Syrop klonowy – wartości odżywcze i zdrowotne. Syrop klonowy w ciąży

Na przestrzeni kilku minionych lat można było zauważyć pewne trendy żywieniowe, które z roku na rok ewoluują. Głównie chcemy wybierać takie produkty, które są zdrowe, ale jednocześnie nie chcemy rezygnować z ulubionych smaków. W poszukiwaniu kompromisów coraz popularniejsze stawały się przede wszystkim zamienniki cukru. Wybór ich w obecnych czasach jest bardzo duży, choć jeszcze w poprzedniej dekadzie mało kto słyszał np. o stewii czy ksylitolu. W poniższym artykule przyjrzymy się jednemu z zamienników, jakim jest syrop klonowy.

Co to jest syrop klonowy?

Powstaje on z soku klonowego, który pozyskiwany jest przede wszystkim z klonu cukrowego, a także z innych jego gatunków, takich jak klon czerwony, klon srebrzysty, klon jesionolistny czy klon czarny. Krajem, z którego pochodzi syrop klonowy jest Kanada, w której klon stał się znakiem rozpoznawczym, a liść tego drzewa widnieje na fladze narodowej. Kanada jest również jego głównym producentem. Popularność syropu klonowego w Polsce nie jest, aż tak duża jak m.in w jego rodzimym kraju czy USA niestety głównie przez jego wysoką cenę. Poza charakterystycznym bursztynowym kolorem, wyróżnia się też walorami smakowymi. Kojarzony jest z przysmakiem amerykanów – pancake’ami czyli mini naleśnikami na słodko.

Zapamiętaj: Badania przeprowadzane pod kątem prozdrowotnego wpływu syropu klonowego pokazują, iż stanowi on źródło ponad 20 antyoksydantów, które mają m. in. działanie przeciwnowotworowe.

Jak powstaje syrop klonowy?

Newsletter Medovita - przydatne informacje, dostęp do nowych e-booków przed premierą.
Zapisuję się

Wydobycie soku z syropu klonowego przypada na czas od drugiej połowy lutego aż do końca marca, kiedy temperatura na zewnątrz utrzymuje się w okolicy ok. 0 stopni Celsjusza. Lekkie wahania temperatury w ciągu dnia umożliwiają przepływ soków wewnątrz pnia. Wybiera się te drzewa, które mają już ponad 40 lat. W procesie wydobywania wykorzystana jest technika nakłucia drzewa na wysokości powyżej 1 m od ziemi. Każdy z otworów ma od 5 do 8 cm głębokości. Mocuje się w nich plastikowe rurki, którymi sok spływa do przymocowanych do drzewa pojemników. Otrzymany sok poddaje się procesowi zagęszczania, aż do momentu kiedy zawartość wody zostanie obniżona do ok. 34%.

Wartości odżywcze syropu klonowego

W 100 g syropu klonowego znajduje 266 kilokalorii. Znaczna część energii pochodzi z węglowodanów prostych, dlatego osoby borykające się z wahaniami cukru we krwi powinny stosować syrop klonowy w umiarkowanych ilościach. Porównywany do naszego rodzimego miodu również zawiera bogactwo składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, potas, cynk, magnez czy miedź.

Wartości zdrowotne syropu klonowego

Badania przeprowadzane pod kątem prozdrowotnego wpływu syropu klonowego pokazują, iż stanowi on źródło ponad 20 antyoksydantów, które mają m. in. działanie przeciwnowotworowe. Okazuje się, że związki zawarte w syropie klonowym wykazują ponadto właściwości przeciwbakteryjne. Co ciekawe niektóre badania sugerują również, że spożywanie skoncentrowanego syropu klonowego może być przydatne w antybiotykoterapii. Połączenie ekstraktu z syropu klonowego z antybiotykami wpływa na zwiększenie podatności chorobotwórczych drobnoustrojów na działanie antybiotyków. Dzięki takiemu połączeniu pacjent mógłby dostawać mniejsze ilości antybiotyków, a efekt byłby równie skuteczny.

Do czego służy syrop klonowy?

Syrop klonowy ma wszechstronne zastosowanie. Przede wszystkim używa się go jako dodatek do słodkich potraw, jak naleśniki czy gofry. Można go wykorzystać jako słodzik do wypieków czy do dań również w wytrawnym wydaniu. Często jest używany zamiennie z miodem.

Syrop klonowy zamiast cukru

W poszukiwaniu idealnego zamiennika cukru warto rozważyć zakup syropu klonowego. Dla porównania jedna łyżka cukru posiada ok. 50 kcal, a łyżka syropu klonowego ok. 30 kcal. Niby niewielka różnica lecz jeśli przyjrzymy się zawartości węglowodanów okazuje się, że w tym przypadku syrop klonowy zawiera ich aż o połowę mniej. Jedna łyżka syropu to ok. 6-7 g węglowodanów, a łyżka cukru to aż 12 g. Mając do wyboru te dwa produkty zdecydowanie więcej korzyści przyniesie nam syrop klonowy głównie ze względu na zawartość antyoksydantów i składników mineralnych, których w czystym cukrze niestety nie znajdziemy.

Syrop klonowy w ciąży

Kobieta będąca w ciąży powinna w sposób szczególny zwracać uwagę na źródła węglowodanów w swojej diecie. Jeżeli istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy ciążowej lub masa ciała przed ciążą przekraczała prawidłową, należałoby zrezygnować ze spożywania syropu klonowego oraz wszystkich cukrów prostych. Jeżeli natomiast dieta kobiety ciężarnej jest prowadzona w sposób zdrowy i zbilansowany dodatek syropu klonowego do niektórych posiłków nie powinien stanowić problemu.

Czy wiesz że: ponad 90% światowej produkcji syropu klonowego pochodzi z Kanady, z której ponad 65% trafia do USA?

Każdy kto dba o to, aby jego dieta była zdrowa i urozmaicona z pewnością słyszał o syropie klonowym, który może być wykorzystywany jako zamiennik cukru. Jak się okazuje, spożywanie go może nieść za sobą pewne korzyści zdrowotne głównie ze względu na zawartość prozdrowotnych substancji. Należy jednak mieć na uwadze fakt, że w dalszym ciągu jest on produktem dostarczającym sporych ilości węglowodanów prostych co może przełożyć się na problemy z utrzymaniem szczupłej sylwetki bądź wahania cukru we krwi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *