntezy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania roślin. Chlorofil jest barwnikiem występującym w zielonych częściach roślin, algach oraz bakteriach fotosyntetyzujących (np. sinice, bakterie purpurowe). W przyrodzie występuje kilka rodzajów chlorofili, ale najbardziej rozpowszechniony jest chlorofil A i chlorofil B. W przemyśle spożywczym chlorofil A wykorzystywany jest jako zielony barwnik naturalny, oznaczany symbolem E140. Stanowi on dodatek do licznych produktów spożywczych a jego zaletą jest bezpieczeństwo stosowania i brak efektów ubocznych. Ze względu na bezpieczeństwo chlorofilu nie ma potrzeby ustalania maksymalnej dopuszczalnej dawki dobowej tego barwnika, stąd też do tej pory nie pojawiły się takie limity. Chlorofil stosowany w przemyśle spożywczym jest otrzymywany głównie z lucerny, pokrzywy, trawy oraz szpinaku.

Chlorofil – właściwości

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Chlorofil ma zdolność przyłączania substancji chemicznych, które przyczyniają się do powstawania nowotworów. Do takich substancji zaliczamy m.in. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (obecne w dymie tytoniowym, spalinach samochodowych, dymie z pieców koksowniczych oraz smogu), heterocykliczne aminy aromatyczne (powstające podczas obróbki termicznej żywności – gotowanie, pieczenie, wędzenie) oraz aflatoksynę B1 (mykotoksyna produkowana przez grzyby z rodzaju Aspergillus, może znajdować się w żywności, jeśli była przechowywana w wysokiej temperaturze i środowisku o dużej wilgoci – szczególnie w orzechach arachidowych, ziarnach zbóż, kukurydzy, soi, migdałach). W przypadku, gdy z tymi substancjami połączy się chlorofil, skutkiem będzie zmniejszenie wchłaniania się substancji kancerogennych z przewodu pokarmowego, a to powoduje spadek ich toksyczności.

Czy wiesz że: płynny chlorofil ze względu na swoją barwę nazywany jest także "zieloną krwią"?

Chlorofilina, czyli związek będący pochodną chlorofilu (sól sodowo-miedziowa chlorofilu) ma pozytywny wpływ na gojenie ran. Stosowana zewnętrznie działa przeciwzapalnie, antykoagulacyjnie, bakteriostatycznie, co przyczynia się do przyspieszonego gojenia ran. Szczególnie przebadano maść proteolityczną, w której skład wchodziła chlorofilina, papaina i mocznik. Badania wykazały, że takie połączenie składników w jednym preparacie powoduje bardzo dobre oczyszczanie rany z tkanek martwiczych oraz zachowuje odpowiednie krążenie i drenaż wokół rany, co umożliwia dostęp substancji odżywczych, a także czynników przyspieszających gojenie. Chlorofilina prawdopodobnie przedłuża działanie czynników proteolitycznych (czyli takich, które powodują rozkład białka), jakimi są papaina i mocznik, przy czym chroni przed negatywnymi skutkami działania tych substancji (wywoływanie stanów zapalnych i hemaglutynacja zlepianie erytrocytów).  

Chlorofilina stosowana zewnętrznie również wpływa pozytywnie na stan cery poprzez redukowanie zmian trądzikowych oraz zmniejszanie porów w skórze. Związek ten ma również właściwości antyoksydacyjne. Badania wykazują, że chlorofilina jest silnym przeciwutleniaczem zdolnym do ochrony mitochondriów przed uszkodzeniami wywoływanymi przez różne reaktywne formy tlenu (ROS) będące wolnymi rodnikami. Przyjmowana doustnie chlorofilina ma także działanie zmniejszające nieprzyjemny zapach ciała oraz nieświeży oddech. Badania prowadzono, także z udziałem osób z przetoką jelitową jelita cienkiego (ileostomia) oraz jelita grubego (kolostomia). Doustne przyjmowanie chlorofiliny spowodowało u badanych osób wyraźne zmniejszenie nieprzyjemnego zapachu spowodowanego  przetoką jelitową.  Chlorofilina reguluje również trawienie oraz jest skutecznym środkiem w walce z zaparciami i wzdęciami.

Zapamiętaj: Płynny chlorofil dodaje energii, wspomaga oczyszczanie organizmu oraz sprzyja utracie zbędnych kilogramów.

Chlorofil w płynie

Chlorofil jest składnikiem wielu suplementów diety. Występuje w nich jako pojedynczy składnik lub w towarzystwie innych związków aktywnych w złożonych suplementach diety. Może występować w postaci sproszkowanej zamkniętej w kapsułce lub tabletce. Na rynku dostępne są również preparaty ze sproszkowanym chlorofilem pakowanym w kilkunastogramowe torebki. Dostępny jest również płynny chlorofil, który zawiera tak właściwie rozpuszczalną w wodzie chlorofilinę. Ma ona podobne właściwości do chlorofilu, z tym że atom magnezu w chlorofilu został w chlorofilinie zastąpiony atomem miedzi.

Stosując preparaty z chlorofiliną i chlorofilem warto pamiętać o tym, że ich pełny efekt działania jest zauważalny dopiero po kilku dniach regularnego stosowania. Suplementy zawierające chlorofilinę powinny być przechowywane w szczelnym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, z dala od wilgoci oraz światła słonecznego.

Chlorofil – skutki uboczne

Chlorofilina może zabarwiać mocz oraz kał na kolor zielony. Czasami może również powodować żółte lub czarne przebarwienia języka. Do innych skutków ubocznych zażywania chlorofiliny można zaliczyć biegunki oraz fałszywie dodatni wynik testu na krew utajoną w kale. Ze względu na brak badań wpływu chlorofiliny na kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące piersią, nie zaleca się przyjmowania suplementu w tym okresie.Stosując chlorofilinę i chlorofil należy unikać solarium oraz zbyt intensywnego opalania. Mogą one wywoływać oparzenia słoneczne, dlatego przyjmując suplementy zawierające ten barwnik należy unikać silnego słońca oraz stosować kremy z filtrem ochronnym (co najmniej 30 SPF).

Suplementy z chlorofiliną i chlorofilem niejednokrotnie są wątpliwej jakości. W niektórych z nich odkryto zanieczyszczenia metalami toksycznymi, a nawet lekami. Jako że chlorofilina jest pochodną chlorofilu otrzymywanego z roślin, zdarza się że może zawierać mykotoksyny, pestycydy, alergeny, fitoestrogeny oraz różne fitotoksyny, które są zanieczyszczeniami pochodzącymi z roślin, dlatego bardzo ważne jest rozsądne wybieranie suplementów diety. Ważne, aby były one zakupione ze sprawdzonych i wiarygodnych źródeł. Chlorofiliny i chlorofilu nie należy również nadużywać. Co prawda nie ma określonej dobowej dawki maksymalnej tego związku, jednak zbyt duża ilość może spowodować problemy trawienne. Należy stosować się do dawki podanej przez producenta na opakowaniu.

Jak widać chlorofil oraz chlorofilina mają szereg pozytywnych działań na nasz organizm. Przyczyniają się do walki z substancjami rakotwórczymi, oczyszczają organizm  z toksyn, zwalczają wolne rodniki, a także wpływają na stan cery, zapach ciała oraz trawienie. Jednak nadużywanie preparatów z chlorofilem oraz chlorofiliną może również wywoływać skutki uboczne, dlatego jak zawsze złotym środkiem jest umiar. Rozsądne stosowanie tego typu suplementów diety może przynieść liczne korzyści dla naszego organizmu.

Najważniejsze pytania i odpowiedzi

Płynny chlorofil na odchudzanie?

Nie ma potwierdzonych dowodów na działanie chlorofilu na odchudzanie.

Dlaczego warto stosować płynny chlorofil?

Płynny chlorofil działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjne i chemoprewencyjnie.

Gdzie kupić płynny chlorofil?

Płynny chlorofil kupimy w aptece lub sklepach ze zdrową żywnością.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *